Κόσμος

Ουκρανικό: Αμερικανός απόστρατος σε ρόλο ειρηνοποιού

Ο μέλλων πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέθεσε σε έναν συνταξιούχο «σκληρό» πολεμιστή τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αν και η ειρήνη είναι δουλειά των πολιτικών και των διπλωματικών αντιπροσωπειών και όχι των στρατιωτικών, εν αποστρατεία έστω.

Παρά την παραδοξότητα της επιλογής, ο 80χρονος Κιθ Κέλογκ είχε αδιαμφισβήτητα διοικητικά προσόντα – για πόλεμο, εξυπακούεται, όχι για ειρήνη. Υπήρξε στρατηγός των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού και αλεξιπτωτιστής, βετεράνος του Βιετνάμ, ενώ έλαβε μέρος και στην επιχείρηση Desert Storm κατά τον Πόλεμο του Κόλπου.

Επίσης, ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ο Κέλογκ ήταν στο Πεντάγωνο στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, τη στιγμή που οι τρομοκράτες έριξαν εκεί το αεροπλάνο της American Airlines.

Κατά τα μεταδοθέντα από τον ανταποκριτή της Repubblica στη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ επείσθη και για τη διπλωματική ικανότητα του ανδρός όταν ο ίδιος ο Κέλογκ, σε κάποια συνάντησή τους στο σπίτι του Τραμπ στη Φλόριντα, του ενεχείρισε έγγραφο με τα βασικά σημεία του σχεδίου του προς τερματισμό του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Από την ανάγνωση αυτού του χαρτιού προκύπτει ότι ο Τραμπ όχι μόνο δεν θα χαριστεί στον Πούτιν, αλλά ενδέχεται να υπερκεράσει τον Τζο Μπάιντεν στην υποστήριξη προς το Κίεβο.


Εκβιαστικά διλήμματα

Ο Κέλογκ προτείνει αρχικώς πάγωμα των γραμμών στα πεδία των μαχών, άρα και στο Κουρσκ, με παραμονή των αντιμαχομένων στρατευμάτων στις θέσεις τους, ώστε να αναγκαστεί το πολιτικό προσωπικό και στο Κίεβο και στη Μόσχα να επιλέξει τη διαπραγμάτευση. Δεύτερο βήμα, ο εκβιασμός του Κιέβου όσον αφορά την πολεμική τροφοδοσία του από τις ΗΠΑ: η ουκρανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξοπλίζεται με αμερικανικό πολεμικό υλικό μόνο αν συμφωνήσει να διαπραγματευτεί, ενώ η Ρωσία, αν αντιταχθεί, θα δει πιο αποφασισμένους τους Αμερικανούς όσον αφορά τη στήριξη προς τον Ζελένσκι.

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν θα τεθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το σχέδιο του Κέλογκ. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ουσιαστικά ο εκβιασμός δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αφορά στο παραμικρό τη Ρωσία, αφού δεν της λείπει το καθοριστικό πολεμικό υλικό – κάθε άλλο μάλιστα. Οπότε για το Κρεμλίνο θα μετρήσει αρνητικά η απουσία από την ατζέντα των συζητήσεων τού μείζονος για τα δικά του πλάνα ζητήματος, δηλαδή της ένταξης ή μη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.


Η επιλογή του Κέλογκ έγινε την ώρα που ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε άλλα 24 δισ. δολάρια σε πολεμικό υλικό στον Ζελένσκι. Το τραμπικό περιβάλλον αντέδρασε με απορριπτικό σχόλιο του Ελον Μασκ στο X. Ο Μασκ, βέβαια, ήταν ο άνθρωπος-κλειδί στον προεκλογικό αγώνα του Τραμπ, άρα αυτή η θέση του ενδέχεται να απηχεί την άποψη του μέλλοντος προέδρου. Ωστόσο το σχέδιο του Κέλογκ κάθε άλλο παρά αποκλείει τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής βοηθείας προς το Κίεβο.

Ταυτόχρονα και διά παν ενδεχόμενο ο ίδιος ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στη Νότια Κορέα για να εξασφαλίσει όπλα χρήσιμα στην αεράμυνα.


. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-29 12:50:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button