Ελλάδα

Άγιο Όρος: Σε εξέλιξη γεωτεχνική μελέτη για τις επιπτώσεις των σεισμικών δονήσεων

Αποκολλήσεις πρανών, καθιζήσεις και ρωγμές σε μοναστήρια είναι τα σημάδια της φύσης στο Άγιο Όρος, που τους τελευταίους 7 μήνες ταρακουνιέται από αλλεπάλληλες μικρές δονήσεις. Η 12μελής διεπιστημονική ομάδα που από τον Νοέμβριο επιτηρεί στενά τη σεισμική δραστηριότητα αλλά και τις επιπτώσεις της στο «περιβόλι της Παναγίας», έχει ήδη ξεκινήσει την γεωτεχνική μελέτη για τη στήριξη του εδάφους και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αν και τα περισσότερα μοναστήρια -που τα τελευταία χρόνια είχαν αποκατασταθεί- έμειναν ενέπαφα, τα ερειπωμένα κτίρια του Αγίου Όρους είναι αυτά που επλήγησαν από τον σεισμικό κλυδωνισμό, όπως αναφέρει στο Τhesstoday.gr ο Διευθυντής του ΚΕΔΑΚ και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ηλίας Περτζινίδης, που είναι ο υπεύθυνος για την παρακολούθηση, την παραλαβή και τον έλεγχο της καλής εκτέλεσης του έργου.

«Έχουν εμφανιστεί τελευταία κάποια προβλήματα σε εδάφη όπου υπάρχουν αποκολλήσεις και ολισθήσεις πρανών. Όταν αυτά τα εδάφη είναι κοντά σε κτίρια, δημιουργούν μικροπροβλήματα -κυρίως καθιζήσεων-, αλλά και αυτά τα έχουμε εντοπίσει και τα αντιμετωπίζουμε. Αυτό το φαινόμενο έχει εμφανιστεί σε δύο περιπτώσεις και αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση γεωτεχνικής μελέτης για να στηρίξουμε το έδαφος. Τα προβλήματα αυτά, αντιμετωπίζονται με αγκύρια στο έδαφος και αφού το στερεώσουμε, επεμβαίνουμε στο κτίριο για να κλείσουμε όλες τις ρωγμές. Τα μοναστήρια που έχουν αποκατασταθεί είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν έχουν κανένα προβλήματα, σε αντίθεση με τα εγκαταλελειμμένα κι ερειπωμένα», περιγράφει ο διευθυντής του ΚΕΔΑΚ.

Ασθενείς αλλά συνεχόμενες οι σεισμικές δονήσεις – Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Οι δύο επιταχυνσιογράφοι που έχουν εγκατασταθεί από τον Νοέμβριο και χρονική διάρκεια εξαμήνου στην περιοχή των Καρυών και στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, καταγράφουν καθημερινά μικροσεισμούς, με αποκορύφωμα αυτόν που σημειώθηκε με ύψος 4,6 Ρίχτερ λίγο πριν τα Χριστούγεννα. «Η δόνηση ήταν αρκετά αισθητή αλλά επιφανειακή. Προς το παρών δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, όλοι έχουν ίδιες περίπου επιταχύνσεις -που είναι πολύ σημαντικό αυτό για τα κτίρια- και θεωρούμε πως παρότι υπάρχει μια έντονη σεισμική ακολουθία, δεν θα έχουμε κάποιο μεγάλο σεισμό. Ωστόσο, όλες αυτές οι μικρές σεισμικές δονήσεις καταπονούνε τα κτίρια κι έχουν εμφανιστεί κάποιες μικρορηγματώσεις, που είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες», επεξηγεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ανησυχία μας έγκειται περισσότερο στο γιατί οι δονήσεις συνεχίζουν και δε σταματάνε. Αυτό όμως, θα μπορούσε να έχει την εξήγηση πως το συγκεκριμένο φαινόμενο εκτονώνεται με πολλές μικρές σεισμικές δονήσεις και δε δίνει μεγάλο σεισμό. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα φυσικό φαινόμενο, δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, αλλά το παρακολουθούμε», επισημαίνει.

 


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-17 14:56:00

Back to top button