Κόσμος

Αίγυπτος: Αιφνιδιαστική αλλαγή του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών

Ενδιαφέρουσα κίνηση στη σκακιέρα του αιγυπτιακού καθεστώτος έκανε ο πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι: αντικατέστησε τον επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας, έγραψε ο Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera. Δεδομένου ότι εδώ και πολλές δεκαετίες η Αίγυπτος έπαψε να είναι απειλή για το Ισραήλ, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο μέχρι πρότινος διοικητής της κομβικής υπηρεσίας ήταν ύποπτος για αφανή συνεργασία με το εβραϊκό κράτος, α λα Ιράν. Αλλιώς πρέπει να ερμηνευτεί η είδηση.

Ο ισχυρός παράγοντας Αμπάς Καμέλ παραχώρησε το σημαντικό πόστο του στον αναπληρωτή του, Χασάν Ρασάντ. Η έκπληξη είναι μεγάλη, διότι ο Καμέλ διαχειρίστηκε φακέλους μείζονος σημασίας, από τις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα μέχρι την κρίση με την Αιθιοπία περί των προβλημάτων που δημιουργεί το αιθιοπικό το φράγμα στον Νείλο, ενώ θεωρείται και άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Αλ Σίσι.

Αν η υπόθεση σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη Λωρίδα της Γάζας, ίσως υπάρξουν αλλαγές στην υποτονική θέση (και πράξη, κυρίως) της Αίγυπτου στο Παλαιστινιακό, μάλλον προς την κατεύθυνση της αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος για την παλαιστινιακή υπόθεση, ενδιαφέρον που υπνώττει από την εποχή του Ανουάρ Σαντάτ και του Καμπ Ντέιβιντ. Ο Ολίμπιο προσπάθησε να λύσει το αίνιγμα. Η υπόθεση σηκώνει πολλές εξηγήσεις, έγραψε.

1) Ο Αλ Σίσι απογοητεύτηκε από τη διοίκηση της υπηρεσίας, για αγνώστους λόγους. 2) Μπορεί να υπήρξαν τριβές μεταξύ του Καμέλ και του γιου του Αλ Σίσι, του Μαχμούντ, ο οποίος επίσης είναι ισχυρή φιγούρα της νομενκλατούρας. 3) Η αντικατάσταση είναι μέρος της εξουσιαστικής στρατηγικής που, αργά ή γρήγορα, βάζει τέλος στα όνειρα και στις καριέρες, απαξιώνοντας τις προσωπικότητες.

Προφανέστατα, η τρίτη εκδοχή του Ιταλού είναι υπαινιγμός για την εσωτερική ασφάλεια της Αιγύπτου. (Ο μοναδικός σεσημασμένος εχθρός του καθεστώτος, ωστόσο, είναι οι διαβόητοι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, υποτίθεται υπό έλεγχον.) «Ας περιμένουμε και ίσως καταλάβουμε» κατέληξε ο Ολίμπιο.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-17 21:56:00

Back to top button