Auto

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Μόλις μερικές ημέρες πριν από την ιστορική 30ή Νοεμβρίου, βρίσκεται η λειτουργία της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης, η κατασκευή της οποίας έφερε στην επιφάνεια 300.000 αρχαιολογικά ευρήματα και κόστισε, μαζί με την επέκταση της Καλαμαριάς, το ποσό των 3 δισ. Ευρώ.

«Το Σάββατο, στις 30/11, παραδίδουμε στην κοινωνία ένα υπερσύγχρονο μετρό, με 13 σταθμούς μήκους 9,6 χλμ που θα εξυπηρετεί σε ημερήσια βάση περίπου 250.000 συμπατριώτες μας και οι οποίοι θα μεταφέρονται γρήγορα, με ασφάλεια και οικολογικά», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι αυτό το έργο είναι καθοριστικής σημασίας και αναγκαιότητας για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας και της ζωής των πολιτών και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης.



Τα εγκαίνια

Για την επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επανέλαβε ότι η λειτουργία του μαζί με τους πέντε σταθμούς τοποθετείται χρονικά μέχρι το τέλος του 2025.

Τα εγκαίνια αναμένονται στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου (30/11) από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Αμαξοστάσιο Πυλαίας και αμέσως μετά θα παραδοθεί για χρήση στο επιβατικό κοινό και μάλιστα δωρεάν για «ένα επαρκές χρονικό διάστημα, τεσσάρων ημερών», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας έτσι στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Το κόστος της μετακίνησης με το Μετρό θα στοιχίζει 60 λεπτά του ευρώ και θα έχει διάρκεια 1 ώρα και 10 λεπτά. Επιπλέον 60 λεπτά και την ίδια διάρκεια θα έχει το εισιτήριο με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Αρχικά τα δύο μέσα θα λειτουργήσουν με ξεχωριστά εισιτήρια και μελλοντικά με ενιαίο κόμιστρο.



Δρομολόγια και σταθμοί

Το Μετρό Θεσσαλονίκης μπορεί να εξυπηρετεί καθημερινά 254.000 επιβάτες ή 18 χιλιάδες επιβάτες ανά ώρα με συρμούς που κινούνται χωρίς οδηγό καθώς ελέγχονται αυτόματα από το Κέντρο Ελέγχου που βρίσκεται στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας. Η εικόνα επιβίβασης ανά συρμό φτάνει τους 465 επιβάτες (καθήμενοι και όρθιοι). Φυσικά οι συρμοί διαθέτουν κλιματισμό και οθόνες πληροφόρησης κοινού.

Οι επιβάτες με ποδήλατα θα μπορούν να μπαίνουν σε αυτό-επιτρέπονται δύο ποδήλατα στο πίσω μέρος κάθε βαγονιού- και οι γονείς κατοικίδιων μαζί με τα ζώα τους, υπό την προϋπόθεση ότι τα μεταφέρουν στα σπίτια/τσάντες που διατίθενται στο εμπόριο

Στην είσοδο των σταθμών θα υπάρχουν πύλες εισόδου-εξόδου (όπως και στην Αθήνα). Η πρόσβαση στην αποβάθρα θα μπορεί να γίνεται με διαδοχικές κυλιόμενες σκάλες ή με ανελκυστήρες.

Οι 13 σταθμοί είναι οι: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη και Νέα Ελβετία. Στους τερματικούς σταθμούς θα υπάρχουν λεωφορειακές γραμμές για την μετεπιβίβαση από το ένα μέσο στο άλλο.



Νέες λεωφορειακές γραμμές

Από 1η Δεκεμβρίου θα υπάρξουν 13 λεωφορειακές γραμμές που θα τερματίζουν σε σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης:

Αναλυτικά οι νέες λεωφορειακές γραμμές και η αναδιάρθρωση των υφιστάμενων, στην πρώτη φάση του νέου Συγκοινωνιακού Χάρτη Θεσσαλονίκης

Νέες λεωφορειακές γραμμές:

1.Νέα γραμμή σύνδεσης του αεροδρομίου Μακεδονία: Ονομασία: Χ2 «Νέα Ελβετία – Αεροδρόμιο Μακεδονία»

2.Νέα γραμμή Ιστορικού Κέντρου

3.Νέα γραμμή σύνδεσης Νέας Ελβετίας με τον Α.Σ. ΙΚΕΑ: Ονομασία: Νο 79Χ «Νέα Ελβετία – Α.Σ. ΙΚΕΑ»

Τροποποίηση υφιστάμενων γραμμών

4.Νο 10 «Χαριλάου-Ν.Σ.Σ.» μέσω του άξονα της οδού Τσιμισκή

5.Νο 11 «Πυλαία- Πανεπιστήμιο» (σύνδεση με σταθμό Μετρό Σιντριβάνι)

6.Νο 17 «Τριανδρία-Αγίας Σοφίας» (σύνδεση με σταθμό Μετρό Αγίας Σοφίας)

7.Νο 20 «Μενεμένη-Ερμού» (απομάκρυνση από «πέταλο» και τερματισμός μεταξύ Βενιζέλου και Ίωνος Δραγούμη )

8.Νο 21 «Εύοσμος- Ερμού» (απομάκρυνση από «πέταλο» και τερματισμός μεταξύ Βενιζέλου και Ίωνος Δραγούμη)

9.Νο 35 «Ν.Σ. Σταθμός – Μετέωρα» (απομάκρυνση από Βενιζέλου)

10.Νο 36 «Βούλγαρη-Ζώνη Καινοτομίας» (διέλευση από Ν. Ελβετία-σύνδεση ΚΤΕΛ Χαλκιδικής και Εμπορικό Κέντρο Cosmos με Ν. Ελβετία)

11.Νο 57 «Διασταύρωση Χορτιάτη-Ασβεστοχώρι-ΝΣΣ» (απομάκρυνση από «πέταλο» και κατάληξη Ν.Σ.Σ)

12.Νο 58Α «Διασταύρωση Χορτιάτη – Πανεπιστήμιο» (σύνδεση με σταθμό Μετρό Σιντριβάνι)

13.Νο 58Β «Διασταύρωση Χορτιάτη – Νέα Ελβετία» (σύνδεση με Σταθμό Μετεπιβίβασης Ν. Ελβετία)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-30 11:00:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button