Auto

Αλλαγή ώρας: Και όμως, επηρεάζει την οδήγηση!

Η πτώση της θερμοκρασίας, σε φθινοπωρινά επίπεδα, είναι ο ουσιαστικός αποχαιρετισμός του καλοκαιριού. Τυπικά, οι τίτλοι τέλους της εαρινής περιόδου θα πέσουν τα ξημερώματα (04:00) της Κυριακή (27/10), όταν οι δείκτες του ρολογιού θα στραφούν μία ώρα πίσω, όπως ορίζεται για τη χειμερινή ώρα και σύμφωνα με τη σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001.

Πρακτικά, δηλαδή (το ότι οι ξενύχτηδες του Σαββάτου κερδίζουν μια ώρα ύπνου, είναι μια μικρή λεπτομέρεια), μειώνεται αισθητά η διάρκεια της ημέρας και όσο πλησιάζουμε προς την καρδιά του χειμώνα, θα νυχτώνει από τις 17.00 το απόγευμα.

Τι μπορεί να συμβεί με τους οδηγούς;

Πώς, όμως, μπορεί να επηρεαστεί από κάτι τέτοιο, η συμπεριφορά των οδηγών; Διάφορες ιατρικές μελέτες, κατά το πρόσφατο παρελθόν, επιβεβαιώνουν ότι η αλλαγή ώρας δεν είναι τόσο «αθώα», όσο φαίνεται.

Πρωτίστως, διότι αλλάζουν οι βιορυθμοί των ανθρώπων και εντείνεται, τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες προσαρμογής, ο εκνευρισμός τους. Μία από αυτές τις μελέτες, έδειχνε με στοιχεία, ότι ακόμα και οι ποινές των δικαστών ήταν αυστηρότερες, στις εκδικάσεις υποθέσεων που λάμβαναν χώρα τις πρώτες ημέρες, μετά την αλλαγή της ώρας.



Μιλώντας, πάντοτε, για το βιορυθμό των ανθρώπων, ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο, είναι πιθανά προβλήματα ανεπάρκειας ύπνου. Παράγοντας που αυξάνει σημαντικά, τον κίνδυνο εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα.

Σε περιοχές της επαρχίας, με έντονη κινητικότητα άγριων ζώων, η προσοχή στην οδήγηση, πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη, λόγω και τους ελλιπούς (στις περισσότερες των περιπτώσεων) φωταγώγησης και σηματοδότησης.

Τα ζώα… διαθέτουν το δικό τους εσωτερικό ρολόι και δύσκολα αποκλίνουν από τις συνήθειες, ειδικότερα όταν κινούνται σε κοπάδια (όπως π.χ. τα αγριογούρουνα, σε αρκετές περιοχές της χώρας) και ο κίνδυνος εμπλοκής σε ατύχημα είναι σοβαρός.

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι έχετε αλλάξει και στο αυτοκίνητό σας την ώρα. Σε αρκετά μοντέλα, ειδικότερα σε παλαιότερες γενιές, τα ρολόγια δεν ρυθμίζονται αυτόματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-26 20:00:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button