Κόσμος

«Μην πιστεύετε πλέον τις ειδήσεις από τον Λευκό Οίκο», λέει η Ένωση Ανταποκριτών

Η Ένωση Ανταποκριτών Λευκού Οίκου (WHCA) προειδοποίησε ότι δεν μπορεί πλέον να διασφαλίσει την ακρίβεια των ειδήσεων από το Λευκό Οίκο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη (25/02/25) ότι θα επιλέγει η ίδια ποια ειδησεογραφικά μέσα θα επιλέγονται για το «pool Τύπου» που καλύπτει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ από το 1914 την επιλογή για την κάλυψη αυτών των ειδήσεων στον Λευκό Οίκο έκανε η ανεξάρτητη WHCA.

Με email προς τους ανταποκριτές του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος της WHCA Γιουτζίν Ντάνιελς δήλωσε πως η ένωση «δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι τα ρεπορτάζ των επιλεγμένων από την κυβέρνηση μελών του pool θα τηρούν τις ίδιες προδιαγραφές που είχαμε θεσπίσει εδώ και δεκαετίες».

«Αυτό που ξέρω είναι ότι η WHCA δεν θα συνδράμει καμιά απόπειρα αυτής της κυβέρνησης ή οποιασδήποτε άλλης να ελέγξει την ανεξάρτητη δημοσιογραφική κάλυψη του Λευκού Οίκου. Ο κάθε δημοσιογραφικός οργανισμός σας θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι σ’ αυτά τα νέα, διορισμένα από την κυβέρνηση pools», πρόσθεσε.

Η WHCA καθόριζε ποιοι δημοσιογράφοι θα κάνουν ρεπορτάζ για λογαριασμό όλων των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στις περιπτώσεις που υπάρχουν διαθέσιμες μόνο περιορισμένες θέσεις δημοσιογράφων. Στο πλαίσιο της συνήθους διαδικασίας, οι δημοσιογράφοι του pool περνούσαν στη συνέχεια την πληροφόρηση και τις δηλώσεις που συνέλεγαν σε όλους τους διαπιστευμένους συναδέλφους τους.

Η WHCA δεν μπορεί «να διευκολύνει ένα pool στο οποίο ο πρόεδρος, και όχι το σώμα των δημοσιογράφων και το κοινό που εκπροσωπούν, αποφασίζει ποιος μπορεί και ποιος όχι να τον καλύπτει», δήλωσε ο Ντάνιελς.

«Το προϊόν της δουλειάς μας απαιτεί βασικές εγγυήσεις ποιότητας και αμεροληψίας, διαφορετικά το σύστημα του pool δεν λειτουργεί. Και ένα σύστημα pool, στο οποίο μέσα ενημέρωσης ή δημοσιογράφοι μπορεί να στερηθούν την πρόσβαση εξαιτίας αυθαίρετων παραπόνων σχετικών με την ανεξαρτησία των δημοσιογραφικών αποφάσεών τους, είναι εγγενώς ελαττωματικό».

Η κίνηση αυτή έγινε εν μέσω μιας διένεξης ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP).

Το AP και η WHCA έχουν υποβάλει αγωγές εναντίον τριών αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για την απόφαση να απαγορεύσουν σε δημοσιογράφους τους να καλύπτουν τις δραστηριότητες της αμερικανικής προεδρίας επειδή το πρακτορείο αρνείται να ευθυγραμμίσει τη δημοσιογραφία του με το διάταγμα του Τραμπ που ξαναβάφτισε τον Κόλπο του Μεξικού σε «Κόλπο της Αμερικής».


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-27 09:45:00

Back to top button