Ελλάδα

Αθώοι Κούγιας – Κουρτάκης για τη χρήση υποκλοπής

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Απηλλάγησαν σήμερα από το Πενταμελές Εφετείο Πειραιά ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας και ο εκδότης των Παραπολιτικών Γιάννης Κουρτάκης για την υπόθεση της υποκλοπής ιδιωτικής συνομιλίας του ποινικολόγου με τον αποθανόντα επιχειρηματία Στηβ Κακέτση.

Η υπόθεση εκδικάστηκε μετά από μήνυση του Κακέτση, ότι έγινε εν αγνοία του καταγραφή της συνομιλίας του με τον γνωστό ποινικολόγο.

Αφορμή αποτέλεσε στικάκι με το καταγεγραμμένο ηχητικό της ιδιωτικής συνομιλίας του Στηβ Κακέτση με τον Αλέξη Κούγια που προσκόμισε τον Σεπτέμβριο του 2017 ο εκδότης Γ. Κουρτάκης στον τότε Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά και μετέπειτα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο που διενεργούσε προκαταρκτική εξέταση μετά από μηνυτήρια αναφορά του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, καταγγέλλοντας σκευωρία με τη συμμετοχή του πρώην υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, του λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη και της τότε προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνης Τζίβα, προκειμένου να ενοχοποιηθεί στην υπόθεση μεταφοράς των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».

Τότε ο κ. Μπρακουμάτσος είχε καλέσει τον Στηβ Κακέτση ο οποίος ανέφερε ότι η συνομιλία του με τον Αλ. Κούγια ήταν προϊόν υποκλοπής.

Για το λόγο αυτό ο Κακέτσης είχε υποβάλει μήνυση κατά των Κούγια-Κουρτάκη, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα τον Ιανουάριο του 2022 από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πειραιά σε φυλάκιση πέντε μηνών.

Σε εκείνη τη δίκη ήταν παρών ο Στηβ Κακέτσης ο οποίος είχε καταθέσει πως δεν συναίνεσε στην καταγραφή της συνομιλίας του. «Μου είπε να μου δώσουν ένα εκατομμύριο από τον κύριο Μαρινάκη» είχε αναφέρει τότε ως μάρτυρας.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία ήταν παρών μόνο ο Αλέξης Κούγιας, καθώς δεν παρέστη κανείς από την οικογένεια του αποθανόντος Στηβ Κακέτση για να υποστηρίξει τη μήνυση του κατά των δύο κατηγορούμενων, ενώ εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο ο εκδότης των “Παραπολιτικών”.

Στην απολογία του ο Αλέξης Κούγιας υποστήριξε πως εν γνώσει του Κακέτση είχε γίνει η καταγραφή της συνομιλίας τους προκειμένου να καταθέσει σχετικά στον εισαγγελέα.

“Είχαν την πεποίθηση ότι ο Κακέτσης θα το επιβεβαίωνε.

(…) Ήταν η κάλυψη του Κακέτση η κασέτα. Δεν θα ρίσκαρα την καριέρα μου, αν δεν είχε συμφωνήσει”.

Πρόεδρος: Πώς έγινε η μαγνητοφώνηση;

Κούγιας: Δεν ξέρω εγώ. Αυτός την έκανε. Δεν ξέρω να μαγνητοφωνώ, ούτε να βγάζω φωτογραφίες.

Πρόεδρος: Ο ίδιος λέει για ένα εκατομμύριο…

Κούγιας: Ψέματα.

Εισαγγελέας: Έχει αναβαθμιστεί σε κακούργημα (ΣΣ αναφερόμενος στο αδίκημα της υποκλοπής συνομιλίας)…

Κούγιας: Το ξέρω. Πληροφορούμε ότι το έκαναν για στελέχη συστημικής τράπεζας που έχουν υποκλέψει.

Στην αγόρευση του ο Εισαγγελέας της Έδρας Ιωάννης Χατζόγλου που υπέβαλε απαλλακτική πρόταση, εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο ο Στηβ Κακέτσης “έπεσε από τα σύννεφα”, αν και οι κατηγορούμενοι πίστευαν ότι είχαν τη συναίνεση του.

Το δικαστήριο με πρόεδρο την Παρασκευή Μπέρση και μέλη τους Εφέτες Σταυρούλα Λιακέα, Ηλία Σταυρόπουλο, Βασιλική Παπιγκιώτη και Γεωργία Παναγιωτοπούλου, αποφάσισαν ομόφωνα την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Μία εφέτης μειοψήφησε, κρίνοντας τους αθώους λόγω αμφιβολιών.

Παρούσα στο ακροατήριο ήταν η κόρη του Αλέξη Κούγια, Μάιρα, η οποία ακολουθεί τα βήματα του πατέρα της ως δικηγόρος.

Πατέρας και κόρη αποχώρησαν μαζί ικανοποιημένοι από την απαλλακτική απόφαση.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-27 20:08:32

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button