Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σε ποιες τιμές θα κάνει «πρεμιέρα» φέτος

Σε τιμές κοντά στο 1,10 ευρώ το λίτρο αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς καυσίμων, να ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Τιμές αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με την περσινή τιμή εκκίνησης, λόγω της διεθνούς συγκυρίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπως επισημαίνει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης. Παρότι απέχουμε περίπου δύο εβδομάδες από τη φετινή «πρεμιέρα» του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά και οι εκτιμήσεις σχετικά με την τιμή του είναι πρώιμες, σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση τα σημερινά δεδομένα και την πτωτική πορεία που καταγράφεται στην παρούσα φάση στην αγορά καυσίμων, αναμένεται πως οι τιμές στα μεγάλα αστικά κέντρα θα κυμανθούν γύρω στο 1,10 ευρώ λίτρο, ενδεχομένως και λίγο χαμηλότερα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, με τις θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα να συνεχίζουν σε υψηλά επίπεδα, οι καταναλωτές φαίνεται πως κινούνται ακόμη σε ρυθμούς καλοκαιριού, όπως εξηγεί ο κ. Κιούσης. Με αποτέλεσμα, ακόμη και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπου οι προπαραγγελίες ξεκινούν συνήθως νωρίτερα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, να μην αναμένεται κινητικότητα από νωρίς στην ώστε να ξεκινήσουν να προμηθεύονται από νωρίς καύσιμα για τη θέρμανση του χειμώνα.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων Πρατηριούχων Ελλάδος με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη πριν από λίγες μέρες και ενόψει της έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, επανέλαβε την περσινή της πρόταση για επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία, απαριθμώντας μάλιστα και τα πλεονεκτήματα που, σύμφωνα με την ίδια, θα έχει μία τέτοια κίνηση.

Πάντως, με τις τιμές, γενικότερα, στην αγορά καυσίμων να κυμαίνονται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο την προηγούμενη διετία, το φετινό καλοκαίρι όπως και τον Σεπτέμβριο η κατανάλωση εμφανίζεται αυξημένη. Όπως σημειώνει ο κ. Κιούσης, με την ώθηση που έδωσε ο τουρισμός αλλά και με τις τιμές που επικράτησαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ψυχολογία της αγοράς, η κατανάλωση στη βενζίνη αλλά και το πετρέλαιο κίνησης κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων για τις 26/9/2024, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώθηκε σε 1,752 ευρώ το λίτρο, της αμόλυβδης 100 οκτανίων στα 1,981 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,525 ευρώ το λίτρο.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-29 14:47:38

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button