Περιβάλλον

Αζερμπαϊτζάν: Ευρεία απόρριψη του σχεδίου συμφωνίας για το κλίμα αλλά συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Πλούσιες και αναπτυσσόμενες χώρες δεν βρίσκονται σήμερα πιο κοντά σε μια συμφωνία στη διάσκεψη για το κλίμα COP29 που διεξάγεται στο Μπακού, μετά τη δημοσιοποίηση ενός σχεδίου που χαρακτηρίσθηκε «καρικατούρα» ή «ύβρις», όμως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στους διαδρόμους για να σφυρηλατηθεί μέχρι αύριο, Παρασκευή, ένας τελικός συμβιβασμός.

Το σχέδιο κειμένου, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί από την αζερινή προεδρία της διάσκεψης αυτής του ΟΗΕ, φανερώνει τις διαιρέσεις και δεν ικανοποιεί κανένα.

«Είναι σαφώς απαράδεκτο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Βόπκε Χούκστρα. Ο ίδιος και οι ευρωπαίοι συνάδελφοί του απαιτούν περαιτέρω δεσμεύσεις για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, απέναντι στις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και αντιδρούν, όπως η Σαουδική Αραβία.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες απαιτούν από τις πλούσιες χώρες ετήσιες χρηματοδοτήσεις «τουλάχιστον» 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κλίμα από σήμερα μέχρι το 2030, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τεράστιας ομάδας των χωρών του νότου G77+Κίνα.

«Δεν πρέπει να φύγουμε από το Μπακού χωρίς ένα ξεκάθαρο αριθμό», δήλωσε ο Ουγκαντέζος Αντόνια Αγιεμπάρε, παίρνοντας το λόγο μέσα στη μεγάλη αίθουσα της ολομέλειας της COP29 στο Μπακού.

«Ο καιρός των πολιτικών παιγνιδιών έχει τελειώσει», προειδοποίησε επίσης σήμερα ο εκπρόσωπος των μικρών νησιωτικών κρατών μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου συμφωνίας που απορρίφθηκε ευρέως από διάφορες χώρες.

«Δεν μπορεί να έχουμε μια απόφαση (…) που να πηγαίνει κόντρα στη συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε στην ολομέλεια ο Σέντρικ Σούστερ από τη Σαμόα εξ ονόματος της συμμαχίας Aosis, η οποία συνασπίζει μικρά νησιά στον Ειρηνικό ή στην Καραϊβική που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή.

Ένα προσωρινό κείμενο 10 σελίδων δόθηκε στη δημοσιότητα από την προεδρία νωρίς σήμερα το πρωί, στο οποίο γινόταν προσπάθεια να συνοψισθούν οι θέσεις πάνω στο νέο στόχο της οικονομικής βοήθειας που η διάσκεψη υποτίθεται ότι θα καθορίσει. Και διαπιστώθηκε ότι οι θέσεις εξακολουθούν να απέχουν ακόμα πολύ, τουλάχιστον στα χαρτιά.

Στο κείμενο δεν υπάρχουν παρά «Χ» στη θέση των ποσών, αν και αυτά εκφράζονται σε «χιλιάδες δισεκατομμύρια».

«Το κείμενο γελοιοποιεί τις θέσεις των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών», εκτιμά ο Τζο Τουέιτς της μη κυβερνητικής οργάνωσης NRDC. «Η προεδρία οφείλει να προτείνει μια τρίτη επιλογή για να τις συμβιβάσει».

Αυτή η μυστική τρίτη επιλογή μπήκε στο τραπέζι από τον Αυστραλό Κρίς Μπόουεν και την Αιγύπτια Γιασμίν Φουάντ, τους δύο υπουργούς που έχουν αναλάβει να προσεγγίσουν τις θέσεις του Βορρά και του Νότου, όμως δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί στις χώρες και η προεδρία την κρατάει σαν άσσο στο μανίκι της, επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο πηγές στις διαπραγματεύσεις.

Η απουσία αριθμών για τις πλούσιες χώρες «είναι μια ύβρις προς τα εκατομμύρια των ανθρώπων που βρίσκονται στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής», αντέδρασε ο Τζάσπερ Ινβέντορ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Greenpeace International στο Μπακού.

Ο Κενυάτης Άλι Μοχάμεντ, ο οποίος εκπροσωπεί τις αφρικανικές χώρες, επιμένει σ’ αυτή την απουσία αριθμών: «Χρειαζόμαστε να δεσμευθούν επειγόντως στο θέμα αυτό οι ανεπτυγμένες χώρες», υπογράμμισε.

Ωστόσο στις COP, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, κανένας δεν αποκαλύπτει τις αληθινές κόκκινες γραμμές του μέχρι την τελευταία ημέρα.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-21 13:05:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button