Ακουσαν για το νέο αντιπυραυλικό σύστημα στην Κύπρο οι Τούρκοι και ξέσπασαν: «Μας ενοχλεί ο Σιδερένιος Θόλος!»
«Η Κύπρος ουδέποτε ήταν τόσο ισχυρή στρατιωτικά, από την ημέρα ίδρυσης της Εθνικής Φρουράς και της Κυπριακής Δημοκρατίας», θέλησε να υπογραμμίσει σε δηλώσεις του την περασμένη Τετάρτη ο κύπριος υπουργός Αμυνας, Βασίλης Πάλμας, αποφεύγοντας για ευνόητους λόγους, να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τη νέα προσθήκη στο οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς: το προηγμένο επίγειο αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό σύστημα BARAK ΜΧ, με το οποίο αποκτά πλέον δυνατότητες εγκλωβισμού και κατάρριψης πολλαπλών στόχων σε αποστάσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα γεωγραφικά όρια της νήσου.
Το BARAK MX της ισραηλινής IAI διαθέτει δυνατότητες αντιμετώπισης όλων των σύγχρονων απειλών -από μαχητικά, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV και UCAV), μέχρι βλήματα cruise και sea skimming, ή τακτικά βαλλιστικά βλήματα- σε αποστάσεις από 2 έως 150 χιλιόμετρα.
Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου ήταν πάντως φειδωλός στις δηλώσεις του την Τετάρτη:
«Τα εξοπλιστικά της Εθνικής Φρουράς, γίνονται πάντα με βάση τις ανάγκες και προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και στα νέα δεδομένα της εποχής που ζούμε και διανύουμε», αρκέστηκε να δηλώσει. «Για ευνόητους λόγους δεν σχολιάζουμε και δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες εάν έχουμε το άλφα ή το βήτα εξοπλιστικό πρόγραμμα. Θέλω γι’ αυτό το θέμα να δείχνετε κατανόηση και είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε τους λόγους που δεν υπεισερχόμαστε σε λεπτομέρειες», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
Ερωτηθείς, εξάλλου, κατά πόσον η Εθνική Φρουρά είναι σε ετοιμότητα υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία, ο κ. Πάλμας διαβεβαίωσε ότι «η Εθνική Φρουρά είναι πάντα σε ετοιμότητα για τον λόγο ότι εδώ και 50 χρόνια υπάρχουν 40 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο. Την ίδια ώρα -συμπλήρωσε- είναι και σε ετοιμότητα διότι η περιοχή βρίσκεται σε μια διαρκή παρατεταμένη αστάθεια και ως εκ τούτου έχουμε καθήκον και υποχρέωση να διασφαλίζουμε την ασφάλεια των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Η ένταξη του ισραηλινού BARAK MX στο οπλοστάσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ήταν επόμενο, προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Αγκυρας και των ανδρείκελών της στα Κατεχόμενα.
«Η “Νότια Κύπρος” (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα-μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ), “έχει ξεφύγει”», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ και χωρίς να κρύβει την ανησυχία του, πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε φυσικά τις εξελίξεις, αλλά θα κάνουμε τις εκτιμήσεις μας μαζί με την Τουρκία», δείχνοντας έτσι ότι ως άβουλος εντολοδόχος περιμένει τη «μαμά πατρίδα» να ορίσει τη γραμμή αντίδρασης…
Και πιστός στο τουρκικό αφήγημα περί δύο κρατών στην Κύπρο, προέβη στην ακόλουθη -παράλογη κατά τα άλλα- διαπίστωση:
«Το γεγονός ότι η “Νότια Κύπρος” ενεργεί μόνη της με αυτόν τον τρόπο και συνάπτει τέτοιες συμφωνίες αποκαλύπτει αυτομάτως ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στο νότο έχει διαλυθεί και ότι το κράτος στο νότο είναι μια Ελληνοκυπιριακή Δημοκρατία, ένα ελληνοκυπριακό κράτος».
Ο Τατάρ δεν έμεινε όμως μόνο εκεί, καθώς σφόδρα ενοχλημένος από την έκταση της ισραηλινο-κυπριακής συνεργασίας, διαμαρτυρήθηκε λέγοντας:
«Η “Νότια Κύπρος” προφανώς “έχει ξεφύγει”. Η συνεχιζόμενη χρήση της Κύπρου ως βάση ανεφοδιασμού των Αμερικανών σε αυτόν τον ισραηλινό πόλεμο, το γεγονός ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως βάση διοικητικής μέριμνας λόγω της αμερικανικής προσέγγισης σε αυτόν τον ισραηλινό πόλεμο, το γεγονός ότι δήθεν θα κάνει αίτηση στο ΝΑΤΟ και όλα βρίσκονται στην ατζέντα χωρίς να γίνεται μια υγιής αξιολόγηση αυτών των πραγμάτων δημιουργεί δυσφορία…».
Μέσα σε αυτή την «τρικυμία» συλλογισμού που τον κατάκυρίεψε, ο κατοχικός ηγέτης δεν αντιστάθηκε ούτε στον πειρασμό να παίξει το χαρτί της απειλής χτυπήματος στο κυπριακό έδαφος από οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ (τέτοιες απειλές, υπενθυμίζεται, είχε εκτοξεύσει προ μηνών και ο αμετροεπής πρώην αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, με τη γνωστή κατάληξη: την εξολόθρευσή του από τους Ισραηλινούς στη Βηρυτό).
«Το γεγονός ότι ένα τόσο μικρό νησί εμπλέκεται σε τόσο μεγάλες υποθέσεις, το καθιστά στόχο της Χεζμπολάχ ή άλλων οργανώσεων. Το έχει δηλώσει και ο [υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας] Χακάν Φιντάν», προειδοποίησε με περίσσιο θράσσος ο Ερσίν Τατάρ. «Ολα αυτά -κατέληξε- δεν είναι ευχάριστες εξελίξεις για το μέλλον της Κύπρου. Επομένως, δεν μπορούμε παρά να απευθύνουμε έκκληση προς όλους για κοινή λογική».
Κλείνοντας το μπαράζ αυτό απειλών και προειδοποιήσεων προς τη Λευκωσία -ενδεικτικό πάντως της ανησυχίας που επικρατεί στην τουρκική πλευρά για τις τελευταίες κινήσεις της- το ανδρείκελο του Ερντογάν στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, κούνησε το δάχτυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία για το γεγονός όπως είπε, ότι αναλαμβάνει ρίσκα που ίσως ξεπερνούν τις δυνατότητές της.
«Τώρα αυτός “Σιδερένιος Θόλος” (όπως αναφέρθηκε στο σύστημα BARAK MX που πήρε η Εθνκή Φρουρά, αν και έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με το Iron Dome του εβραϊκού κράτους) έχει πολύ μεγάλο προϋπολογισμό, ποιος θα το πληρώσει, πώς θα γίνει η συμφωνία;» διερωτήθηκε. «Αυτό σημαίνει ότι η “Νότια Κύπρος” εμπλέκεται, συμμετέχει σε κάποιες πολύ επικίνδυνες υποθέσεις», ήταν ένα ακόμη βολικο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο ενοχλημένος Τατάρ.
«Οι σημερινές μας εκτιμήσεις δείχνουν ότι η “Νότια Κύπρος” ξεπερνά τα όριά της, επιχειρεί να κάνει πράγματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το νησί μας με ενέργειες που ξεπερνούν τον εαυτό τους. Αυτό μας ενοχλεί και εμάς», κατέληξε ο Ερσίν Τατάρ, με την τουρκική πλευρά να παραμένει όπως σημείωσε, σε ετοιμότητα για περαιτέρω αντίδραση…
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-06 15:54:00