Auto

Άδοξο τέλος για τη BMW XM

Η BMW πρόκειται να καταργήσει την εντυπωσιακή όσο και αμφιλεγόμενη XM το 2028 μετά από μία μόνο γενιά.

Η XM, ένα μεγάλο plug-in υβριδικό SUV, έχει αντιμετωπίσει σημαντικές επικρίσεις από το λανσάρισμά του.

Παρά τα πολυτελή χαρακτηριστικά και την άνεσή του, το XM επικρίθηκε για το μεγάλο βάρος και τον επιδεικτικό σχεδιασμό του, ο οποίος δεν ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες των φίλων των αυτοκινήτων M της BMW.

Παρουσιάστηκε αρχικά ως το πρώτο αυτοκίνητο Μ κατά παραγγελία μετά την Μ1, αλλά δεν έτυχε της θερμότερης υποδοχής και θεωρήθηκε ως απόκλιση από την κληρονομιά των σπορ αυτοκινήτων της μάρκας.

Οι πωλήσεις της XM ήταν απογοητευτικές. Η υψηλή τιμή της επίσης την τοποθέτησε κοντά σε ανταγωνιστές με μεγαλύτερο κύρος, όπως η Bentley Bentayga, μειώνοντας περαιτέρω την απήχησή της στην αγορά.

Αρχικά, η XM προοριζόταν να είναι η X8, ένα πολυτελές SUV, και όχι ένα αυτόνομο αυτοκίνητο M.

Η παγκόσμια πανδημία οδήγησε σε αλλαγή της στρατηγικής της BMW, δίνοντας προτεραιότητα στην προσοδοφόρα αγορά των πολυτελών SUV και επαναπροσδιορίζοντας την X8 σε XM.

Αυτή η στρατηγική στροφή θεωρήθηκε από πολλούς ως λάθος βήμα, καθώς η XM δυσκολεύτηκε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των επιδόσεων και της κληρονομιάς του σήματος M.

Τα σχέδια για έναν αμιγώς ηλεκτρικό διάδοχο της XM φέρεται να έχουν εγκαταλειφθεί, με την BMW να επικεντρώνεται στην αναβίωση της Σειράς 6 το 2026 με μια σειρά από κινητήρες εσωτερικής καύσης, υβριδικά και ηλεκτρικά συστήματα κίνησης.

Η απόφαση αυτή υπογραμμίζει τη μετατόπιση των προτεραιοτήτων της εταιρείας και αναγνωρίζει την αποτυχία της XM να έχει απήχηση στο κοινό της.

Η BMW δεν έχει ακόμη προβεί σε επίσημη δήλωση σχετικά με τη διακοπή της παραγωγής της ΧΜ κάτι που όμως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-29 11:00:47

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button