Πολιτική

Αγώνας δρόμου για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας – «Όχι σπασμωδικές κινήσεις»

Να καθησυχάσει την κοινωνία και τους έλληνες παραγωγούς, να φτιάξει την πρώτη γραμμή άμυνας μπροστά στο «τσουνάμι» δασμών του Ντόναλντ Τραμπ και να ανοίξει τους νέους εμπορικούς δρόμους με Κίνα και Ινδία επιχείρησε μεταξύ άλλων το πρώτο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής στο Μαξίμου.

Η Αθήνα στέλνει μήνυμα στην κοινωνία που ανησυχεί για νέα δραματική αλλαγή στην καθημερινότητά της, πως εγγυάται ότι η εθνική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και τις νέες αυτές προκλήσεις, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες. Η οικονομία … είναι ψυχολογία.

Αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών.

«Η επιβολή ευρωπαϊκών δασμών ως απάντηση στους αμερικανικούς, για παράδειγμα, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο πληθωριστικό κύμα. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η Ελλάδα επισημαίνει τη σημασία μίας καλοζυγισμένης ευρωπαϊκής αντίδρασης» τονίζουν.

Ο Πρωθυπουργός όπως τονίζουν και κυβερνητικές πηγές «στάθηκε ιδιαίτερα στη δημοσιονομική σταθερότητα και την ταχεία υλοποίηση δρομολογημένων μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική, καινοτόμα και εξωστρεφή και υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας, ειδικά στο περιβάλλον παγκόσμιας αβεβαιότητας στο οποίο έχουμε εισέλθει».

Ο κίνδυνος πανευρωπαϊκής ύφεσης

«Αυτό που μας απασχολεί είναι αν υπάρξει ύφεση στις οικονομίες που αλληλεπιδρούμε», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης για τους δασμούς Τραμπ, μία ύφεση δηλαδή που θα έπληττε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία κλπ, θα χτυπούσε τη συνολική ζήτηση στην Ευρώπη αλλά και τον ελληνικό τουρισμό, την ατμομηχανή της οικονομίας…

Η έκθεση της χώρας στην αμερικανική αγορά ως προς τα αγαθά είναι σχετικά περιορισμένη σημειώνεται. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ δεν υπερβαίνουν το 5% του συνόλου. Αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι της τάξης του 3%.

«Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το ενδεχόμενο έμμεσης επιβάρυνσης της ελληνικής οικονομίας, σε περίπτωση που πληγούν από τους αμερικανικούς δασμούς οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες» σημειώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η μάχη για ελιές καλαμών, ελαιόλαδο, φέτα και κρασί

Η Κυβέρνηση αναμένει να ξεκαθαρίσει η στάση της Ε.Ε. απέναντι στον Τραμπ, καθώς θεωρεί πως μόνο μία ενιαία στάση μπορεί να πείσει τον Αμερικανό Πρόεδρο να αλλάξει ρότα.

Οι άμεσες συνέπειες στα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στις ΗΠΑ δεν είναι ο σημαντικότερος πονοκέφαλος για την Αθήνα αλλά δεν είναι και αμελητέος.

Η Κυβέρνηση θα θέσει το θέμα των δασμών στις ελιές καλαμών, στη φέτα, στο ελαιόλαδο και στο κρασί με δύο τρόπους, αρχικά μέσω της διπλωματικής οδού, δηλαδή μέσω των εμπορικών ακολούθων και της Πρεσβείας μας στις ΗΠΑ αλλά και μέσω της ελληνικής ομογένειας και της πρόσβασης που αυτή μπορεί να εξασφαλίσει στο Λευκό Οίκο.

Πηγές έλεγαν στο CNN Greece πως το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της τρέχουσας περιόδου εχει διατεθεί, αλλά υπάρχουν προβλήματα π.χ. ένα μεγάλο φορτίο με ελιές καλαμών έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του προς τις ΗΠΑ αλλά…αλλιώς πληρώθηκε από τον έμπορο και αλλιώς τελικά θα τιμολογηθεί…Ερώτημα τι θα γίνει με τις κονσέρβες και κομπόστες που εξάγει η Ελλάδα ενώ υπάρχει ανησυχία πως θα ανακοπεί μία καλή εξαγωγή που είχε ξεκινήσει και το ελληνικό κρασί…

«Ανάσα» σε τρίτες χώρες – ενίσχυση καινοτομίας, επενδύσεων, βιομηχανίας

Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θα διαφυλάξει το εθνικό συμφέρον μέσω πολυεπίπεδης στρατηγικής τονίζουν Κυβερνητικές πηγές. Αφενός πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία επενδύσεων και να ενταθεί η πολιτική προσέλκυσης κεφαλαίων, αφετέρου η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσει τη σχέση και σε άλλες αγορές, όπως η Ινδία.

Η Κυβέρνηση εστιάζει τώρα σε τέσσερις προτεραιότητες στις ξένες άμεσες επενδύσεις, στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και στο ανθρώπινο κεφάλαιο.
«Είναι κρίκοι ουσιαστικά μιας ενιαίας αλυσίδας. Προφανώς, η αύξηση των επενδύσεων δεν είναι ανεξάρτητη από την αδειοδότηση ούτε από την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Στον τομέα των επενδύσεων σε πρώτη φάση το βάρος πέφτει στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών κατά 25%, την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης, την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης κα ιτων ειδικών χωροταξικών πλαισίων.

Για την ανταγωνιστικότητα, στην πρώτη θέση μπαίνουν μέτρα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, είτε αυξάνοντας την παραγωγικότητα (δηλ. την αξία που κάθε εργαζόμενος παράγει σε συγκεκριμένο χρόνο), είτε μειώνοντας το κόστος παραγωγής, είτε αυξάνοντας το επίπεδο καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία.

Για την εξωστρέφεια προωθείται η υλοποίηση του Οδικού Χάρτη Διευκόλυνσης εμπορίου 2022-2026, η ενίσχυση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός τελωνείων, η υλοποίηση της ενιαίας θυρίδας εξωτερικού εμπορίου (Ε-trade Single Window), ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροδιατροφικού τομέα και το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».




Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-08 04:50:00

Back to top button