Ένα μικρό, φτωχό ιταλικό χωριό απαγόρευσε στους κατοίκους του να… αρρωσταίνουν
Διαταγή… να αποφεύγουν τη νόσηση από οποιαδήποτε ασθένεια απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα έχουν οι κάτοικοι του μικρού ιταλικού χωριού Μπελκάστρο.
Το Μπελκάστρο βρίσκεται στη νότια περιοχή της Καλαβρίας, ένα από τα φτωχότερα μέρη της Ιταλίας και η… διαταγή αυτή αναφέρεται σε διάταγμα του δημάρχου Αντόνιο Τόρτσια.
Στο πλαίσιο του διατάγματος, οι κάτοικοι έχουν επίσης λάβει εντολή «να μην επιδίδονται σε συμπεριφορές που μπορεί να είναι επιβλαβείς και να αποφεύγουν ατυχήματα που μπορεί να συμβούν μέσα στο σπίτι», καθώς και να «περιορίζουν τις μετακινήσεις τους, αποφεύγουν τα ταξίδια ή να αθλούνται και αντ’ αυτού να ξεκουράζονται».
Ένα χιουμοριστικό -πλην σκωπτικό- επικοινωνιακό τέχνασμα
Προς υπεράσπισή του, ο Τόρτσια δήλωσε πως η κίνηση αυτή ήταν «προφανώς χιουμοριστική», αλλά τελικά φάνηκε να είχε μεγαλύτερο αποτέλεσμα από τις επείγουσες ειδοποιήσεις που είχε στείλει στις περιφερειακές Αρχές για να τονίσει τις αδυναμίες του τοπικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, το συγκεκριμένο διάταγμα αποτελεί περισσότερο ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, προκειμένου να εφιστήσει την προσοχή των Αρχών στον μικρό και ξεχασμένο αυτό τόπο.
Κάτοικοι του Μπελκάστρο δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο δήμαρχος «έκανε το σωστό για να ρίξει φως στο θέμα» και ότι η απόφαση αυτή μπορεί να «ταράξει τις συνειδήσεις» των καθ’ ύλην αρμόδιων.
«Έχει χρησιμοποιήσει ένα προκλητικό διάταγμα για να τραβήξει την προσοχή σε ένα σοβαρό πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά ένας κάτοικος.
Χιλιόμετρα μακριά το πλησιέστερο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών
Περίπου οι μισοί από τους 1.200 κατοίκους του Μπελκάστρο είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και το πλησιέστερο κέντρο επειγόντων περιστατικών απέχει πάνω από 45 χιλιόμετρα, υπογράμμισε ο δήμαρχος σύμφωνα με το BBC.
Μάλιστα, το κέντρο αυτό υγείας είναι προσβάσιμο μόνο από δρόμο με όριο ταχύτητας 30 χιλιομέτρων. Το κέντρο υγείας του χωριού που εφημερεύει είναι ανοιχτό σπάνια και δεν προσφέρει τις υπηρεσίες τους ούτε τα Σαββατοκύριακα, ούτε τις αργίες, ούτε μετά τις προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας του.
«Είναι δύσκολο να αισθάνεσαι ασφαλής όταν ξέρεις ότι αν χρειαστείς βοήθεια, η μόνη σου ελπίδα είναι να φτάσεις στα επείγοντα εγκαίρως» επεσήμανε, ενώ δήλωσε πως τελικά οι δρόμοι για να φτάσεις μέχρι εκεί «είναι οριακά πιο επικίνδυνοι από οποιαδήποτε ασθένεια».
Η αραιοκατοικημένη περιοχή της Καλαβρίας -η κορυφή της «μπότας» της Ιταλίας- είναι μια από τις φτωχότερες της χώρας.
Οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς και η παρέμβαση της μαφίας έχουν αποδεκατίσει το σύστημα υγείας, το οποίο τέθηκε υπό ειδική εποπτεία της κυβέρνησης πριν από σχεδόν 15 χρόνια.
Δεκαοκτώ από τα νοσοκομεία της περιοχής έχουν κλείσει από το 2009. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν οι μισοί από τους κατοίκους της Καλαβρίας αναζητούν ιατρική βοήθεια πολύ μακριά.
Η Κούβα «έσωσε» την Καλαβρία
Και ενώ το σύστημα Υγείας της περιοχής «ψυχορραγεί», το 2022, ανακοινώθηκε ότι η Κούβα θα έστελνε 497 γιατρούς σε διάστημα τριών ετών για να εργαστούν σε διάφορες υγειονομικές δομές.
Σε δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Ρομπέρτο Οτσιούτο τόνισε πως το 2024 αυτοί οι γιατροί είχαν «έσωσε» τα νοσοκομεία της Καλαβρίας.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-07 21:38:00