Πολιτική

Ένταση και αποχωρήσεις από την Προανακριτική για τα Τέμπη: Τι λένε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Η συνεδρίαση στην Προανακριτική Επιτροπή για τα Τέμπη ξεκίνησε με ένταση, καθώς η αντιπολίτευση επέμεινε να ζητά την κλήση μαρτύρων πριν αναγνωσθεί το υπόμνημα του ελεγχόμενου Χρήστου Τριαντόπουλου.

Το ΠΑΣΟΚ αιτήθηκε να τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημα της αντιπολίτευσης για την εξέταση μαρτύρων, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Το μονοσέλιδο Τριαντόπουλου είναι απόδειξη κυνισμού και δειλίας.

«Η σημερινή στάση του κ. Τριαντόπουλου, ο οποίος δεν προσήλθε στην προανακριτική επιτροπή αλλά έστειλε ένα μονοσέλιδο υπόμνημα με τρεις παραγράφους, στο οποίο ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, είναι μια πράξη ωμής σκοπιμότητας και δειλίας. H νομιμότητα καταστρατηγείται, οι θεσμοί παρακάμπτονται και προκύπτει ένα καίριο ζήτημα. Αν η κυβερνητική πλειοψηφία πιστεύει ότι ο κ. Τριαντόπουλος δεν έχει καμία ευθύνη, όπως άλλωστε και ο ίδιος ισχυρίζεται, αλλά παρ’ όλα αυτά αποφασίσει να του ασκήσει ποινική δίωξη, τότε διαπράττεται κατάχρηση εξουσίας. Οφείλει να εξηγήσει με ποια νομική βάση στέλνει στο δικαστικό συμβούλιο, έναν αθώο. Το Σύνταγμα υποχρεώνει τη Βουλή να ερευνήσει την υπόθεση, δεν παρέχει ευχέρεια στον Υπουργό να αποφασίζει τα στάδια της διαδικασίας. Η παραίτηση του κ. Τριαντόπουλου από τα δικαιώματά του ενώπιον της επιτροπής δεν μπορεί να στερήσει την επιτροπή από τις αρμοδιότητές της. Αντίθετα, η εξέταση κρίσιμων νέων στοιχείων, όπως το email του κ. Τριαντόπουλου, καθιστά επιβεβλημένη τη συνέχιση της διαδικασίας και την εξέταση μαρτύρων. Γι’ αυτό και καταθέσαμε κατάλογο μαρτύρων που πρέπει να κληθούν ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής. Η προσβολή των θεσμικών διαδικασιών, η κυβερνητική στρατηγική αποφυγής λογοδοσίας και η συγκάλυψη συνεχίζονται», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Νίκης αποχώρησαν από την αίθουσα, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να αναγνωσθεί από τον πρόεδρο το υπόμνημα χωρίς να προηγηθεί η εξέταση των μαρτύρων.

«Το υπόμνημα Τριαντόπουλου είναι της πλάκας», φέρεται να ανέφερε ο Γιώργος Γαβρήλος, εντός της Επιτροπής. Σε λίγο και μετά την αποχώρησή τους από την Επιτροπή, ο κ. Γαβρήλος ανέφερε ότι η πλειοψηφία, παραβιάζει το Σύνταγμα και έθεσε ζήτημα κινδύνου ακυρότητας της διαδικασίας, ενώ ο Γ. Παπαηλιού δήλωσε: «Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία ολοκληρώνει με το έτσι θέλω τη συγκάλυψη».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, έκανε επίσης λόγο για ακυρότητα της διαδικασίας και εκτίμησε ότι σε δεύτερο χρόνο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και μηνύσεις για κατάχρηση εξουσίας.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-28 12:13:00

Back to top button