Πολιτική

Αθήνα προς Βερολίνο για μεταναστευτικό: «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω»

Σε υψηλούς τόνους ξεκαθαρίζει προς το Βερολίνο η Κυβέρνηση πως δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθεί το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο να μην εφαρμοστεί, ούτε να δεχθεί η Ελλάδα μαζικές επιστροφές χιλιάδων μεταναστών για να λύσει τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα άλλης χώρας. Η Αθήνα μέσα από όλους τους διαύλους έχει διαμηνύσει τη θέση της, ενώ στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση που διοργανώθηκε χθες στη Γερμανία ο Υπ. Μετανάστευσης Ν. Παναγιωτόπουλος είχε την ευκαιρία να συναντήσει και την την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.

«Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που διέπουν την Ε.Ε. και αυτοί είναι δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν» διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη την ώρα που η συζήτηση για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη παίρνει φωτιά και δυνάμεις στα δεξιά της ΝΔ επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το ζήτημα για να κερδίσουν επιπλέον «πόντους».

«Κανείς δεν θα επιβληθεί στον άλλο»

Το μήνυμα της Αθήνας μετέφερε στο Βερολίνο απευθείας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος τόνισε στον Γερμανό ομόλογό του πως πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθεί το πνεύμα των συνθηκών καθώς και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, προκειμένου η Ευρώπη να μην οδηγηθεί σε δρόμους που παραπέμπουν σε μονομερείς ενέργειες κι έτσι να τεθεί υπό κίνδυνο, όχι μόνο το πνεύμα της Σένγκεν αλλά το ίδιο το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Αθήνα επικρατεί ψυχραιμία καθώς μετά από τη δίωρη συνάντηση που είχε ο Ν. Παναγιωτόπουλος με τον Γερμανό ομόλογό του υπάρχει η αίσθηση πως το Βερολίνο περισσότερο θέλει να στείλει το μήνυμα πως η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι πλέον προορισμός.

«Δεν χρειάζεται να δραματοποιούμε καταστάσεις», δήλωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος αμέσως μετά υπογραμμίζοντας πως βρισκόμαστε πολύ μακριά από από επιστροφές ανθρώπων στην Ελλάδα καθώς αυτή την ώρα εφαρμόζονται έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα κάτι που έκαναν και άλλες χώρες τους τελευταίους μήνες.

«Σε κάθε περίπτωση όμως, τα συζητάμε όλα σε κλίμα κατανόησης και τίποτα δεν πρόκειται να γίνει με όρους επιβολής της θέσης του ενός επάνω στον άλλον. Έχουμε πολύ μέλλον ακόμα», δήλωσε ο Υπουργός.

Η Αθήνα δεν αναμένει μαζικές επιστροφές μεταναστών για δύο βασικούς λόγους, πρώτον είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός τους από τις γερμανικές αρχές και δεύτερον υπάρχει και το ζήτημα των γερμανικών δικαστηρίων τα οποία απορρίπτουν επιστροφές στην Ελλάδα λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν πριν χρόνια στις ελληνικές δομές. Αυτή η θέση όμως μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την πολιτική κατεύθυνση που θα αποφασίσει να ακολουθήσει το Βερολίνο διεμήνυε ανώτατη κυβερνητική πηγή στο CNN Greece

Την ώρα που στην Ευρώπη δημιουργούνται μπλοκ χωρών με διαμετρικά αντίθετες θέσεις, ο Ν. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε χθες με ομολόγους του από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία. Τον Οκτώβριο ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-18 07:10:00

Back to top button