Περιβάλλον

Το 2023 είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί – Έσπασε το «ρεκόρ» του 2016

Παρά το γεγονός ότι το 2023 δεν έχει φτάσει ακόμη στο τέλος του, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι την Πέμπτη (30/11), ενημέρωσε πως η φετινή χρονιά είναι ήδη η θερμότερη που έχει καταγραφεί.

Στην εναρκτήρια ομιλία στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο κόσμος «βιώνει την κλιματική κατάρρευση» και το «ρεκόρ» θερμοκρασίας που καταγράφηκε θα πρέπει «να προκαλέσει προβληματισμό στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας».

Τα στοιχεία αυτά αντλήθηκαν από την έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ) για το κλίμα για το 2023.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους είναι πολύ υψηλότερες από το 2016, που μέχρι πρότινος αποτελούσε την θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, που οι τελευταίοι δύο μήνες είναι απίθανο να αλλάξουν το αποτέλεσμα.

Ο ΠΜΟ προειδοποίησε επίσης ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα μπορούσε να «τροφοδοτήσει περαιτέρω» την αύξηση του υδράργυρου το 2024, προδιαγράφοντας ένα δυσοίωνο μέλλον και για τις θερμοκρασίες που αναμένονται το προσεχές έτος.
Δημοσιεύτηκε ! 2023-11-30 16:55:00

Back to top button