Οικονομία

Έρχεται νέο ρεκόρ στα deals της ελληνικής αγοράς φέτος

Πρόβλεψη για νέο ρεκόρ συναλλαγών σε ελληνικά assets και το 2025 διαβλέπει η PwC, εκτιμώντας πως η οικονομία και οι επιχειρήσεις -Lavipharm” target=”_blank”>μετά τις ιστορικές επιδόσεις του 2024- διατηρούν δυναμική προσέλκυσης κεφαλαίων τόσο από ξένα, όσο και από εγχώρια κεφάλαια.

Στο περιθώριο παρουσίασης της ετήσιας έρευνας της συμβουλευτικής-ελεγκτικής εταιρείας για το αποτύπωμα των εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2024 (όπου πρωτοστάτησε παρέχοντας υπηρεσίες για τη διενέργεια τους), αναφέρθηκε πως στο α’ τρίμηνο του 2025 έχει συμφωνηθεί σειρά συναλλαγών σε διάφορους κλάδους, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ αφορούν σε αποκρατικοποιήσεις (σ.σ. το οικονομικό κλείσιμο της Εγνατίας Οδού).

Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πωλήσεις των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων θα ξεπεράσουν τα 12 δισ. ευρώ λογιστικής αξίας, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση συμφωνηθεισών συναλλαγών.

Πέρα από τους απόλυτους αριθμούς, τόσο ο Θανάσης Πανόπουλος, Head of Deals της PwC Ελλάδας όσο και ο Γιώργος Μακρυπίδης, Deals Partner – Head of M&A αναφέρθηκαν σε παραμέτρους που θα υποστηρίξουν την επενδυτική δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους η αύξηση των επενδύσεων με τον Ακαθάριστο Σχηματισμό Παγίου Κεφαλαίου να φθάνει στα 30 δισ. ευρώ το 2024 (ξεπέρασε για πρώτη φορά την επίδοση του 2010) και το γεγονός του ότι αυτές συνεχίζονται και υπολογίζεται να φθάσουν στα 37 δισ. ευρώ την τρέχουσα χρονιά «αποδεικνύει πως κάθε ελληνική επιχείρηση έχει θέσει σε στρατηγική προτεραιότητα την ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τους ίδιους, πέρα από τη σταθερή επενδυτική παρουσία των private equity funds στην εγχώρια αγορά, αναδύεται πλέον μια τρίτη γενιά επενδυτών με μεγαλύτερο επενδυτικό ορίζοντα και συντηρητικότερες απαιτήσεις απόδοσης «που τα προηγούμενα χρόνια δεν έδειχναν ενδιαφέρον για ελληνικά assets».

Σημείωσαν, επίσης, πως μερίδιο στην συναλλακτική δραστηριότητα διεκδικούν με δυναμικό τρόπο και ελληνικών συμφερόντων private equity. Σχολίασαν δε πως η αποεπένδυση των private equity και τα deals σε υγεία, τρόφιμα, ασφάλειες αποτελούν μια υγιή επενδυτική μετάβαση.

Συνάμα υπογράμμισαν πως αναπτύσσεται εκ νέου μια πιο διεθνοποιημένη στρατηγική τόσο από τον χρηματοοικονομικό τομέα, όσο και από τις εταιρείες ενέργειας που ξαναβάζει στο κάδρο τη διεθνή επέκταση.

Οι κλάδοι

Σε ότι αφορά τους κλάδους που θα πρωτοστατήσουν τα επόμενα τα στελέχη της PwC διέκριναν τον τομέα των ΑΠΕ –ειδικότερα σε ότι αφορά την αποθήκευση και τις μπαταρίες όπως σημείωσε ο κ. Μακρυπίδης- τον τομέα της τεχνολογίας, όπου επιχειρείται η δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων, αλλά και ο τομέας τροφίμων και φαρμάκων, όπου ήδη «διενεργούνται επαφές για νέες συμφωνίες».

Ειδική αναφορά έγινε και για τον τομέα της ναυτιλίας, που έως πρότινος όπως σημείωσε ο κ. Μακρυπίδης απείχε από τη λογική των εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά πλέον αντιμετωπίζει νέες συνθήκες (ρυθμιστικές απαιτήσεις, ανάγκη σύστασης ομοειδή στόλου) που σταδιακά θα οδηγήσει σε deals.

Οι δασμοί

Αναφορικά με τις προκλήσεις που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος τα στελέχη της PwC, ασφαλώς εκτίμησαν ότι θα υπάρξει επίπτωση, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί αυτή γενικώς και ειδικώς για την Ελλάδα, με τον κ. Κ. Ανδρέου, Territory Strategy, Clients & Markets Leader της PwC να σημειώνει ωστόσο πως ίσως η υστέρηση της ελληνικής οικονομίας έναντι των ώριμων αγορών να αποδειχθεί σ’ αυτή τη φάση ως πλεονέκτημα.

Χαρακτηριστική ήταν δε η εκτίμηση των στελεχών της PwC σε ότι αφορά το τέλος του προγράμματος χαμηλότοκων δανείων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, υποστηρίζοντας πως ήδη σημαντικές συμφωνίες «δεν έχουν λάβει υπόψη τους αυτή την παράμετρο», συμπληρώνοντας επίσης πως η υπερβάλλουσα ρευστότητα κεφαλαίων στο διεθνές σύστημα αναζητά ευκαιρίες που μπορεί να βρει στην Ελλάδα «καθώς το «ελατήριο» δεν έχει εξαντληθεί».

Σε ότι αφορά την αποτίμηση των ελληνικών assets τα στελέχη της PwC ανάφεραν πως δεν είναι φθηνά σε σχέση με τον συγκρίσιμο ευρωπαϊκό μέσο όρο (σ.σ. Νότια Ευρώπη) αλλά κρύβουν προοπτικές ανάπτυξης, γεγονός που συντηρεί αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τα ρεκόρ του 2024

Τα συνολικά κεφάλαια που προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2024 άγγιξαν τα 20,7 δισ. ευρώ (από 8,4 δισ .ευρώ το 2023), εκ των οποίων τα 12,5 δισ. ευρώ προέκυψαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις, 1,3 δισ. ευρώ αφορούν εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, 0,7 δισ. ευρώ από από Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και 6,2 δισ. ευρώ έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, οι συναλλαγές Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ανήλθαν σε 5,3 δισ. λογιστικής αξίας.

Κυρίαρχες συναλλαγές ήταν η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, η είσοδος του ΔΑΑ στο χρηματιστήριο αλλά και η μεταβίβαση της Αττικής Οδού.

Συνολικά, το 2024 πραγματοποιήθηκαν 123 συναλλαγές, με μέσο ύψος συναλλαγής τα 101 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, 99 συναλλαγές αφορούσαν πλειοψηφικά πακέτα και η αξία τους ανήλθε συνολικά σε 11,1 δισ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν 24 συναλλαγές μειοψηφικών πακέτων (1,4 δισ. ευρώ). Οι πέντε μεγαλύτερες άγγιξαν σε αξία τα 4,6 δισ. ευρώ, διπλάσιες σε σχέση με το 2023.

Σε ένα περιβάλλον αυξημένου πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων, οι επενδυτές στήριξαν τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες άντλησαν κεφάλαια, ύψους 2,2 δισ. ευρώ από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι Πρωτογενείς Δημόσιες Προσφορές ανήλθαν σε 833,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα Εταιρικά Ομόλογα έφτασαν τα 1,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το 2024, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν υπερδιπλάσια κεφάλαια από στρατηγικούς επενδυτές σε σχέση με το 2023.

Οι κλάδοι

Το 2024, η αξία των συναλλαγών στους κλάδους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Ενέργειας σημείωσε ιστορικό υψηλό, καθώς πραγματοποιήθηκαν 17 συναλλαγές, συνολικής αξίας 3,6 δισ. ευρώ.

Στον κλάδο των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών πραγματοποιήθηκαν το 2024, 17 συναλλαγές συνολικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ, μέσα από τις οποίες υλοποιήθηκε η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών και η σταδιακή αποχώρηση του ΤΧΣ.

Η πορεία του κλάδου χαρακτηρίζεται από αυξημένη κινητικότητα ήδη από το 2022 και οι τελευταίες εξελίξεις – τα placements της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών – συνιστούν σημάδι σταθερότητας και ανάπτυξης για την οικονομία.

Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας υλοποιήθηκαν 15 συναλλαγές συνολικής αξίας 1,9 δισ.ευρώ, με τους μεγάλους παίκτες της αγοράς να ενισχύουν τη θέση τους ενώνοντας τις δυνάμεις τους αλλά και μέσω εξαγορών μικρότερων εταιρειών.

Στη ναυτιλία, το 2024 πραγματοποιήθηκαν 4 συναλλαγές, συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-04 07:32:00

Back to top button