Οικονομία

Standard & Poor’s: Αναβάθμισε σε θετικό outlook το ελληνικό αξιόχρεο – Σταθερή βαθμολογία «ΒΒΒ-»

Τον δρόμο για μια ακόμη αναβάθμιση για την Ελλάδα άνοιξε ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s, κατά τη νέα αξιολόγηση του, καθώς αν και διατήρησε αμετάβλητη τη βαθμολογία του ελληνικού αξιόχρεου στο «ΒΒΒ-», που συνιστά επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, προχώρησε σε αναβάθμιση του outlook σε θετικό.

Με τον τρόπο αυτό, επικρότησε τη σταθερή βελτίωση των δημοσίων οικονομικών της χώρας και την προσήλωσή της στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ουσιαστικά, η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας ανοίγει το δρόμο για μεταγενέστερη αναβάθμιση και της βαθμολογίας της.

Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας ανοίγει το δρόμο για μεταγενέστερη αναβάθμιση και της βαθμολογίας της.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει ήδη κάνει αισθητή την επιρροή της στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία απολαμβάνουν μειωμένες αποδόσεις και spread.

Χατζηδάκης: «Η περαιτέρω αναβάθμιση από την S&P, απάντηση στη μικρόψυχη κριτική»

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s μέσα σε πολύ λίγους μήνες (αφού η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα οι «προοπτικές» μετατράπηκαν από σταθερές σε θετικές) είναι μία ακόμα απόδειξη ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο.

Είναι όμως και μία απάντηση σε όσους συνεχώς γκρινιάζουν και προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων πέντε ετών: την χωρίς προηγούμενο αύξηση των εξαγωγών, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει σημειώσει ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη μεγάλη μείωση της ανεργίας κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες και το ότι τελευταία έχουμε πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η αναγνώριση της σημαντικής προόδου από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τους οίκους αξιολόγησης δεν μας εφησυχάζει. Αντίθετα, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να προωθήσουμε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία ακόμη πιo ψηλά.

Προσπερνάμε την μικρόψυχη κριτική και προχωρούμε μπροστά με ταχύτητα και αποφασιστικότητα».
Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-19 23:36:00

Back to top button