Galette με μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια και μους τυριού
Τι δεν πρέπει να λείπει αυτά τα Χριστούγεννα από το γιορτινό σου τραπέζι; Η υπέροχη βουτυράτη τάρτα – galette με μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια και μους τυριού!
Τάρτα τύπου galette πρώτη φορά έψησα το 2014 και έκτοτε απλά τη λάτρεψα, όπως κι εσείς!
Δεν είχα ιδέα τι σήμαινε ακριβώς galette, συγκεκριμένα ήξερα μόνο τη galette de rois και έτσι την είχα στο μυαλό μου.
Κατόπιν ανακάλυψα -με έκπληξη- σε ένα τότε αγαπημένο μου blog, το HappYolks, οτι η τάρτα αυτή μπορούσα να τη φτιάξω με χίλιους δυο τρόπους.
Μια βάση, δηλαδή η βουτυρένια τάρτα και μετά απλά αποφάσιζες αν θες να φας κάτι γλυκό ή αλμυρό.
Οι συνδυασμοί; Ανεξάντλητοι, κάτι σαν τις δικές μας τις πίτες δηλαδή.
Το σπουδαίο στην τάρτα αυτή είναι οτι δεν “αποτυγχάνει” ποτέ, το εννοώ και επίσης δεν γίνεται να μην ενθουσιάσει όποιον τη δοκιμάσει, ορκίζομαι και για τα δύο!
Το είδες και στην πράξη πόσο εύκολη είναι η ζύμη ειδικά με την κουζινομηχανή κουζινομηχανή της Kenwood Titanium Chef Baker :
- Ένσωματωμένη ζυγαριά
- Βοηθητικό μικρό μπολ DuoBowl ™, που “κουμπώνει” στον μεγάλο κάδο ώστε να ζυγίζεις ή να κάνεις τις βοηθητικές παρασκευές
- 25+ διαθέσιμα ανοξείδωτα εξαρτήματα
- Υπέροχο design και ευκολία στη χρήση με το πάτημα του πλαϊνού κουμπιού
Με τόσα προτερήματα πώς να μη βάλεις την KENWOOD στην κουζίνα σου!
Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
Η ζύμη της galette
Η πρώτη συνταγή για galette (γκαλέτ) με κολοκύθα, μήλο και τυρί μπρι έγινε στο χέρι, η δεύτερη μήνες αργότερα, με γλυκοπατάτες και καραμελωμένα κρεμμύδια, στην κουζίνομηχανή της KENWOOD.
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους; Πολλές.
Η συνταγή για την ζύμη φτιάχνεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο για γίνει τραγανή-τριφτή όπως λέμε, σχετικά σκληρή αλλά όχι μπισκοτένια.
Το παγωμένο βούτυρο και το αλεύρι ενώνονται μεταξύ τους ώστε να γίνουν ένα σώμα σαν τους κόκκους της άμμου.
Διαπίστωσα στα χρόνια, ότι όση λιγότερη θερμότητα “περάσει” στη διαδικασία τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα στην υφή.
Εξάλλου είναι τυχαίο λοιπόν που όλα τα συστατικά πρέπει να είναι παγωμένα-από το ψυγείο.
Ουσιαστικά είναι όπως η ζύμη του κρουασάν που το βούτυρο πρέπει να “υπάρχει” και όχι να λιώνει μέσα στη ζύμη.
Επίσης παίρνει λιγότερο χρόνο στην αναμονή γιατί η ζύμη δεν “ζεσταίνεται”.
Κατά την άποψή μου ο σήμα κατατεθέν αναδευτήρας Κ της KENWOOD είναι ο καλύτερος για την παρασκευή της ζύμης.
Το αλεύρι προτιμώ να είναι μαλακό, όμως μπορούμε να πειραματιστούμε και με μείγμα από από άλευρα ολικής.
Τέλος στάσου στην επιλογή του βουτύρου, βούτυρο καλής ποιότητας αγελαδινό και πάντα κομμένο επιμελώς σε κυβάκια.
Η γέμιση
Κάθε φορά ταλαντεύομαι για το συνδυασμό της γέμισης, δεν ξέρω τί να πρωτοδιαλέξω ειλικρινά.
Μα να ταιριάζουν τα πάντα τόσο αρμονικά στη galette.. λαχανικά, κρεατικά, τυριά, φρούτα, αλλαντικά ακόμη και leftovers!
Την τελευταία φορά είχα επιλέξει μήλα, μπέικον, πεκορίνο και αναζητώντας συνδυασμό αυτό που διαπίστωσα ήταν ότι δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ με μανιτάρια!
Ο συνδυασμός με καραμελωμένα κρεμμύδια ήταν μονόδρομος!
Όμως αλμυρή τάρτα και τυρί πάνε χέρι-χέρι, οπότε λίγα τυριά ήταν απαραίτητα, επέλεξα παρμεζάνα και ελληνική γλυκιά γραβιέρα.
Τα μανιτάρια και τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Καραμελωμένα κρεμμύδια ξέρουμε να κάνουμε όλοι, ή μήπως όχι;
Απλά να τονίσω ότι τα καραμελωμένα κρεμμύδια δεν περιέχουν ποσότητα ζάχαρη ή μέλι στα συστατικά τους είναι η διαδικασία μαγειρέματος που τα καραμελώνει.
Αλατίστε τα όσο σοτάρονται και χαμηλώστε τη φωτιά, στο τέλος μπορούμε να προσθέσουμε για το χρώμα βαλσαμική κρέμα η οποία θα δώσει επιπλέον ένταση.
Τα μανιτάρια που θα χρησιμοποιήσεις μπορούν να είναι οποιαδήποτε ποικιλία, άγρια μανιτάρια ή όχι, μια, δύο ή και περισσότερες ποικιλίες.
Δεν χρειάζεται να τα μαγειρέψεις, το μόνο που χρειάζεται είναι να “στεγνώσουν” τα υγρά τους ώστε να μη τα βγάλουν εντός της galette.
Η μους τυριού
Επειδή αυτή ήθελα να είναι μια χριστουγεννιάτικη συνταγή έψαχνα ένα γιορτινό στοιχείο που θα έδινε αυτό το κάτι παραπάνω.
Δεν είναι αλμυρή μους by the book αλλά είναι τόσο αέρινη σαν μους, btw πάει και εξαιρετικά σε σούπες.
Η μους τυριού, η οποία μπαίνει όσο η τάρτα είναι ζεστή και “αργολιώνει”, ενώνεται με τα μανιτάρια και τα καραμελωμένα κρεμμύδια είναι.. ΜΜΜΜΜΜ!
⸙ཻུ͎۪۪✧ૢ**ૢ✧ ཻུ۪۪⸙͎
♡
Εύα
Τι δεν πρέπει να λείπει αυτά τα Χριστούγεννα από το γιορτινό σου τραπέζι; Η υπέροχη βουτυράτη τάρτα – galette με μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια και μους τυριού!
ΑΠΟΣΤΟΛΗ EMAIL
ΥΛΙΚΑ
Για τα μανιτάρια
- 300 γρ. μανιτάρια, κομμένα φέτες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
- 2 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
- Φρέσκο θυμάρι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- 300 γρ. λευκά κρεμμύδια, κομμένα φέτες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. βαλσαμική κρέμα
- Φρέσκο θυμάρι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ροζ πιπέρι
- Αλάτι
Για τη μους τυριού
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- 200 γρ. τυρί κρέμα με μυρωδικά
- Αλάτι
Για την ζύμη
- 160 γρ. παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
- 300 γρ. αλεύρι , μαλακό
- 50 ml. νερό , παγωμένο
- 1 κρόκο αυγού
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- ¾ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. εστραγκόν , αποξηραμένο
Επιπλέον θα χρειαστούμε
- 150 γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
- 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η μους
-
Με το χτυπητήρι αφρατεύουμε την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε το τυρί κρέμα.
-
Συνεχίζουμε για 1’, προσθέσουμε αλάτι και τοποθετούμε τη μους στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Η ζύμη
-
Στον κάδο της κουζινομηχανής ζυγίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το εστραγκόν.
-
Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο, τοποθετούμε τον αναδευτήρα Κ και ανακατεύουμε για 5’ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
-
Προσθέτουμε τον κρόκο, 50 ml. νερό παγωμένο και ανακατεύουμε για 1’.
-
Σκεπάζουμε και τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για 15’.
Τα μανιτάρια
-
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
-
Σοτάρουμε τα μανιτάρια για 10’ σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το θυμάρι, τη σάλτσα Worcestershire μαγειρεύουμε για 1’ ακόμη και αποσύρουμε.
Τα καραμελωμένα κρεμμύδια
-
Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και αλατίζουμε.
-
Καραμελώνουμε τα κρεμμύδια για 25’ σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε πιπέρι, το θυμάρι, τη βαλσαμική κρέμα και το ροζ πιπέρι.
-
Ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
Η τάρτα
-
Ανοίγουμε 2 αντικολλητικά χαρτιά και μέσα βάζουμε τη ζύμη την οποία ανοίγουμε με πλάστη 2 εκ. πάχος και 26εκ. διάμετρο.
-
Προσθέτουμε 5 κ.σ. από τη γραβιέρα και 3 κ.σ. παρμεζάνα, τα μισά καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια ξανά τυριά και τέλος τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
-
Αλείφουμε με ασπράδι, πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και ψήνουμε για 40’ στους 190ο C.
-
Αφήνουμε την τάρτα να σταθεί 10’ και σερβίρουμε με μους και αν θέλουμε φύλλα φασκόμηλου, ροζ πιπέρι .
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τυριά όπως taleggio, gorgonzola ή μπλε τυρί αντίστοιχα τα οποία όμως θα προσθέσουμε μόλις βγάλουμε την ταρτα ζεστή από τον φούρνο
Δημοσιεύτηκε !