Συνταγές

Αέρινη και αρωματική αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή, σαν τούρτα

Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή σε μορφή τούρτας, ένα τέλειο γλυκό για την περίοδο του χειμώνα.

Μία αμυγδαλόπιτα μεστή, σιροπιαστή από μέσα γεμάτη τραγανά αμύγδαλα, αέρινη από πάνω με τη σαντιγί και έξτρα αμύγδαλα να την διακοσμούν.

Αρωματισμένη με ροδόνερο και λεμόνι. Τη συνταγή για την αμυγδαλόπιτα βρήκαμε από τη food blogger Eirini Zevelaki.

Αέρινη και αρωματική αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή, σαν τούρτα

Υλικά

200 γρ αμύγδαλα ψημένα με τη φλούδα κομμένα μέτρια

80 γρ φρυγανιά τριμμένη

2 κγ μπέικιν πάουντερ

140 γρ ζάχαρη

5 αυγά χωρισμένα κρόκοι/ ασπράδια

2 ΚΣ Ροδόνερο ALONA

2 κγ βανίλια

1 κγ ξύσμα λεμονιού

¼ κγ αλάτι

Για το σιρόπι:

170 ml νερό

200 γρ ζάχαρη

1 φλούδα λεμόνι

Για τη σαντιγί:

250 γρ κρέμα γάλακτος κρύα 35% λιπαρά

2 ΚΣ άχνη ζάχαρη

3-4 ψεκασμούς Ροδόνερο ALONA

80 γρ αμύγδαλα ψημένα με τη φλούδα κομμένα μέτρια

Εκτέλεση

Για το σιρόπι βάζω στο κατσαρολάκι τα 170 ml νερό, 200 γρ ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού να βράσουν για 5 λεπτά, να λιώσει και να διαλυθεί η ζάχαρη. Βγάζω και το αφήνω να κρυώσει.

Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τα 5 ασπράδια με ¼ κγ αλάτι σε μαρέγκα.

Σε άλλο μπολ χτυπάω τους κρόκους των αυγών με 140 γρ ζάχαρη να ασπρίσουν.

Αρωματίζω με 2 κγ βανίλια, 1 κγ ξύσμα λεμονιού και 2 ΚΣ Ροδόνερο ALONA.

Αναμιγνύω μαζί τα 200 γρ θρυμματισμένα αμύγδαλα με τα 80 γρ φρυγανιάς και τα 2 κγ μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτω στο μείγμα των κρόκων.

Τέλος, ενσωματώνω σε 2-3 δόσεις τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα.

Ρίχνω το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 24 εκ*, ισιώνω την επιφάνεια της και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, για 40-45 λεπτά.

Βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει 5 λεπτά και το λούζω με το σιρόπι.

Αφήνω να το απορροφήσει και να κρυώσει τελείως.

Για το γαρνίρισμα χτυπάω την κρέμα γάλακτος με την άχνη και 3-4 ψεκασμούς από το Ροδόνερο ALONA σε σαντιγί.

Καλύπτω την αμυγδαλόπιτα (που έχει απορροφήσει το σιρόπι) με τη σαντιγί και πασπαλίζω τα αμύγδαλά από πάνω να καλυφθεί.

Την αφήνω ιδανικά μια νύχτα να κρυώσει καλά πριν κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

*Καλύπτω τη φόρμα από κάτω με αλουμινόχαρτο, αν είναι ανοιγόμενη με σούστα, ώστε στην συνέχεια που θα σιροπιαστεί να μην τρέξουν υγρά. Διαφορετικά μπορώ όταν τη σιροπιάσω να τη βάλω μέσα σε ένα ταψί.

Διαβάστε επίσης:

Παντρεύτηκε με τον σύντροφό του ο Φώτης Σεργουλόπουλος

Βελούδινο κέικ χωρίς ζάχαρη και χωρίς αλεύρι – Με 5 μόνο υλικά




Δημοσιεύτηκε !

Back to top button