ΣΕΞ

Αλλεργία στον οργασμό: To σύνδρομο που αρρωσταίνει τους άνδρες

Συμπτώματα ήπιας ίωσης ή αλλεργικής αντίδρασης παρουσιάζουν ορισμένοι άνδρες μετά την εκσπερμάτιση, γεγονός που τους ρίχνει στο κρεβάτι εκ νέου, αλλά αυτή τη φορά λόγω «αλλεργίας» στο σπέρμα τους

ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ

Μια σπάνια και άγνωστη στο ευρύ κοινό πάθηση έφεραν στο προσκήνιο Γάλλοι ερευνητές, μέσα από μια πρωτοποριακή μελέτη. Ο λόγος για το σύνδρομο μετα – οργασμικής ασθένειας (POIS), που επηρεάζει πολλούς άνδρες και εκδηλώνεται με συμπτώματα που προσομοιάζουν σε αλλεργική αντίδραση. Η πάθηση έγινε πρώτη φορά γνωστή το 2002, ωστόσο ελάχιστοι άνθρωποι έχουν διαγνωστεί έκτοτε με το σύνδρομο. Οι ειδικοί επισημαίνουν, όμως, ότι στην πραγματικότητα πολλοί άνδρες μπορεί να ζουν εν αγνοία τους με αυτήν και να μην αναζητούν ιατρική φροντίδα.

Οι άνδρες που αντιμετωπίζουν την πάθηση φαίνεται, συγκεκριμένα, να εκδηλώνουν αλλεργική αντίδραση στον ίδιο τους τον οργασμό, παρουσιάζοντας συμπτώματα αντίστοιχα μιας ήπιας ίωσης, όπως πονοκέφαλοι, κάψιμο στα μάτια και ρινική καταρροή, που μπορούν να διαρκέσουν δευτερόλεπτα, λεπτά ή ακόμη και ώρες μετά την εκσπερμάτιση. Σε αρκετές περιπτώσεις, επίσης, αναφέρονται συμπτώματα, όπως πονόλαιμος, πυρετός, μυϊκή αδυναμία και κόπωση, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί ταχυπαλμία και ασυνάρτητη ομιλία.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα συμπτώματα μπορούν να προκληθούν τόσο μετά από σεξουαλική επαφή ή αυτοϊκανοποίηση, όσο και μετά από αυθόρμητη νυχτερινή εκσπερμάτιση, ενώ πιστεύεται ότι έχουν την ίδια ένταση με κάθε εκσπερμάτιση ή οργασμό.

Πώς εξηγείται το σύνδρομο μετα – οργασμικής ασθένειας;

Οι επιστήμονες δεν έχουν κατορθώσει να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με την αιτία που προκαλεί τα συμπτώματα του συνδρόμου. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα αλλεργικής ή αυτοάνοσης αντίδρασης στο σπέρμα του πάσχοντος. Μια άλλη υπόθεση είναι ότι το POIS ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα χημικής ανισορροπίας στον εγκέφαλο.

Οι θεραπευτικές επιλογές για την POIS είναι επί του παρόντος περιορισμένες και επικεντρώνονται κυρίως στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Οι γιατροί έχουν χρησιμοποιήσει αντιισταμινικά, άλφα-αναστολείς (που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης) και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η δικλοφενάκη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επιπλέον, οι συμπεριφορικές θεραπείες και οι τεχνικές ενσυνειδητότητας έχουν δείξει πολλά υποσχόμενες στην προσπάθεια των ασθενών να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Η δρ. Charlotte Methorst, που συνέβαλε σημαντικά στη μελέτη του POIS τονίζει τη σημασία της ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης, υποστηρίζοντας ότι η καλύτερη κατανόηση της πάθησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική διάγνωση και θεραπείες στο μέλλον.

Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, η ιατρική κοινότητα ελπίζει να αποκαλύψει περισσότερα για τους μυστηριώδεις μηχανισμούς πίσω από το σύνδρομο, παρέχοντας ανακούφιση και απαντήσεις σε όσους πάσχουν από αυτό το αινιγματικό σύνδρομο.

Διαβάστε επίσης:

Ο σίγουρος τρόπος να βελτιώσετε τη λίμπιντο, τη στύση και τη συχνότητα των επαφών

Σεξ: Τι αγχώνει περισσότερο τους άνδρες – Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τις 6 μεγαλύτερες ανησυχίες

Σεξ: Η ιδανική συχνότητα για τους 20ρηδες έως τους 60ρηδες – Η λύση για όσους δεν έχουν σύντροφο


Δημοσιεύτηκε !

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button