ΣΕΞ

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της κινητικότητας και της ποιότητας των σπερματοζωαρίων

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έκαναν ήδη την εμφάνισή τους αποτελούν ένα «καμπανάκι» ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, επηρεάζοντας εκτός των άλλων και την υγεία του σπέρματος 

YGEIAMOU.GR TEAM

Απειλή για την ανδρική γονιμότητα αποτελούν οι υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με νεότερη μελέτη ερευνητών από τη Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με τη μελέτη, η έκθεση σε ακραίες υψηλές θερμοκρασίες διπλασιάζει την πιθανότητα των ανδρών να έχουν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων.

Τα αναπαραγωγικά κύτταρα είναι ήδη γνωστό ότι επηρεάζονται από τη ζέστη, αλλά τα ευρήματα των ερευνητών προσφέρουν μια πιο λεπτομερή εικόνα για το πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τα ποσοστά γονιμότητας.

Όπως συμπέραναν, οι άνδρες που εκτέθηκαν σε ακραία ζέστη κατά τους τρεις μήνες πριν από την παροχή δείγματος σπέρματος, είχαν 46% μεγαλύτερη πιθανότητα χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων. Επιπλέον, ο κίνδυνος χαμηλής συγκέντρωσης σπέρματος αυξήθηκε επίσης κατά 40%, ενώ αντίστοιχα τα σπερματοζωάρια ήταν ιδιαίτερα πιο αργά.

Ο Δρ Samuel Gunther, ερευνητής της Ιατρικής Σχολής Yong Loo Lin, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι οι νέοι άνδρες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί: «Κατά συνθήκη, τα μέχρι στιγμής ευρήματα υποδήλωναν ότι η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται με τη διαδικασία της γήρανσης, αλλά αυτό που διαπιστώσαμε σε αυτή τη μελέτη ήταν ότι ήταν οι άνδρες στην ακμή της αναπαραγωγικής τους περιόδου -μεταξύ 25 και 35 ετών- επηρεάστηκαν περισσότερο από τη ζέστη. Επομένως, οι νέοι άνδρες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι ευάλωτοι σε αυτές τις επιπτώσεις». Πρόσθεσε μάλιστα πως «η θερμοκρασία όλο και θα αυξάνεται, επομένως, θα πρέπει να το έχουν κατά νου όσοι επιθυμούν να τεκνοποιήσουν».

Η νέα μελέτη της Σιγκαπούρης αποτελεί μέρος του προγράμματος «HeatSafe» του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, το οποίο διερευνά τις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης σε ολόκληρη την κοινωνία.

Για τη διενέργεια της μελέτης, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από 818 άνδρες στη Σιγκαπούρη οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα τεκνοποίησης. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν την έκθεση των ανδρών σε θερμές θερμοκρασίες ή όταν η μέση θερμοκρασία μιας ημέρας ξεπερνούσε τους 29,8C – μελετώντας τα μετεωρολογικά αρχεία 90 ημέρες πριν από τη λήψη των δειγμάτων.

Πώς μπορούν οι άνδρες να προστατεύσουν το σπέρμα τους κατά τη διάρκεια καύσωνα;

Οι επιστήμονες συνιστούν στους άνδρες που θέλουν να γίνουν γονείς σε έναν με τρεις μήνες να αποφεύγουν να βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους τις εξαιρετικά ζεστές ημέρες. Επιπλέον, για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους, θα πρέπει να αλλάξουν και κάποιες συνήθειές τους: να παραλείψουν τη σάουνα και τα ζεστά λουτρά, να μη φορούν στενά εσώρουχα και να να κοιμούνται σε ένα πιο δροσερό περιβάλλον.

Βέβαια, αν και το τροπικό κλίμα της Σιγκαπούρης -με υψηλές θερμοκρασίες όλο το χρόνο και ηπιότερες διακυμάνσεις- διαφέρει από αρκετές χώρες, ο Δρ Gunther σημειώνει πως ενδεχομένως να μη χρειάζεται μεγάλη αλλαγή θερμοκρασίας για να βλάψει την υγεία του σπέρματος. Δεδομένου του αυξημένου θερμικού στρες παγκοσμίως μαζί με την αύξηση της θερμοκρασίες, ο κίνδυνος αυτός προστίθεται στον κατάλογο των πιθανών επιπτώσεων του κλίματος στην ανθρώπινη υγεία, από την καρδιά μέχρι τα νεφρά. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης εξετάσει τη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της υπογονιμότητας.

Aπειλείται και η γονιμότητα των γυναικών; 

Ο κύκλος της ωορρηξίας και η ποιότητα των ωαρίων των γυναικών επηρεάζονται επίσης από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Παρακολουθώντας τα αρχεία γεννήσεων περισσότερων από 31.000 γυναικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια θετική σχέση μεταξύ της αποφυγής της ακραίας ζέστης κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και του χαμηλότερου κινδύνου πρόωρων γεννήσεων.

Οι έγκυες γυναίκες έτειναν να λαμβάνουν περισσότερα προστατευτικά μέτρα όπου μπορούσαν, όπως το να ανοίγουν τον κλιματισμό.

Διαβάστε επίσης:

Υπογονιμότητα: Οι γυναίκες ή οι άνδρες πλήττονται τελικά περισσότερο;

Η βραδινή συνήθεια που κάνει κακό στο σπέρμα

Τι κάνουν σωστά οι άνδρες με τετραπλάσιες πιθανότητες να έχουν γερό σπέρμα


Δημοσιεύτηκε !

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button