Ελλάδα

Αλλάζει ο καιρός από Παρασκευή με την κακοκαιρία Cassandra να χτυπά Κέρκυρα και Ήπειρο

Στην κακοκαιρία Cassandra που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Παρασκευή αναφέρεται με ανάρτηση του, ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά.

Ο γνωστός μετεωρολόγος τονίζει σε ανάρτηση στο «X» πως η κακοκαιρία Cassandra θα «χτυπήσει» την Πέμπτη στην κεντρική Μεσόγειο και από Παρασκευή θα επηρεάσει τη χώρα μας.

«Βαρομετρικό χαμηλό σχηματίζεται στον Κόλπο της Γένοβας την Πέμπτη, το οποίο θα επηρεάσει την Ιταλία και τις χώρες των Βορειοδυτικών Βαλκανίων με ισχυρές βροχές, ενισχυμένους ανέμους και coastal events. H κακοκαιρία έλαβε την ονομασία #Cassandra και θα κινηθεί Α-ΒΑ» αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς, και προσθέτει:

«Στη χώρα μας θα επηρεαστούν από το μεσημέρι της Παρασκευής αρχικά το Βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος και έως το βράδυ τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά και η βορειοδυτική Πελοπόννησος, με φαινόμενα πιθανώς κατά τόπους ισχυρά».

GY5sEzoXIAA6Jdf.jpg

H ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

Σε προηγούμενη ανάρτησή του ο μετεωρολόγος αναφέρει ότι περισσότερες βροχές θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή, θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα και θα επηρεάσουν κυρίως τα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο, κάτι που αποκαλεί «Καιρό του Π».

Η θερμοκρασία θα ανέβει πρόσκαιρα αυτή την εβδομάδα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πέσει πάλι και δεν θα απέχει πολύ από τα κανονκά επίπεδα, αναφέρει στην σε ανάρτησή του ο Θ. Κολυδάς.

Τι είναι ο καιρός τύπου «Π»: Όταν η κακοκαιρία επηρεάζει τα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο, σχηματίζεται νοητά το γράμμα Π, αφήνοντας στην ουσία ανεπηρέαστο το εσωτερικό κομμάτι του γράμματος Π που είναι κυρίως η κεντρική και η ανατολική ηπειρωτική χώρα.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ

Για την Παρασκευή, 4/10, αναμένονται στα δυτικά αυξημένες νεφώσεις, αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα, που αναμένεται να ξεκινήσουν από το μεσημέρι στην Κέρκυρα και την Ήπειρο και έως το βράδυ να επηρεάσουν τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και πιθανώς στα βόρεια ηπειρωτικά να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει τους 27 με 29 βαθμούς και τοπικά στην ηπειρωτική χώρα τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-02 22:27:48

Back to top button