ΣΕΞ

Καμπανάκι από το ECDC για έξαρση – Οι ευάλωτες ομάδες

Καθώς τα καλοκαιρινά ταξίδια και η περίοδος των φεστιβάλ φέρνουν κοντά ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πώς να προφυλάσσεται από τη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

YGEIAMOU.GR TEAM

Λόγω της ανησυχητικής αύξησης της μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) σε όλη την Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προτρέπει όλους να ενημερώνονται και να εφαρμόζουν ασφαλείς πρακτικές στο σεξ καθώς φεύγουν για διακοπές, φεστιβάλ και ταξίδια αυτή τη θερινή περίοδο.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς τα στοιχεία του ECDC, που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο του 2024, αποκάλυψαν ανησυχητικές τάσεις στη μετάδοση λοιμώξεων όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη, οι οποίες αυξήθηκαν σε αναφερόμενα κρούσματα. Η αύξηση αυτή χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση των συνεχιζόμενων κινδύνων που ενέχει η σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς προφυλάξεις και της ανάγκης για καλύτερη κατανόηση της σημασίας του ασφαλέστερου σεξ.

Καθώς τα καλοκαιρινά ταξίδια και η περίοδος των φεστιβάλ φέρνουν κοντά ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος την εξάπλωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, πού μπορεί να εξετάζεται τακτικά και πώς να αναζητά αξιόπιστες πληροφορίες από τους επαγγελματίες υγείας.

Το ECDC τονίζει τη σημασία των πρακτικών ασφαλέστερου σεξ, συμπεριλαμβανομένης της συνεπούς χρήσης προφυλακτικού για κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ. Συνιστάται η εξέταση για ΣΜΝ πριν από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με νέους συντρόφους, καθώς πολλές λοιμώξεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, είναι σημαντικό να εξετάζονται μετά από σεξ χωρίς προφυλακτικό, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα.

Από ποιες άλλες λοιμώξεις κινδυνεύουμε όταν δεν παίρνουμε προφυλάξεις

Εκτός από τα χλαμύδια, τη γονόρροια και τη σύφιλη, άλλες λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν μέσω της στενής επαφής και της σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες διατρέχουν κίνδυνο για mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων), για παράδειγμα, η οποία μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια του σεξ. Το mpox μπορεί επίσης να μεταδοθεί σε άλλους ακόμη και πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το ECDC αναφέρει επίσης ότι ορισμένες λοιμώξεις που προκαλούν σοβαρή διάρροια – όπως η Shigella και η ηπατίτιδα Α, εξαπλώνονται επίσης μεταξύ των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες. Για να προληφθούν, το Ευρωπαϊκό Κέντρο συνιστά γάντια μιας χρήσης όταν χρησιμοποιούνται τα δάχτυλα κατά τη σεξουαλική επαφή (fingering), οδοντιατρικά φράγματα (dental dams) κατά το στοματικό-πρωκτικό σεξ, καθώς και αλλαγή προφυλακτικού μεταξύ πρωκτικού και στοματικού σεξ. Συνιστάται, επίσης, να μην μοιράζονται σεξουαλικά παιχνίδια και να εξασφαλίζουν τον κατάλληλο καθαρισμό και απολύμανση μετά τη χρήση τους, καθώς και μεταξύ των συντρόφων. Είναι επίσης σημαντικό να πλένονται τα χέρια, οι περιοχές των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή. Εάν εμφανίσετε διάρροια, είναι σημαντικό να αποφύγετε τη σεξουαλική δραστηριότητα και να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη.

Η διαβούλευση με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για εμβολιασμούς (κατά της ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β και της mpox) και προληπτικά μέτρα, όπως η προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) για την πρόληψη του HIV, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Διαβάστε επίσης:

Εφηβεία: Δύο ειδικοί δίνουν συμβουλές για τις Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις και την Αντισύλληψη

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Τέσσερις συστάσεις από τον ΕΟΔΥ για τη μείωσή τους

Το 20% των εφήβων ξεκινά τη σεξουαλική ζωή στα 14 – Καμπάνια για τη θωράκιση έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button