Κόσμος

Αυστρία: Πρωτιά στις εκλογές για το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας…

Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις και εξασφάλισε για πρώτη φορά στη μεταπολεμική εποχή το προβάδισμα στις εκλογές της Αυστρίας την Κυριακή, με ποσοστό 29% (+12,9).

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ μένει μακριά από το 37,5% του 2019 και περιορίζεται στη δεύτερη θέση με 26,2% (-11,3), ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) βρίσκεται στην τρίτη θέση με 20,7% (-0,5).

Ακολουθούν οι φιλελεύθεροι NEOS με 9,1% (+1) και οι Πράσινοι με 8,9% (-5). Το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ) με 2,3% (+1,6) φαίνεται ότι παρά την αύξηση του ποσοστού του θα παραμείνει τελικά εκτός Κοινοβουλίου, όπως συμβαίνει συνεχώς από την δεκαετία του ’50, καθώς και το Κόμμα της Μπίρας (BIER) με 2,1% (+2). Το όριο εισόδου είναι στο 4%.

Το μοναδικό κόμμα που θα δεχόταν να συνεργαστεί με το FPÖ είναι το ÖVP, ωστόσο ο Νεχάμερ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δεχθεί την συνεργασία με τον ιδιαίτερα συγκρουσιακό αρχηγό του Κόμματος της Ελευθερίας, Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος όμως επιμένει ότι θέλει ο ίδιος να γίνει «ο καγκελάριος του λαού».

Ο «πράσινος» ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, από την άλλη πλευρά, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα δώσει την εντολή στον Κικλ, αφήνοντας πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να δεχθεί κάποιον άλλον από το Κόμμα της Ελευθερίας.

Ο γενικός γραμματέας του FPÖ Μίχαελ Σνέντλιτς δήλωσε ότι οι Αυστριακοί «έγραψαν Ιστορία» με την ψήφο τους, ενώ το στέλεχος του κόμματος Κρίστιαν Χαφενέκερ ζήτησε την παραίτηση του καγκελαρίου Καρλ Νεχάμερ: «Οταν υφίστασαι μια τόσο ιστορική ήττα, τότε υπάρχει μόνο ενός είδους συνέπεια». Τόνισε επίσης ότι την πρώτη επιλογή για την αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου θα πρέπει να έχει το κόμμα του.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-29 19:23:30

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button