Οικονομία

Ακρίβεια: Το σχέδιο και τα «στοιχήματα» για την αποκλιμάκωση τιμών

Πέραν της συνέχισης των υφιστάμενων μέτρων κατά της ακρίβειας τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, με την ανάληψη των καθηκόντων του, ζήτησε συνένωση δυνάμεων από όλους για την αποκλιμάκωση των τιμών και τη συμβολή, στο πλαίσιο αυτό, της «υγιούς επιχειρηματικότητας».

Το ζήτημα της ακρίβειας βρίσκεται στην κορυφή της «ατζέντας», για την κυβέρνηση, όπως έχει υπογραμμίσει κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το προέταξε και στη χθεσινή εβδομαδιαία του ανασκόπηση, σημειώνοντας πως «το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία στην καθημερινότητα δεν είναι άλλο από την ακρίβεια».

Εκείνο που αποτελεί μεγάλο «στοίχημα» για τους επόμενους μήνες, πέραν της περαιτέρω αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, είναι πλέον η μείωση των τιμών των προϊόντων να αποτυπωθεί στο ράφι και παράλληλα στην «τσέπη» των καταναλωτών. Κάτι που έως τώρα τουλάχιστον, δεν φαίνεται να έχει γίνει, με αισθητό τουλάχιστον τρόπο, για τους πολίτες, καθώς οι υψηλές τιμές συνεχίζουν να πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των ελληνικών νοικοκυριών.

Στο πλαίσιο αυτό κι ενώ η ακρίβεια επιμένει, αποφασίστηκε αφενός πως τα μέτρα έχουν ληφθεί εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, ως έκτακτα, θα συνεχιστούν για ακόμη ένα εξάμηνο. «Καταλαβαίνω ότι ορισμένα μέτρα «πονάνε» στην αγορά, είναι «σκληρά» μέτρα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τα διατηρήσουμε» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος κι ενώ στελέχη της αγοράς, τόσο των σούπερ μάρκετ, όσο και της βιομηχανίας τροφίμων, έχουν ασκήσει το προηγούμενο διάστημα έντονη κριτική, σχετικά με τη χρονική διάρκεια ορισμένων εξ αυτών. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν, πως ο παρεμβατισμός που συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι αποτελεσματικός ενώ εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους κυρίως για το μέτρο του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, το οποίο όπως σημειώνουν δημιουργεί στρεβλώσεις αλλά και για την αποτελεσματικότητα, στην παρούσα φάση, του Καλαθιού του Νοικοκυριού.

Επιπλέον, το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς – κυρίως τα σούπερ μάρκετ και τη βιομηχανία τροφίμων – «να βάλουν πλάτη» στην προσπάθεια για την αποκλιμάκωση των τιμών, ουσιαστικά δηλαδή, να ρίξουν τις τιμές και το μεσοσταθμικό κέρδος σε πολλά είδη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει τις πρώτες συναντήσεις τις οποίες, όπως είχε προαναγγείλει, θα κάνει το επόμενο διάστημα με επιχειρήσεις, εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, της βιομηχανίας τροφίμων και φορέων της αγοράς. «Το να πέσουν οι τιμές σε βασικά αγαθά είναι μία υπόθεση που πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, το κράτος και ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι δυνάμεις της αγοράς και οι πολίτες» είχε επισημάνει ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η υγιής επιχειρηματικότητα «μπορεί να συμβάλλει, προσδοκώ ότι θα το κάνει».

Την ίδια στιγμή, προβλέπεται επίσης η εντατικοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, με τη ΔΙΜΕΑ, το αρμόδιο όργανο που πραγματοποιεί τους ελέγχους στην αγορά, να ενισχύεται από 1ης Ιουλίου, με 30 νέα στελέχη.

Σε κάθε περίπτωση, το πλάνο που έχει σχεδιαστεί για το επόμενο διάστημα, μένει να φανεί ποια αποτελέσματα θα έχει, για ένα ζήτημα που αποτελεί την «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση αλλά και το μείζον πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά την τελευταία σχεδόν τριετία.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-24 16:30:26

Back to top button