![Άδ. Γεωργιάδης: Έχουμε τώρα την καλύτερη δυνατή ιχνηλάτηση των φαρμάκων Άδ. Γεωργιάδης: Έχουμε τώρα την καλύτερη δυνατή ιχνηλάτηση των φαρμάκων](https://eportal.gr/portal/wp-content/uploads/2025/02/ST3-11.02.2025-782x440-1-780x440.jpg)
Άδ. Γεωργιάδης: Έχουμε τώρα την καλύτερη δυνατή ιχνηλάτηση των φαρμάκων
Η Ελλάδα πρόλαβε εμπρόθεσμα να συνδεθεί με το HMVO, με το σύστημα δηλαδή με το οποίο ιχνηλατούνται όλα τα φάρμακα σε όλη την ΕΕ, ακόμα κι αυτά που διακινούνται μέσω διαδικτύου. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, όπως είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς δεν κατάφεραν όλες οι χώρες να είναι σήμερα συνδεδεμένες παρά την καταληκτική ημερομηνία που ήταν η 9η Φεβρουαρίου.
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Όταν ανέλαβα το Υπουργείο Υγείας στις αρχές Ιανουαρίου του ’24, την πρώτη εβδομάδα μου επισημάνθηκε η κρισιμότητα του να προλάβουμε να εφαρμόσουμε έως την 9η Φεβρουαρίου το νέο σύστημα επαλήθευσης φαρμάκων που ισχύει πια για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητη η επιτυχία και δεν κατάφεραν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες σήμερα να είναι συνδεδεμένες, όπως κατάφερε η Ελλάδα.
…
Τι θα σήμαινε εάν η Ελλάδα δεν το είχε επιτύχει; Θα σήμαινε ότι θα ετίθετο σε σοβαρό κίνδυνο ο εφοδιασμός φαρμάκων της χώρας. Άρα σε λίγες εβδομάδες θα μέναμε από φάρμακα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία. Για να μπορέσει να γίνει αυτό πραγματικότητα χρειάστηκαν σημαντικές επενδύσεις κυρίως και από τους φαρμακοποιούς αλλά και από όλη την αλυσίδα. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τη συνεργασία περίπου 10.500 ιδιωτικών φαρμακείων, 38 φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, 190 ιδιωτικών κλινικών, 150 δημοσίων νοσοκομείων και 140 χονδρεμπόρων στην Ελλάδα οι οποίοι διανέμουν ετησίως περίπου 500 εκατομμύρια συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς και 310, τουλάχιστον, κατόχους αδειών κυκλοφορίας. Κάθε φαρμακείο ή τελικός χρήστης θα ελέγχει πλέον κάθε συσκευασία πριν διανεμηθεί μέσω του σκαναρίσματος του νέου barcode. Και με αυτό τον τρόπο έχουμε την καλύτερη δυνατή ιχνηλάτηση φαρμάκων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με τον ΗMVO και συγκεκριμένα μέσα από τη συλλογή δεδομένων για τις εκτελέσεις συνταγών στα φαρμακεία και τη διασύνδεσή του με τον ΗΣΠΑΔΙΦ, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων, που έχουμε ήδη αναπτύξει στην Ελλάδα αποκτούμε την πλήρη δυνατότητα να κατανοούμε που καταναλώνονται τα φάρμακα ακόμα και ως προς την ιδιωτική τους δαπάνη. Άρα, μπορούμε να προβλέπουμε με ακρίβεια τις ανάγκες σε αποθέματα, να μειώνουμε τις ελλείψεις, να ξέρουμε ποια φάρμακα μπορούμε να βάλουμε σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών ή όχι, να ξέρουμε ακριβώς τη χώρα προέλευσης φαρμάκου, άρα και την ποιότητά του και να εμποδίζουμε κάθε τι από παραπλανητική διακίνηση. Σήμερα, η Ελλάδα αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι αν συνεργαζόμαστε σωστά με μέθοδο, καλόπιστα και με λιγότερη γκρίνια μπορούμε να επιτυγχάνουμε εξαιρετικά δύσκολους στόχους».
O Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγελής δήλωσε:
…
«Στην χώρα μας, λειτουργούσε εδώ και χρόνια αντίστοιχο σύστημα επαλήθευσης φαρμάκων μέσω της επικόλλησης και χρήσης της «ταινίας γνησιότητας» από τον ΕΟΦ. Στην πράξη, το νέο αυτό σύστημα αντικαθιστά την παραδοσιακή “ταινία γνησιότητας” με τα «χαρακτηριστικά ασφαλείας», δηλαδή ένα μοναδικό αναγνωριστικό (κωδικός barcode) στη συσκευασία συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων, το οποίο θα επαληθεύεται ηλεκτρονικά μέσω του Ελληνικού Συστήματος Επαλήθευσης Φαρμάκων. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπεται η είσοδος παραποιημένων φαρμάκων στη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού και η χώρα μας εναρμονίζεται με το Ενωσιακό δίκαιο για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα».
Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), Ευάγγελος Μανωλόπουλος δήλωσε:
«Για τον ΕΟΦ είναι μια μεγάλη μέρα, γιατί ο ΕΟΦ έχει την τελική ευθύνη υπό την εποπτεία του Υπουργείου να διασφαλίζει την ομαλή κυκλοφορία των φαρμάκων, και αυτό το εργαλείο είναι κάτι που μας το ζητούσαν από την Ευρώπη. Πρέπει να ομολογήσω ότι όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία, τον Νοέμβριο του 2023, φαινόταν λίγο δύσκολο ότι θα γίνει. Παρόλα αυτά, και με την καθοδήγηση του Υπουργού, δουλέψαμε και Σαββατοκύριακα πολλοί υπηρεσιακοί στον ΕΟΦ και στο Υπουργείο και φτάσαμε σε αυτό το θαυμάσιο αποτέλεσμα, που νομίζω βελτιώνει το σύστημα περαιτέρω. Ήταν καλό το προηγούμενο σύστημα, αλλά τώρα ομαλοποιούμαστε περισσότερο με την Ευρώπη, διασφαλίζουμε ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά, οπότε για μας είναι μια μεγάλη μέρα».
…
Η Διοικήτρια & Πρόεδρος Δ.Σ., Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Θεανώ Καρποδίνη δήλωσε:
«Στον ΕΟΠΥΥ πραγματικά υποστηρίζουμε κάθε δράση η οποία αυξάνει τον έλεγχο στην εφοδιαστική αλυσίδα και μειώνει τον κίνδυνο διακίνησης ψευδεπίγραφων φαρμάκων. Αυτό είναι που επιτυγχάνεται και εξασφαλίζεται με το δισδιάστατο κουπόνι. Θα ήθελα να τονίσω ότι είμαστε η μόνη χώρα η οποία κατάφερε μέσα από αυτή τη διαδικασία του ελέγχου δηλαδή της πλαστότητας με άυλο τρόπο, να κάνει και διασύνδεση με το σύστημα αποζημίωσης, συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση μιας δράσης που τρέχουμε στον οργανισμό σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ώστε να καταφέρουμε μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού να πραγματοποιήσουμε την πλήρη άυλη υποβολή».
Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς δήλωσε:
«Ήταν μια διαδικασία η οποία έπαιρνε συνεχώς αναβολές από τα Υπουργεία και για αυτό θέλω να συγχαρώ το επιτελείο του ΗMVO και τον κ. Αγγελή, που με την επιμονή τους, κατάφεραν να το ολοκληρώσουν. Όμως θα ήθελα να πω το εξής. Είναι μια αναγκαιότητα που το απαίτησε η Ευρώπη ή οι μεγάλες βιομηχανίες της Ευρώπης; Να λέμε τα πράγματα από την πλευρά της αλήθειας. Το πρόβλημα των ψευδεπίγραφων φαρμάκων υπήρχε και στην Ευρώπη, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Όμως υπήρχαν τεράστια προβλήματα και προβληματισμοί. Πρώτον, εμείς σαν ομάδα εδώ έχουμε δικαίωμα βέτο σε διάφορα θέματα. Τα data θα πρέπει να ανήκουν μόνο στον ΕΟΦ. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Δεν ξέρω τι θα λένε όλοι οι ευρωπαίοι βιομήχανοι αν κάποια στιγμή τα data απαιτήσουν να τα πάρουν οι ίδιοι, τα προσωπικά δεδομένα ανήκουν μόνο στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.
Το δεύτερο το οποίο θα ήθελα να το τονίσω είναι συγχαρητήρια στην ΗΔΙΚΑ γιατί έλυσε ένα τεράστιο πρόβλημα που είχαν οι άλλες χώρες όταν πήρε πάνω της μια διαδικασία, του ενδιάμεσου για να λύσει προβλήματα. Και να σας πω για τα φαρμακεία. Εμείς είμαστε οι χαμένοι της υπόθεσης για αυτό το θέμα. Διότι ξαφνικά τα φαρμακεία να επιβαρυνθούν με 4 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ίχνος ανταποδοτικότητας, ναι, για εμένα είναι πρόβλημα και το έχω πει επανειλημμένες φορές. Και εκεί, θα πρέπει κάποια στιγμή οι εισαγωγικές εταιρίες να συνειδητοποιήσουν ότι ναι τα clawback τους, ναι ο προβληματισμός τους, αλλά ο ασθενής είναι πάνω από όλα. Δικαιολογίες του στυλ δεν μπορώ, δεν έχω λεφτά, κλπ για να πάρει το φάρμακο υψηλού κόστους ο Έλληνας ασθενής δεν πρέπει να υπάρχουν. Συμφωνώ, ναι για τα ψευδεπίγραφα, ναι για τα καινούργια μέτρα που πάνε να μας βάλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κάποια στιγμή θα βλέπετε ένα πανελλήνιο να διαμαρτύρεται από το πρωί μέχρι το βράδυ όταν υπάρχει τροχοπέδη στο φάρμακο, στον Έλληνα ασθενή».
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-11 16:55:00