Περιβάλλον

Παρίσι: Στο συνέδριο «Thalassa – Από το Αρχιπέλαγος στους Ωκεανούς» η dr Διονυσία Αυγερινοπούλου

Στην ξεχωριστή τιμή που έχει η Ελλάδα να φιλοξενήσει φέτος την 9η Παγκόσμια Διάσκεψη για τους Ωκεανούς (9th Our Conference), αναφέρθηκε η Βουλευτής Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη για τους Ωκεανούς και αρμόδια για τη διοργάνωσή της, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με τίτλο «Thalassa – Από το Αρχιπέλαγος στους Ωκεανούς» που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών-Delphi Economic Forum σε, συνεργασία με το Ινστιτούτο των Ωκεανών της Σορβόννης.

Η κυρία Αυγερινοπούλου μίλησε για τους στόχους της Διάσκεψης, την ανάδειξη των κινδύνων που απορρέουν από πρακτικές όπως η απόρριψη θαλάσσιων απορριμμάτων και η άναρχη και λαθραία αλιεία αλλά και τον κομβικό ρόλο των ωκεανών στην επισιτιστική ασφάλεια, την περιβαλλοντική ισορροπία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Παράλληλα, επεσήμανε την αγαστή συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας στο υψηλότερο επίπεδο και τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς, μεταξύ αυτών και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η οποία αποτυπώνεται στη συνεργασία της Έλληνας Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την 9η Παγκόσμια Διάσκεψη για τους Ωκεανούς στις 15-17 Απριλίου και η Γαλλία τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς το 2025. Και οι δύο μεσογειακές χώρες μοιράζονται την ίδια φιλοδοξία για τη βιώσιμη ανάπτυξη των ωκεανών, τη γαλάζια οικονομία και την προστασία των θαλάσσιων βιολογικών πόρων, την υγεία των ωκεανών και την προστασία της ζωής στη γη» τόνισε μεταξύ άλλων.

Τριάντα περίπου ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και επιχειρηματίες έλαβαν μέρος στα ενδιαφέροντα ελληνο – γαλλικό διάλογο, την επιστημονική αυτή πρωτοβουλία των καθηγητών Μισέλ Φουσέ και Γιώργου Πρεβελάκη, μεταξύ αυτών ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης , η Υφυπουργός Μεταπτώσης πρώην και ο Υπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος , ο Βουλευτής, Καθηγητής Άγγελος Συρίγος , η πρώην Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη , ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία Δημήτρης Ζεβελάκης , το μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Ναυτιλιακής Επιτροπής του Ελληνο- Γαλλικού Εμπορικού Νίκου & Βιομηχανικού . Βερνίκος και Χαράλαμπος Σημαντώνης , ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Γιώργος Κουμουτσάκος , ενώ τα συμπεράσματα παρουσίασαν οι Σ. Τσομώκος, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, και C. Prazuck, Διευθυντής του Institut de l’Océan, Alliance Sorbonne Université .

Συνάντηση με τον Olivier Poivre d’Arvor

Παράλληλα, η κα. Η Αυγερινοπούλου, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό της, Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας για τους Ωκεανούς, Olivier Poivre d’Arvor , με τον οποίο ζήτησε τις προκλήσεις της 9ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τους Ωκεανούς, για το κλίμα και τη θαλάσσια ασφάλεια, τη βιώσιμη αλιεία, τη θαλάσσια ρύπανση, τις Βιώσιμες Γαλάζιες Οικονομίες, τη βιωσιμότητα του τουρισμού και της Μεσογείου, με στόχο τη δημιουργία πλαισίου για την καινοτομία και τις κοινές δράσεις σε παγκόσμια κλίμακα.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-02-21 15:58:40

Back to top button