Υγεία

Έρχεται στην Ελλάδα το Mounjaro για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2

Η εταιρεία Φαρμασέρβ-Lilly φέρνει τον Νοέμβριο τα πρώτα σκευάσματα από τη νέα φαρμακευτική αγωγή που περιέχει την ουσία τιρζεπατίδη (Mounjaro), ένα φάρμακο που έχει ένδειξη για τον διαβήτη τύπου 2 και την απώλεια βάρους. Αντίθετα από το Ozempic, το οποίο έχει ένδειξη μόνο για τη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2, το Mounjaro μπορεί να χρησιμοποιείται και για την παχυσαρκία.

Το φάρμακο θα χορηγείται με υποδόρια εβδομαδιαία ένεση, με το μηνιαίο κόστος του να ανέρχεται στα 253 ευρώ. Ωστόσο, η τιρζεπατίδη θα κυκλοφορήσει στην αρνητική λίστα, δηλαδή χωρίς κρατική αποζημίωση. Πρόκειται για ένεση, που γίνεται υποδόρροια μία φορά την εβδομάδα, είτε στην περιοχή της κοιλιάς, είτε στο μπράτσο, είτε στον μηρό. Θα χορηγείται με ιατρική συνταγή και δεν θα αποζημιώνεται, τουλάχιστον για το πρώτο χρονικό διάστημα. Θα έρθει στο σχήμα των 2,5 mg και των 5 mg.

Το φάρμακο κυκλοφορεί εδώ και μήνες στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Φαρμασέρβ-Lilly, Διονύσης Φιλιώτης, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση, έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή. «Πλέον δημιουργείται μία μεγάλη τάση για φάρμακα υψηλής ζήτησης, να μην υπάρχει κανένα ενδιαφέρον να μπουν στο σύστημα αποζημίωσης, αφού ούτως ή άλλως το 60% επιστρέφεται στο κράτος μέσω του clawback. Σε ορισμένες περιπτώσεις το clawback ξεπερνάει το 80% και σε άλλες φτάνει και το 130%. Αναφερόμαστε πάντα στην αυτόματη υπέρβαση της δαπάνης, που επιστρέφεται στο κράτος, με αποτέλεσμα για πολλά φάρμακα να υπάρχει κίνητρο να κυκλοφορήσουν, χωρίς να ενταχθούν στη λίστα αποζημίωσης», είπε ο κ. Φιλιώτης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Φαρμασέρβ-Lilly, Σπύρο Φιλιώτη, στη χώρα μας αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ζήτηση για φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας, καθώς τουλάχιστον ένας στους τρεις ενήλικες έχει πλεονάζον σωματικό βάρος.

Περίπου 1 στους 3 ενήλικες στην Ελλάδα έχει ήδη σημαντικό πρόβλημα με το βάρος του. Η παχυσαρκία συνδέεται με περισσότερες από 200 επιπλοκές υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, και άλλες συννοσηρότητες, κι έτσι η ανάγκη για μια αποτελεσματική θεραπεία είναι επιτακτική.

Το Mounjaro (συνδυασμός από τις λέξεις mountain, που σημαίνει βουνό, και Kilimanjaro, το βουνό της Αφρικής, είναι το πρώτο φάρμακο μιας νέας κατηγορίας σκευασμάτων, που «προσδένεται» σε δύο υποδοχείς: στον GLP-1 και στον GIP. Η τιρζεπατίδη υπόσχεται μείωση του βάρους έως και 15%, ποσοστό που είναι υψηλότερο από την απώλεια βάρους που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής. Έχει μελετηθεί στο πλαίσιο εννέα κλινικών μελετών. Έχει ήδη χορηγηθεί σε κλινική μελέτη σε 1.010 άτομα στην Ελλάδα.

Μια πολύ σημαντική παράμετρος, την οποία επεσήμανε η παθολόγος με εξειδίκευση στον διαβήτη, υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Κατερίνα Μπαρμπαγιάννη, είναι ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα των κλινικών ερευνών, το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι δοσοεξαρτώμενο.

Οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν την θεραπεία τους δια βίου, στην ίδια δόση με την οποία κατάφεραν να χάσει τα κιλά που είχαν βάλει ως στόχο. Αν η λήψη διακοπεί, τα κιλά αρχίζουν να επανέρχονται.

«Η παχυσαρκία είναι χρόνιο νόσημα. Ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) κόβει χρόνια ζωής και όσοι έχουν ΔΜΣ από 40 έως 50, ζουν έως 70 ετών», ανέφερε κα Μπαρμπαγιάννη.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 10:33:00

Back to top button