Κόσμος

DW: Φόβος στο Αφγανιστάν για την αποχώρηση Αμερικανών και συμμάχων

Είναι οριστικό: Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου. Αφήνουν πίσω τους μία χώρα πληγωμένη και φοβισμένη, στο έλεος των Ταλιμπάν, επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η Deutsche Welle.

Ο συμβολισμός δεν θα μπορούσε να είναι πιο εμφανής: Το αργότερο μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου οι Αμερικανοί θέλουν να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν. Σχεδόν 20 χρόνια έχουν περάσει από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, που προκάλεσαν την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν, τον μεγαλύτερο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να απαλλαγεί από αυτή την εκκρεμότητα, ενώ το ίδιο επιθυμούσε και ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ. Τι λένε για όλα αυτά οι ίδιοι οι Αφγανοί;

Στο ρεπορτάζ της η DW αναφέρει: Ο Χατζί Ζαάν Μωχάμεντ ζει στην Καμπούλ και δουλεύει ως οδηγός ταξί εδώ και 50 χρόνια. «Αν φύγουν οι ξένοι, θα είμαστε αβοήθητοι», λέει. «Φοβόμαστε πολύ για το μέλλον. Αυτός ο πόλεμος που δεν τελειώνει χτυπάει κυρίως εμάς τους φτωχούς. Δεν μπορούμε να φύγουμε από αυτή τη χώρα και ποιος ξέρει τι άλλο μας ξημερώνει…».


Πηγή

Back to top button