Αλλάζουμε συνήθειες, μειώνουμε έως και 20% τις εκπομπές αερίων – Εξηγεί ο Ν. Μιχαλόπουλος
Το ρόλο που μπορεί να παίξει ο καθένας και η καθεμία από εμάς στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που παρατηρούμε γύρω μας επισημαίνει μιλώντας στο CNN Greece ο καθηγητής Νίκος Μιχαλόπουλος, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά «σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Climpact, η αλλαγή στις συνήθειες των ανθρώπων μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου έως και 20%».
Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
Μεταξύ των πιο εφικτών εφαρμόσιμων πρακτικών που μπορεί να υλοποιηθούν, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι «η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων, η ρύθμιση του air condition σε πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες, η αποφυγή περιττών μετακινήσεων και η δυνατότητα ο κόσμος να εργάζεται εξ αποστάσεως ή η ενίσχυση των σύγχρονων μέσων μαζικής μεταφοράς».
Λύσεις όπως αυτές είναι επιτακτικό να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, καθώς όπως τονίζει ο κ. Μιχαλόπουλος «έχουμε μπει κλιματικά σε μια νέα εποχή».
«Βλέπουμε τα πρώτα έντονα σημάδια της κλιματικής κρίσης και φαινόμενα σαν το Ελ Νίνιο, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, καθιστούν πιο έντονα τα φαινόμενα τα οποία ζούμε. Και είναι πολύ πιθανόν μελλοντικά αυτά τα οποία ζούμε να γίνουν ακόμη δυσκολότερα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Μεσόγειος από τα μεγαλύτερα κλιματικά hotspot
Σε αυτές τις κλιματικές αλλαγές, όπως σημειώνει ο ίδιος, υπάρχουν περιοχές που είναι πιο ευαίσθητες. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Μεσόγειος, αλλά και η Αρκτική, όπου μάλιστα η θερμοκρασία αυξάνεται με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς.
«Αυτό σημαίνει ότι το καλοκαίρι δεν υπάρχει σχεδόν χωρίς καθόλου παγοκάλυψη, ενώ παράλληλα αρχίζουν να μεγαλώνουν και τα διαστήματα τα οποία ο αρκτικός ωκεανός μένει χωρίς παγοκάλυψη».
Αντίστοιχα, όπως επισημαίνει ο επιστήμονας, η Μεσόγειος, στην οποία ανήκει και η Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα κλιματικά hotspot. «Πριν από δύο χρόνια η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή είχε αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για τη Μεσόγειο ακριβώς επειδή αναγνωρίζει την ευαισθησία της περιοχής στην κλιματική κρίση» σημειώνει.
«Αλυσίδα» φαινομένων
Οι επιπτώσεις, όπως της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών, δεν εξαντλούνται απλώς σε μια αύξηση της θερμοκρασίας και άρα πιο ζεστά καλοκαίρια. Οι επιπτώσεις είναι πολύπλευρες.
«Ξεκινούν από την αύξηση του υδράργυρου, με έντονους καύσωνες που επιδρούν σημαντικά και στις ευάλωτες κοινωνικά κατηγορίες του πληθυσμού. Ακολουθούν φαινόμενα έντονης ξηρασίας, με μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών που με τη σειρά τους διαβρώνουν το έδαφος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκρατήσει τις βροχές».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως επισημαίνει ο κ. Μιχαλόπουλος, τα ύψη της βροχής δεν έχουν αλλάξει σημαντικά. Αυτό που έχει αλλάξει είναι το γεγονός ότι αυτή η βροχή σημειώνεται σε πολύ πιο μικρό χρονικό διάστημα, με τα φαινόμενα να είναι πολύ πιο έντονα.
Περιγράφοντας την αλληλουχία αυτών των φαινομένων εξηγεί χαρακτηριστικά:
«Οι υψηλές θερμοκρασίες ξηραίνουν το χώμα. Το χώμα που δεν έχει υγρασία δεν μπορεί να απορροφήσει την έντονη βροχόπτωση, άρα οδηγούμαστε σε πλημμυρικά φαινόμενα και ταυτόχρονα χάνουμε και το νερό».
Αντίστοιχα, οι υψηλές θερμοκρασίες στην ξηρά «μεταφράζονται» σε υψηλές θερμοκρασίες στη θάλασσα. Ως αποτέλεσμα το νερό εξατμίζεται και τροφοδοτεί έντονα καιρικά φαινόμενα, λόγω της αυξημένης υγρασίας.
Αλλάζει το παραγωγικό προφίλ της Μεσογείου
Με την άνοδο του υδραργύρου της θάλασσας, αλλάζει παράλληλα και ο χαρακτήρας των θαλασσών κάνοντάς την πιο τροπική, καθώς των ειδών που διαβιούν σε αυτές.
«Παρατηρούμε ήδη να έχουν αρχίσει να μετακινούνται ξενικά είδη μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και αλλάζουν το παραγωγικό προφίλ της Μεσογείου».
Μία ακόμη επίπτωση, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, σχετίζεται με τα κουνούπια και τις ασθένειες που μεταφέρονται προς τον άνθρωπο. «Έχουμε αύξηση των ασθενειών που μεταφέρονται από συγκεκριμένους φορείς, όπως τα κουνούπια και διάφορα έντομα. Σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτουμε, παρατηρείται ότι αυτές οι ασθένειες έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται και στην περιοχή μας».
Διαπιστώνεται, λοιπόν, πως πρόκειται για έναν κύκλο, μια αλληλουχία φαινομένων που το ένα επηρεάζει άμεσα το άλλο, γεγονός που καταδεικνύει τελικά την κρισιμότητα όσων καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-07 08:18:00