Κόσμος

Αλπεις: Κλειστόν… λόγω έλλειψης χιονιού μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο και πάνε αρκετά χρόνια από τότε που επισημάνθηκε πρώτη φορά ότι ο χειμερινός τουρισμός –και ιδιαίτερα το σκι– είναι ανάμεσα στους τομείς που κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή. Τώρα, αυτό που ήταν δυσοίωνες προβλέψεις, γίνεται πραγματικότητα.

Ενα μεγάλο γαλλικό χιονοδρομικό κέντρο στις Αλπεις ανακοίνωσε ότι θα κλείσει, καθώς οι ορεινές περιοχές χαμηλού και μεσαίου υψομέτρου σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν μια ολοένα και συρρικνούμενη περίοδο χιονοπτώσεων λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Οι υπεύθυνοι του κέντρου πρόσθεσαν, σύμφωνα με τον Guardian, ότι δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια ώστε να το μετατρέψουν σε προορισμό για όλον το χρόνο.

Οι τοπικοί δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν να μην ανοίξει ξανά το Alpe du Grand Serre στο Ισέρ αυτόν τον χειμώνα, λέγοντας ότι δεν μπορούσαν πλέον καν να πληρώνουν για λιφτ που ανεβάζουν τους σκιέρ στις πίστες.

Η κίνηση θα εξαφανίσει 200 θέσεις εργασίας και θα πλήξει τις επιχειρήσεις στο κοντινό χωριό Λα Μορτ, του οποίου η οικονομία και ο πληθυσμός των 150 ατόμων εξαρτώνται από τα χειμερινά σπορ.

Μια ιδιοκτήτρια τοπικού καταστήματος αθλητικών ειδών, η Λοράν Βενσάν, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 3: «Είμαστε συντετριμμένοι και σοκαρισμένοι. Είναι μια βάναυση απόφαση που έρχεται δύο μήνες πριν ξεκινήσει η σεζόν. Ελπίζαμε ότι θα συνέβαινε το αντίθετο. Νομίζαμε ότι όπου να ’ναι ξεκινάμε».

Η Φρεντερίκ Λοράνς, ιδιοκτήτρια ενός παντοπωλείου στο Λα Μορτ, πρόσθεσε: «Εχουμε αφεθεί εντελώς μετέωροι. Εχουμε ακόμη δάνεια να πληρώσουμε καθώς είμαστε εδώ μόνο τέσσερα χρόνια. Ποιος θα τα πληρώσει; Η ζωή μας έχει καταστραφεί».

Η έλλειψη χιονιού τα τελευταία δύο χρόνια σήμαινε ότι οι πίστες άνοιγαν αργότερα και αναγκάζονταν να κλείνουν κατά τη διάρκεια της σεζόν. Οι υποδομές στο ζημιογόνο Alpe du Grand Serre δεν έχουν ανακαινιστεί εδώ και χρόνια, καθώς δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις.

Το θέρετρο Alpe du Grand Serre εξακολουθεί να αναζητά λύση στα οικονομικά του προβλήματα (Matheysine Tourisme)

Οι τοπικές αρχές, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian, έχουν ξοδέψει σχεδόν 3 εκατ. ευρώ από το 2021 σε ένα σχέδιο που θα κρατούσε το θέρετρο ανοιχτό όλον τον χρόνο, προσελκύοντας επισκέπτες σε μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας, αλλά είπε ότι δεν έχει τα χρήματα να συνεχίσει, δύο τελευταία χρόνια πριν την ολοκλήρωση του σχεδίου.

Η Κοραλίν Σορά, πρόεδρος της τοπικής αρχής, είπε ότι κατέληξαν στο «ατυχές συμπέρασμα» ότι δεν έχουν τους πόρους για να ανανεώσουν τη σύμβαση με την εταιρεία που εκμεταλλεύεται τους ανελκυστήρες ή να συνεχίσουν με το σχέδιο ανάπλασης.

Η απόφαση για το κλείσιμο έχει πυροδοτήσει εκκλήσεις προς το κράτος να επενδύσει στα απειλούμενα χιονοδρομικά κέντρα. «Το κράτος δεν μας παρέχει καμία υποστήριξη για το μέλλον του θερέτρου ή για μια μεταβατική λειτουργία», είπε η Σορά, η οποία είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Ιανουάριο ότι το θέρετρο αντιμετωπίζει ένα κενό 7 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του. «Εναπόκειται στις τοπικές αρχές να λειτουργούν τους σταθμούς; Αυτό είναι ένα πραγματικό ερώτημα σήμερα».

Το Alpe du Grand Serre, το οποίο περιβάλλεται από έξι χωριά και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.368 μ., 45 λεπτά οδικώς από την Γκρενόμπλ, είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο στις βόρειες Αλπεις που αναγκάζεται να κλείσει. Ανοιξε ως θέρετρο χειμερινών σπορ πριν από 85 χρόνια, είναι το δεύτερο παλαιότερο στην περιοχή και έχει πίστες μήκους 55 χιλιομέτρων, τρεις ανελκυστήρες και 10 αναβατήρες.

Ο Φλοράν Μπατιστέλ, διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Σκι (ESF) στο θέρετρο, δήλωσε: «Υπάρχουν 25 εκπαιδευτές σκι και επομένως 25 οικογένειες που επηρεάζονται. Η σχολή σκι λειτουργεί όλο το καλοκαίρι για να προετοιμαστεί για τη χειμερινή περίοδο. Το κλείσιμο είναι μια τραγωδία για ολόκληρη την κοιλάδα».

Ενα άλλο θέρετρο, το Grand Puy, που βρίσκεται σε υψόμετρο μεταξύ 1.370 και 1.800 μέτρων με πίστες 24 χιλιομέτρων στο Αλπ-Ντε-Οτ-Προβάνς, ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να κλείσει. Η απόφαση οφείλεται στην έλλειψη τακτικής χιονόπτωσης που οδήγησε σε μείωση των επισκεπτών και σε ετήσια απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με το τοπικό δημαρχείο.

Πέρυσι ανακοινώθηκε ότι το γαλλικό θέρετρο χειμερινών σπορ La Sambuy θα κλείσει λόγω έλλειψης χιονιού. Τοπικοί σύμβουλοι είπαν ότι τα λιφτ του σκι θα αποσυναρμολογηθούν, παρά το γεγονός ότι το θέρετρο προσελκύει επισκέπτες το καλοκαίρι.

Ο τοπικός δήμαρχος, Ζακ Νταλέξ, είχε πει τότε στο ραδιόφωνο Europe 1: «Από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα, το κλίμα έχει αλλάξει πολύ. Τώρα, τον χειμώνα έχει λιγότερο χιόνι. Φέτος, ανοίξαμε μόνο για τέσσερις εβδομάδες. Η σεζόν γίνεται όλο και πιο σύντομη, και προφανώς, τα πράγματα δεν πρόκειται να γίνουν καλύτερα».

Εκτιμάται ότι 180 μικρότερα γαλλικά χιονοδρομικά κέντρα αναγκάστηκαν να κλείσουν από τη δεκαετία του 1970, όχι μόνο λόγω της κλιματικής κατάρρευσης, αλλά και λόγω κακής διαχείρισης.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-08 14:45:24

Back to top button