Κόσμος

Αλβανία: Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα – Κατηγορείται για διαφθορά

Στη σύλληψη του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού της χώρας, νυν πολιτικού αντιπάλου του Έντι Ράμα, Ιλίρ Μέτα προχώρησαν οι αλβανικές Αρχές. 

Η σύλληψη έγινε μετά από εντολή της Ειδικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς με τον αρχηγός του Κόμματος «Ελευθερία» να κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος.

Σε εξέλιξη είναι οικονομική έρευνα σε εξέλιξη τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του.

Το όνομα του Μέτα έχει επανειλημμένα συνδεθεί με έρευνες για την περιουσία του, με την πιο πρόσφατη να αφορά την κλήτευσή του από την Ειδική Εισαγγελία τον Ιούνιο. Μάλιστα, ήταν η τρίτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο.

Οι έρευνες αφορούν, επίσης, κατηγορίες για πληρωμές ύψους 700 χιλιάδων ευρώ σε λομπίστα στις ΗΠΑ και ανεξήγητα έξοδα για ιατρικές επεμβάσεις στο εξωτερικό.

Ποιος είναι ο Ιλίρ Μέτα

Ο Μέτα ψηφίστηκε πρόεδρος της Αλβανίας το 2017 με την υποστήριξη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) του Έντι Ράμα.

Το κόμμα του οποίου ηγήθηκε ο Μέτα εκείνη την εποχή, το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση (LSI), είχε συνασπιστεί με το PS μετά τις εκλογές του 2013. Όταν το 2022 η προεδρική του θητεία έληξε, επέστρεψε στην προεδρία του κόμματός του.

Παρότι αρχικά πολιτικοί σύμμαχοι, στη συνέχεια οι σχέσεις μεταξύ του LSI και PS επιδεινώθηκαν, με αποτέλεσμα του κόμμα του Μέτα να προσχωρήσει στο αντιπολιτευτικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Σαλί Μπερίσα.

Σε εκείνο το σημείο οι σχέσεις του με τον Έντι Ράμα διαταράχθηκαν. Οι Σοσιαλιστές προσπάθησαν να αποπέμψουν τον Μέτα από την προεδρία δύο φορές όσο ήταν στην εξουσία, μία το 2019 επειδή αρνήθηκε να προκηρύξει επίσημα τις τοπικές εκλογές, καθώς υπήρχε μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης, και μια το 2021 για παρέμβαση στις βουλευτικές εκλογές.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-21 18:11:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button