Κόσμος

Αγκυρα: Το Ισραήλ επεκτείνει τον πόλεμο και στον Λίβανο

Διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν η Τουρκία κατηγορεί το Ισραήλ ότι «επεκτείνει τον πόλεμο στον Λίβανο», μετά το κύμα εκρήξεων σε φορητές συσκευές μελών της Χεζμπολάχ.

«Διαπιστώνουμε ότι το Ισραήλ αρχίζει σταδιακά να εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον του Λιβάνου», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στη διάρκεια συνέντευξής του στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό TRT που μεταδόθηκε απευθείας.

«Η κλιμάκωση στην περιοχή είναι ανησυχητική. Εχουμε φθάσει στο σημείο όπου, μπροστά σε αυτές τις όλο και πιο προκλητικές επιχειρήσεις, το Ιράν, η Χεζμπολάχ και τα στοιχεία που πρόσκεινται σε αυτούς δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αντιδράσουν», είπε ο Φιντάν.

Ο τούρκος υπουργός, ο οποίος βρέθηκε την Τετάρτη, στο Αμμάν, προειδοποίησε ότι «η Ιορδανία δεν εννοεί να μείνει σιωπηλή μπροστά στα ισραηλινά τετελεσμένα, κάτι που ο ίδιος ερμήνευσε ως «κίνδυνο πολέμου με εμπλοκή της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και ολόκληρης της περιφέρειας». Μάλιστα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να βάλει ένα τέλος (στις ενέργειες των Ισραηλινών) πριν είναι πολύ αργά».

«Η φανατική κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει μια στρατηγική που έχει στόχο να εξαλείψει όλες τις απειλές», κατήγγειλε. «Αυτή η τρέλα δεν ζημιώνει μόνο τους Παλαιστινίους. Υποθηκεύει επίσης το μέλλον των Ισραηλινών», πρόσθεσε ο Φιντάν στην ίδια συνέντευξη.

Καθώς έχει διατελέσει επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο υπουργός αναφέρθηκε και στη μεθοδολογία των επιθέσεων, επισημαίνοντας ότι η πυροδότηση  συσκευών επικοινωνίας με τηλεχειρισμό, είναι «μια μέθοδος που χρησιμοποιείται συχνά από τις υπηρεσίες πληροφοριών».

«Η διαφορά εδώ είναι ότι συνέβη σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Το Ισραήλ διείσδυσε στις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις αγορές της Χεζμπολάχ αξιοποιώντας πληροφορίες από τεχνικά μέσα και από ανθρώπους».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 13:33:22

Back to top button