«Athena study»: Δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες μαίες / μαιευτές και τελειόφοιτους μαιευτικής
Οι ΛΟΑΤΚΙ+ πληθυσμοί αντιμετωπίζουν σημαντικό κοινωνικό στιγματισμό, διακρίσεις, περιθωριοποίηση και είναι επιρρεπείς σε ανισότητες υγειονομικής φροντίδας.
Αντιμετωπίζουν παράλληλα μεγάλες ανισότητες στη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγειονομική φροντίδα που οδηγούν σε χειρότερη εν γένει υγεία σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ειδικότερα, οι πληθυσμοί των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά ζητημάτων ψυχικής υγείας, όπως εκδήλωση αυτοκτονικών τάσεων και κατάθλιψης, καθώς και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσήματων (ΣΜΝ).
Παράλληλα, ένας σημαντικός αριθμός ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων επιθυμεί να βιώσει τη γονεϊκότητα. Η έλλειψη δεξιοτήτων και γνώσεων εκ μέρους των παρόχων υγειονομικής φροντίδας μπορεί να δυσχεράνει την πρόσβαση αυτών των ατόμων στις υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας και στη λήψη κατάλληλης πληροφόρησης και συμβουλευτικής.
Οι πάροχοι φροντίδας αναπαραγωγικής υγείας, όπως είναι οι μαίες και οι μαιευτές, μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των φραγμών στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και των ανισοτήτων, λαμβάνοντας μέτρα για να γίνει πραγματικότητα η ισότιμη και κατάλληλη φροντίδα αναπαραγωγικής υγείας για τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Σήμερα, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι πολλοί επαγγελματίες υγείας δεν διαθέτουν τις γνώσεις, δεξιότητες και πολιτισμικές ικανότητες που απαιτούνται για την παροχή ποιοτικής φροντίδας σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επαγγελματίες υγείας συνεχίζουν να λαμβάνουν ελάχιστη ή καθόλου εκπαίδευση για να τους προετοιμάσουν να διαχειριστούν αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό.
Για να καλύψει αυτό το κενό, σχεδιάστηκε και πραγματοποιείται η μελέτη ATHENA, η οποία έχει τίτλο: «Μία μέθοδος βελτίωσης των γνώσεων και των στάσεων των επαγγελματιών μαιών/μαιευτών και φοιτητών/τριών μαιευτικής στην Ελλάδα σχετικά με την ισότητα των φύλων, την σεξουαλική διαφορετικότητα και τα δικαιώματα αναπαραγωγικής υγείας των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας: ATHENA study».Στόχοι της μελέτης είναι:
Αρχικά να διερευνήσει τις γνώσεις και τις στάσεις των τελειόφοιτων φοιτητών μαιευτικής και των επαγγελματιών μαιών / μαιευτών σχετικά με τις ανάγκες υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων
Στη συνέχεια να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα μιας στοχευμένης εκπαιδευτικής παρέμβασης σε μαίες / μαιευτές / τελειόφοιτους.
Η ATHENA study υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. «Χρηματοδότηση της Βασικής Έρευνας (Οριζόντια υποστήριξη όλων των Επιστημών)» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
Έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Ερευνών (ΕΛΚΕ-Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας) του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος
Στο πλαίσιο της υλοποίησης των στόχων της ATHENA study, το Τμήμα Μαιευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και η επιστημονικά υπεύθυνη της Athena study αναπληρώτρια καθηγήτρια Αγγελική Αντωνάκου, προσκαλούν επαγγελματίες μαίες / μαιευτές και τελειοφοίτους μαιευτικής στα δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια της μελέτης, τα οποία θα πραγματοποιηθούν:
Στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 23/11/2024 και ώρα 10:00 – 13:00 στο Αμφιθέατρο της ΣΕΥ, στο Τμήμα Μαιευτικής, του ΔΙΠΑΕ.
Στην Αθήνα, την Παρασκευή 6/12/2024, ώρα 11:00 – 14:00, στο Αμφιθέατρο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο Γ’ κτίριο, στο Γ.Ν.Μ «Έλενα Βενιζέλου».
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της μελέτης www.athenastudy.gr και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο: info@athenastudy.gr
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο GoogleΚάνε like στη σελίδα μας στο FacebookΑκολούθησε μας στο TwitterΚάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο YoutubeΓίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:– Αναφέρεται ως πηγή το στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-21 06:57:00