Συνταγές

Καλοκαιρινά crostini με πίκλες από σταφύλια

Αν αγαπάς τις πίκλες πρέπει να δοκιμάσεις την συνταγή για πίκλες από σταφύλια, τις συνδυάζω με crostini που σερβίρονται – συνδυάζονται με τυριά, αλλαντικά και άλλα καλοκαιρινά φρούτα,  το απόλυτο καλοκαίρι στο πιάτο!

Το τουρσί ή οι πίκλες, με βασικό μέσο συντήρησης την άλμη, όσο και το ξύδι, έκαναν την εμφάνισή τους περίπου το 2500 π.Χ.

Ουσιαστικά αναφερόμαστε στην ίδια λογική συντήρησης τροφίμων, που πάντα πρωταγωνιστούσε στη διατροφή του ανθρώπου.

Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη της τεχνολογίας, παραμέρισε τις πίκλες και το τουρσί αφού πλέον τα ψυγεία έκαναν τη “δουλειά” της συντήρησης.

Οι πίκλες και το τουρσί, παρά ταύτα, δεν έχασαν την θέση τους από τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, ειδικά την περίοδο της νηστείας.

Φτάνοντας στο σήμερα οι πίκλες προσεγγίζονται με πιο δημιουργικό τρόπο, έχουν αναβαθμιστεί και αποτελούν μια εξτρά πινελιά νοστιμιάς, ακόμη και στις αστεράτες κουζίνες.

Προσωπικά, τις πίκλες και το τουρσί, τα λατρεύω!

Σπιτικές πίκλες που φτιάχνονται πανεύκολα και γρήγορα, κάθε λογής φρούτα και λαχανικά, νοστιμίζουν τα πάντα.

Δεν λείπουν ποτέ από τα βάζα μου, αγγουράκι, πιπέριες, καρότο, κάπαρη, μελιτζάνες, κουνουπίδι, το λάχανο, λεμόνια εδώ μπορείς να δεις τα αγαπημένα μου μανιτάρια τουρσί.

Το κρεμμύδι, τα σταφύλια, το σέλερι, το τζίντζερ, τα κεράσια, ντοματίνια και κολοκυθάκια, ραπανάκια, που σε σύντομο χρόνο με το μαρινάρισμα μετατρέπονται σε πίκλες.

Η συνταγή για πίκλες από σταφύλια είναι εντυπωσιακές, μπορώ να σκεφτώ, πέρα από τα crostini, να νοστιμίζουν σαλάτες, σάντουιτς και φαγητά.

Αν λοιπόν διαθέτεις σταφύλια, μαύρα ή άσπρα, από οποιαδήποτε ποικιλία μη διστάσεις να τις φτιάξεις, μόλις σε λίγες ώρες μπορείς να τις απολαύσεις!

Καλοκαιρινά κροστίνι με πίκλες από σταφύλια_Crostini_grapes

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

√ Τα σταφύλια

Οι ποικιλίες σταφυλιών χωρίς κουκούτσια σίγουρα είναι οι ιδανικές, άσπρα σταφύλια, φράουλα και μαύρα σταφύλια.

Ωστόσο, προσωπικά, και τα λίγα μικρά κουκουτσάκια δεν θα έλεγα οτι με ενόχλησαν.

Αν πρόκειται να φτιάξουμε τη συνταγή για γρήγορες πίκλες οι πιο μικρές ρόγες είναι ιδανικές.

Σε αντίθεση για την αποθήκευση-συντήρηση που το μέγεθος δεν μας ενδιαφέρει.

Επίσης προτιμάμε τα πιο γλυκά σταφύλια, σημείωσε οτι οι αγουρίδες γίνονται επίσης εξαιρετική πίκλα.

√ Το διάλυμα μαριναρίσματος-συντήρησης-άλμη

Θα πρέπει ίσως να διαχωρίσουμε οτι οι γρήγορες πίκλες από σταφύλια, και αντίστοιχα όποια άλλη πίκλα φτιάχνεται στα γρήγορα, ουσιαστικά μαρινάρεται.

Το καλό είναι οτι δεν έχει να ζηλέψει και πολλά γευστικά, οι γεύσεις είναι έντονες, σίγουρα όχι αυτή της βαθιάς ζύμωσης.

Ειδικά τα σταφύλια ακόμη και την επόμενη ημέρα διακρίνονται από τη νοστιμιά ζύμωσης.

Το διάλυμα που έφτιαξα περιείχε μηλόξυδο, αλάτι, ζάχαρη, μπαχαρικά, σιναπόσπορο και φρέσκια ρίζα τζίντζερ.

Το αποτέλεσμα του διαλύματος ήταν εξαιρετικά γευστικό και αποτελεσματικό για γρήγορο χρόνο.

√ Η συντήρηση

Όπως ανέφερα, η συνταγή για πίκλες από σταφύλια μπορεί να συντηρηθεί όπως όλα τα τουρσιά.

Ο τρόπος είναι ο ίδιος, και εδώ θα βρεις την απαραίτητη διαδικασία αποστείρωσης των βάζων για να συντηρήσεις τις πίκλες.

√ Τα crostini

Γιατί crostini και όχι bruschetta;

Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ίδιες, φαινομενικά, φέτες ψωμί είναι απλή, σχεδόν.

Η μπρουσκέτα είναι ένα γρήγορο σνακ, βασισμένο στο cucina povera, η μπρουσκέτα είναι “φτωχική” σε υλικά.

To ψωμί εθίστε να  είναι προζυμένιο και σε κομμένο σε μεγάλες φέτες, δεν φρυγανίζεται αλλά μπορεί να ψηθεί ελαφρά.

Κατά βάση αρωματίζεται με σκόρδο, ραντίζεται με ελαιόλαδο και πασπαλίζεται με αλάτι.

Από την άλλη το crostini συνήθως φτιάχνεται από μπαγκέτα ή μικρά ιταλικά φραντζολάκια, οι φέτες του είναι μικρές.

Όπως φανερώνει το όνομά του, το crostini αφού λαδωθεί και πασπαλιστεί με αλάτι ψήνεται μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα και να τραγανίσει.

Το crostini θα συνδυαστεί με τυριά, αλλαντικά, φρούτα, γενικά είναι του “πλούτου”!

Οπότε το καλό-σωστό φρυγάνισμα και μια καλή μπαγκέτα είναι αναγκαία.

√ Τα συνοδευτικά

Αρχικά, η επιλογή των συνοδευτικών για τα καλοκαιρινά crostini και τις πίκλες από σταφύλια ήταν μια ποικιλία από τυριά και αλλαντικά.

Ένα υπέροχο βολάκι Άνδρου, γκοργκοντζόλα, παρμεζάνα.

Τα αλλαντικά τόσο η μορταδέλα όσο και μια ισπανική ποικιλία από αλλαντικά, με κάλυψαν 1000%.

Αλλά ήθελα και κάτι αλειφώδες, που βρήκα στην γαλομυζήθρα Αμαρίου, εξαιρετικό τυρί για αυτές τις περιστάσεις.

Φυσικά από το παρεάκι δεν μπορούσαν να λείπουν τα φρούτα εποχής, σύκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια και οπωσδήποτε φύλλα βασιλικού.

Σερβίρεις τα πάντα και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προτρέψεις την παρέα να κάνει το crostini καμβά.

Τις πίκλες από σταφύλια θα στις προτείνω ξανά, σε άλλες συνταγές, αν και μόλις τις δοκιμάσεις δεν θα χρειάζεσαι την προτροπή μου για να φτιάξεις αρκετές και για τον χειμώνα!


Εύα

Ποσότητα / Μερίδες: 6

Χρόνος Προετοιμασίας12 hours

Χρόνος Μαγειρέματος15 minutes

Είδος ΓεύματοςΟρεκτικό

Είδος ΚουζίναςΙταλική

ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ

Κουζίνα Ιταλική

Καλοκαιρινά crostini με πίκλες από σταφύλια

Εκτυπώση Συνταγής

Αν αγαπάς τις πίκλες πρέπει να δοκιμάσεις την συνταγή για πίκλες από σταφύλια, τις συνδυάζω με crostini που σερβίρονται – συνδυάζονται με τυριά, αλλαντικά και άλλα καλοκαιρινά φρούτα,  το απόλυτο καλοκαίρι στο πιάτο!

Υλικά

Για τις πίκλες σταφύλι
  • 1000 γρ. σταφύλια, χωρίς κουκούτσια
  • 280 γρ. μηλόξυδο
  • 120 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 150 γρ. νερό
  • 1 κ.γ. σιναπόσπορο, ή μουστάρδα ολικής
  • 80 γρ. ρίζα τζίντζερ, κομμένη σε φέτες
  • 1 κ.γ. σπόρους κόλιανδρου
  • 1 κ.γ. κ.γ. ανάμεικτα πιπέρια, σε κόκκους
  • 2⅓ κ.γ. αλάτι
  • 1 δαφνόφυλλο
Για τα crostini
  • 18 φέτες ψωμί, μπαγκέτα
  • Ελαιόλαδο
  • Ανθό αλατιού
Για τα συνοδευτικά
  • Τυριά
  • Αλλαντικά
  • Φρούτα εποχής
  • Φύλλα βασιλικού

Διαδικασία

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μηλόξυδο, τη ζάχαρη, το νερό, το αλάτι, τα μπαχαρικά και το τζίντζερ.

  • Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5’ μόλις πάρει 2 καλές βράσεις αποσύρουμε.

  • Ρίχνουμε τα σταφύλια μέσα στην μαρινάδα, αμέσως.

  • Γεμίζουμε ένα αποστειρωμένο βάζο με τα σταφύλια και φροντίζουμε το υγρό διάλυμα να τα καλύπτει.

  • Γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα και αφού κρυώσουν τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 12 τουλάχιστον ώρες.

Τα crostini
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200℃

  • Απλώνουμε χαρτί ψησίματος σε ένα δίσκο ψησίματος, ραντίζουμε όλη την επιφάνεια με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τον ανθό αλατιού.

  • Ακουμπάμε επάνω τις φέτες του ψωμιού, ραντίζουμε όλες τις φέτες με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τον ανθό αλατιού, ξανά.

  • Ψήνουμε στη λειτουργία του αερόθερμου μέχρι να φρυγανιστεί το ψωμί και να αποκτήσεις χρυσό χρώμα.

Το σερβίρισμα
  • Σερβίρουμε τα crostini με τις πίκλες από σταφύλια, τα τυριά, τα αλλαντικά, τα φρούτα και τα φύλλα βασιλικού προτρέποντας τους καλεσμένους να δημιουργήσουν μόνοι τους συνδυασμούς.

Σημειώσεις για τη συνταγή

  • Στις πίκλες μπορούμε να προσθέσουμε και να τις αρωματίσουμε με μοσχολέμονο, εστραγκόν ή θυμάρι.

 

 

 

 

 


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button