ΣΕΞ

Τα 30′ που δίνουν λύση και αντικαθιστούν τα φάρμακα

Η αφιέρωση 30 λεπτών την ημέρα στην άσκηση αρκεί για να κάνει τους άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόωρη εκσπερμάτιση πιο αποδοτικούς στην κρεβατοκάμαρα υποστηρίζει νέα έρευνα

YGEIAMOU.GR TEAM

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα σεξουαλικό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς άνδρες ανά τον κόσμο. Υπολογίζεται, συγκεκριμένα, ότι επηρεάζει το 30 έως 83% των ανδρών. Το γεγονός, δε, ότι η παραδοχή του και η ανοιχτή συζήτηση σχετικά με αυτό αποτελεί «ταμπού» καθιστά δυσκολότερη την αντιμετώπισή του, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, αφού η πρόωρη εκσπερμάτιση μειώνει την αυτοπεποίθηση και αυξάνει το άγχος, υποβιβάζοντας τελικά την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα τόσο ευρύ πρόβλημα, λίγες παραμένουν έως και σήμερα οι διαθέσιμες ιατρικές θεραπείες.

«Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα κοινό πρόβλημα των ανδρών παγκοσμίως. Η έλλειψη σαφούς ορισμού για το τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση έχει επιπτώσεις στη διαχείριση και θεραπεία του προβλήματος, ενώ παράλληλα υπάρχουν σχετικά λίγα διαθέσιμα φάρμακα», σχολιάζει σχετικά ο Lee Smith, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin.

Μια τέτοια φαρμακευτική ουσία είναι η δαποξετίνη, που λειτουργεί μπλοκάροντας έναν μεταφορέα ορμονών, βοηθώντας τους άνδρες να αντέχουν αρκετά λεπτά περισσότερο στο σεξ. Εναλλακτικές φαρμακευτικές λύσεις αποτελούν ορισμένα τοπικά αναισθητικά, με ουσίες όπως η κλομιπραμίνη και η τραμαδόλη. Ωστόσο, καμία από όλες αυτές τις φαρμακευτικές επιλογές δεν είναι εγκεκριμένη απ’ όλες τις χώρες, επομένως το πρόβλημα παραμένει.

Σε αυτό το φαινομενικό αδιέξοδο, λύση φαίνεται πως έρχεται να δώσει η σωματική άσκηση, καθώς, σύμφωνα με νέα επιστημονική ανασκόπηση, αυτό που χρειάζονται οι άνδρες για να διαρκούν περισσότερο στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να είναι απλώς λίγος χρόνος στο γυμναστήριο. Τα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο Trends in Urology and Men’s Health.

Η νέα ανασκόπηση ανέτρεξε στα συμπεράσματα 54 μελετών, περιέχοντας δεδομένα για 3.485 συμμετέχοντες απ’ όλο τον κόσμο που δοκίμασαν μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις για να διαχειριστούν το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισής τους. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η επίδραση του τρεξίματος για 30 λεπτά μπορεί να είναι τόσο ισχυρή όσο τα διαθέσιμα φάρμακα κατά της πρόωρης εκσπερμάτισης.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η σωματική άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος και της εξάσκησης των μυών του πυελικού εδάφους, δείχνει πολλά υποσχόμενη», σχολίασε σχετικά ο δρ. Smith.

Ειδικότερα, η μέτρια σωματική δραστηριότητα έδειξε να έχει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, η οποία έμοιαζε συγκρίσιμη με αυτή των φαρμάκων. Για παράδειγμα, 30 λεπτά τρεξίματος, 5 φορές την εβδομάδα έδειχναν να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τη λήψη δαποξετίνης. Άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τακτικές ασκήσεις πυελικού εδάφους μπορούν να χαρίσουν 1 έως 3 λεπτά περισσότερο χρόνο σεξουαλικής δραστηριότητας.

Τέλος, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι και η ψυχοθεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει τους άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόωρη εκσπερμάτιση, μειώνοντας το άγχος και προωθώντας την καλή σεξουαλική ζωή.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις παρενέργειες των φαρμάκων, φαίνεται ότι, τελικά, το καλύτερο φάρμακο για την αποφυγή της πρόωρης εκσπερμάτωσης μπορεί να είναι η άσκηση», καταλήγει ο Smith.

Διαβάστε ακόμη:

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Το κόλπο για να πάρετε το χρόνο στα χέρια σας

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Τρεις τρόποι να μην σας συμβεί

Έτσι θα έχετε πάντα γερή στύση χωρίς φάρμακα

 


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button