Κόσμος

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τον Λίβανο – Εκδίκηση ορκίζεται το Ιράν

Ο στρατός του Ισραήλ (IDF) ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε «δεκάδες» νέες επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο την Κυριακή, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του αρχηγού της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Τα αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας «επιτέθηκαν σε δεκάδες στόχους τρομοκρατών στο έδαφος του Λιβάνου στη διάρκεια των τελευταίων ωρών», ανέφερε σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram εκπρόσωπος του IDF. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι επιθέσεις αυτές είχαν στόχο θέσεις εκτόξευσης ρουκετών που στόχευαν προς το Ισραήλ, εγκαταστάσεις ενόπλων και αποθήκες όπλων.

Από το Σάββατο ο στρατός «έχει πλήξει εκατοντάδες στόχους τρομοκρατών της Χεζμπολάχ σε όλον τον Λίβανο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Σε χωριστή ανακοίνωσή του ο IDF ανακοίνωσε την Κυριακή ότι «εξάλειψε» ακόμη έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της σιιτικής τρομοκρατικής οργάνωσης, τον Ναμπίλ Καούκ. Σε πρώτο χρόνο η Χεζμπολάχ δεν έκανε κάποιο σχόλιο για την τύχη του Καούκ, ωστόσο υποστηρικτές της φιλοϊρανικής οργάνωσης αναρτούσαν συλλυπητήρια για το στέλεχος ήδη από το Σάββατο.

Είχε προηγηθεί η εξόντωση του Νασράλα, την Παρασκευή, σε ένα ακόμη ισραηλινό πλήγμα στην πρωτεύουσα της χώρας, γεγονός που χαιρετίστηκε ως «ιστορική καμπή» για το Ισραήλ από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ρυθμίσαμε τους λογαριασμούς μας με τον υπεύθυνο του φόνου αναρίθμητων Ισραηλινών και πολλών πολιτών άλλων χωρών» όπως το έθεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι το Ισραήλ πέτυχε μια σημαντική νίκη στη μάχη κατά των «εχθρών» του.

Η Χεζμπολάχ τον θάνατο του αρχηγού της το Σάββατο, σχεδόν 20 ώρες μετά τον βομβαρδισμό που του στοίχισε τη ζωή.

«Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του των οποίων το βήμα οδήγησε επί σχεδόν τριάντα χρόνια», ανακοίνωσε. Ο ισχυρός άνδρας του Λιβάνου σκοτώθηκε μαζί με άλλα στελέχη «σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή» στα νότια προάστια της Βηρυτού, προσέθεσε η τρομοκρατική οργάνωση, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι άλλοι αξιωματούχοι της έχασαν τη ζωή τους.

Κατά τον IDF, στην επιχείρηση αυτή του Ισραήλ, στην οποία δόθηκε το όνομα «Νέα Τάξη», μαζί με τον Νασράλα σκοτώθηκε και ο Αλί Καρακέ, ο διοικητής του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna ανέφερε, επίσης, πως και ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Αμπάς Νιλφορουσάν σκοτώθηκε στο πλήγμα της Παρασκευής.

Γενικότερα η «πλειονότητα» των υψηλόβαθμων στελεχών της Χεζμπολάχ έχουν στις ισραηλινές επιχειρήσεις των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά.

Ο Λίβανος, η Συρία και το Ιράν κήρυξαν εθνικό πένθος για τον θάνατο του Νασράλα. Η εξόντωση του καταδικάστηκε επίσης από το Ιράκ, από τους Χούθι της Υεμένης, όπως και από τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ στη Γάζα.

Το Ιράν ζήτησε επίσης την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να «λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει την ισραηλινή επίθεση και να αποτρέψει να οδηγηθεί η περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο».

Συγχρόνως η Τεχεράνη δεσμεύτηκε ότι «η γραμμή» του Νασράλα «θα συνεχιστεί και ο ιερός στόχος του θα υλοποιηθεί με την απελευθέρωση της αλ Κοντς (Ιερουσαλήμ)».

Υπενθυμίζεται πως η Χεζμπολάχ, η οποία χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από το Ιράν, ιδρύθηκε το 1982 με πρωτοβουλία των Φρουρών της Επανάστασης.

Η τρομοκρατική οργάνωση άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ κατά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου επίθεση ενόπλων της Χαμάς –συμμάχου της– στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Παρά τα πλήγματα των τελευταίων ημερών και το γεγονός ότι έμεινε ακέφαλη, η Χεζμπολάχ «απάντησε» τα ισραηλινά πυρά με νέες ρουκέτες προς το Ισραήλ το Σάββατο. Το Ισραήλ δέχθηκε επίσης πυραυλικά πυρά από τους Χούθι.

Το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται, από την πλευρά του, πως δρα για να σταματήσει τα πυρά της Χεζμπολάχ προς το βόρειο τμήμα της χώρας, που συνορεύει με τον νότιο Λίβανο, και να επιτρέψει με αυτό τον τρόπο την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-29 12:14:09

Back to top button