Κόσμος

Εκλογές στην Αυστρία με τα μάτια στραμμένα στην Ακροδεξιά

Τους 183 βουλευτές του Εθνικού Συμβουλίου (Κάτω Βουλή) καλούνται να εκλέξουν 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Η εκλογική διαδικασία άνοιξε στις 5:45 (τοπική ώρα) το πρωί της Κυριακής.

Εννέα κόμματα έχουν υποψήφιους και στα εννέα κρατίδια, με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) να προηγείται στις δημοσκοπήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στην ατζέντα της οποίας επικράτησαν το Μεταναστευτικό, η ακρίβεια και οι  σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία. Ο σχηματισμός κυβέρνησης, πάντως, δεν αναμένεται να αποδειχτεί εύκολη υπόθεση.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 17:00 (τοπική ώρα). Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το FPÖ του Χέρμπερτ Κικλ προηγείτο με 27-29%. Ακολουθούν το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ με 23-25% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) του Αντρέας Μπάμπλερ με 20-21%.

Οι φιλελεύθεροι NEOS συγκεντρώνουν ποσοστά μεταξύ 8 και 11% και οι συγκυβερνώντες Πράσινοι από 8 έως 10%. Ο κατάλογος συμπληρώνεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ), το οποίο δεν έχει μπει στην Βουλή από τη δεκαετία του ’50, το Κόμμα της Μπίρας (BIER), του τραγουδιστή του πανκ συγκροτήματος Turbobier Ντόμινι Βλάζνι ή Μάρκο Πόγκο, με κεντρική θέση την «αποπολιτικοποίηση της πολιτικής», τη Λίστα Μαντλέν Πέτροβιτς, πρώην στελέχους των Πρασίνων η οποία αντιτίθεται στην υποστήριξη της Ουκρανίας, και στο Κανένας από Αυτούς (ΚΕΙΝΕ), το οποίο φιλοδοξεί να προσελκύσει ψηφοφόρους που δεν ταυτίζονται με κανένα από τα άλλα κόμματα.

Αν τελικά το FPÖ τερματίσει πρώτο, θα έχει καταγράψει ιστορική νίκη για τη μεταπολεμική Αυστρία. Το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), που προηγείται στις δημοσκοπήσεις από το τέλος του 2022, κέρδισε πρόσφατα τις ευρωεκλογές, υποσχόμενο περιοριστικές προτάσεις για το μεταναστευτικό, αμφισβήτηση της πολιτικής για την πανδημία και εγγύτητα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανήκει στην ίδια ομάδα με το κόμμα του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. Ο αρχηγός του, Χέρμπερτ Κικλ , θήτευσε δίπλα στον Γιεργκ Χάιντερ τη δεκαετία του 2000, θεωρείται γνήσιος λαϊκιστής και αυτοδιαφημίζεται ως «αντισυστημικός», ενώ φιλοδοξεί, όπως λέει, να γίνει «ο καγκελάριος του λαού».

Το FPÖ έχει συγκυβερνήσει ως «μικρός» εταίρος ήδη δύο φορές με το ÖVP, αλλά ο αμφιλεγόμενος Κικλ δεν θα είναι εύκολο να εξασφαλίσει εταίρο. Για να αποκλειστεί από την κυβέρνηση, είναι πιθανό να χρειαστεί η συνεργασία τριών κομμάτων.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-29 09:57:32

Back to top button