Υγεία

Έσωσαν το μάτι 43χρονου με μεταμόσχευση ιστού από πλακούντα

Σε τι βοηθούν αυτού του είδους οι μεταμοσχεύσεις και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται.

Το μάτι ενός 43χρονου που είχε δεχτεί επίθεση με οξύ μπαταρίας, κατόρθωσαν να σώσουν βρετανοί επιστήμονες, υποβάλλοντάς τον σε μία πρωτοποριακή θεραπεία με μεταμόσχευση ιστού από πλακούντα.

Ο Paul Laskey από το Νιούκασλ έπεσε θύμα της επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2023 και υπέστη σοβαρό χημικό έγκαυμα στο αριστερό μάτι. Η επίθεση συνέβη όταν αντιμετώπισε έναν άνδρα, που λήστευε με μαχαίρι τον γιο του.

Η διαβρωτική ουσία «έλιωσε» τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού του και προκάλεσε τόσο εκτεταμένη βλάβη στις γύρω δομές, ώστε άρχισαν να επηρεάζονται τα οφθαλμικά νεύρα.

Ο 43χρονος μεταφέρθηκε επειγόντως στο Νοσοκομείο  Royal Victoria του Νιούκασλ. Τους επόμενους οκτώ μήνες υποβλήθηκε σε μία σειρά χειρουργικών επεμβάσεων, που είχαν ως στόχο να σώσουν το μάτι του.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν δύο επείγουσες μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς και μεταμόσχευση ιστού από πλακούντα (αμνιακός ιστός). Η μεταμόσχευση αυτή έγινε τρεις φορές. Χρησιμοποιεί τον αμνιακό ιστό που δωρίζουν νέες μητέρες μετά τον τοκετό.

Σε τι βοηθά η μεταμόσχευση πλακούντα

Τα αμνιακά μοσχεύματα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάρρωση του κ. Laskey, αναφέρει ο βρετανικός Independent. Και αυτό διότι συνέβαλλαν καθοριστικά στην επούλωση του ματιού του και την αναγέννηση των κατεστραμμένων ιστών. https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/acid-attack-eye-placenta-transplant-b2700916.html

Η Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) συλλέγει πλακούντες από δύο νοσοκομεία:

Το University College του Λονδίνου (UCL)

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Luton & Dunstable

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τους πλακούντες για να δημιουργήσουν ειδικούς αμνιακούς ιστούς για μεταμόσχευση. Αυτοί χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τραυματισμών στα μάτια. Στόχος τους είναι να σταθεροποιηθεί ο οφθαλμός και να αποφευχθεί η περαιτέρω βλάβη του. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσουν εν συνεχεία να αρχίσουν θεραπείες που θα στοχεύουν στην διόρθωση της όρασης του πάσχοντος.

Στην περίπτωση του κ. Laskey, μετά τη μεταμόσχευση του αμνιακού ιστού θα ακολουθήσουν μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων. Με αυτές ελπίζει ότι θα αποκατασταθεί εν μέρει η όρασή του. Προς το παρόν δεν βλέπει καθόλου από το αριστερό μάτι.

«Γνώριζα από την αρχή ότι οι επεμβάσεις που έκανα ήταν για να σωθεί το μάτι μου», είπε. «Τώρα που το πετύχαμε αυτό, θα προχωρήσουμε παρακάτω».

Εξαιρετικά επείγον

Τα χημικά εγκαύματα στα μάτια αποτελούν εξαιρετικά επείγον περιστατικό. Μπορεί να προκαλέσουν σημαντική απώλεια της όρασης που θα πλήξει για πάντα την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Γι’ αυτό τον λόγο έχει ζωτική σημασία η άμεση θεραπεία, δήλωσε ο Dr. Francisco Figueiredo, ομότιμος καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ. https://www.ncl.ac.uk/medical-sciences/people/profile/franciscofigueiredo.html

Όπως εξήγησε, η περίπτωση του κ. Laskey ήταν πολύ σοβαρή. Οι γιατροί αφαίρεσαν πρώτα τα υπολείμματα του χημικού παράγοντα από το μάτι του. Ύστερα προχώρησαν στη μεταμόσχευση αμνιακού ιστού.

«Τα μοσχεύματα αυτά είναι λεπτά, ελαφριά, ελαστικά και σχεδόν διαφανή. Γι’ αυτό τον λόγο είναι ιδανικά για τοποθέτηση στην επιφάνεια του ματιού και την επούλωση επιφανειακών βλαβών», είπε ο καθηγητής.

Από τον πλακούντα που δωρίζει μία μητέρα μπορούν να δημιουργηθούν 50 έως 100 αμνιακά μοσχεύματα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία εγκαυμάτων και πληγών.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-20 08:15:00

Back to top button