Ελλάδα

Έρευνες για τα αίτια εξάπλωσης της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων – Σε εξέλιξη η απαγόρευση μετακίνησης

Με την απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια, να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ, οι ειδικοί επιχειρούν να εντοπίσουν τα αίτια εξάπλωσης της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων, ενώ όλα δείχνουν ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας, βρίσκεται ενώπιων του  δεύτερου πλήγματος, μετά την πανώλη.

Η νόσος της Ευλογιάς, είναι ακόμη πιο δύσκολη στην εκρίζωσή της, απ’ ότι η Πανώλη, καθώς ένα ζώο μπορεί να προσβληθεί με την ευλογιά έως και 6 μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου σε ένα κοπάδι, σε αντίθεση με την πανώλη που αρκούν μόλις 72 ώρες.

Στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.

Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.

104 εστίες της νόσου σε όλη την χώρα

Από τον περασμένο Αύγουστο, όταν και η νόσος εμφανίστηκε στον Έβρο, σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.

Αν και αρχικά, οι κτηνιατρικές αρχές φάνηκαν αισιόδοξες ως προς τον περιορισμό της νόσου στον Έβρο, με τα μέτρα που ελήφθησαν εκεί, κρούσματα της νόσου, εντοπίστηκαν τον Σεπτέμβριο σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Σέρρες. Μόλις χθες σε αυτές τις περιοχές προστέθηκαν νέα κρούσματα σε Κανάλια Μαγνησίας και Στυμφαλία Κορίνθου.

Η διερεύνηση για το πώς εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα και σε τέτοια έκταση η νόσος, επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο μεταφοράς, μολυσμένων ζώων ή και μολυσμένων ζωοτροφών.

Με κατάλληλη επεξεργασία η διάθεση του γάλακτος – Προβληματισμός για την περίοδο των εορτών

Ίσως το μόνο θετικό σε αυτή την δυσκολη κατασταση είναι πως οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να διαθέτουν το γάλα τους, πάντα με τα μέτρα απολύμανσης που προβλέπονται για αυτή την διαδικασία.

Την ίδια ώρα στις τάξεις των κτηνοτρόφων που στις περιοχές τους υπάρχουν εστίες, επικρατεί ανησυχία καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ίσως δεν μπορέσουν να διαθέσουν τα ζώα προς σφαγή, χάνοντας έτσι σημαντικό εισόδημα.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 09:08:00

Back to top button