Κόσμος

Φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις στο Νεπάλ – Περισσότεροι από 100 νεκροί, 64 αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 101 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 64 ακόμα αγνοούνται μετά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στο Νεπάλ, ιδίως στην πρωτεύουσα Κατμαντού.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε τον απολογισμό στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), υπογραμμίζοντας ότι «είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται στις πληγείσες περιοχές».

Η κοιλάδα του Κατμαντού γνώρισε την πιο έντονη βροχόπτωση που έχει καταγραφεί από το 1970, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Νεπάλ. Ποτάμια υπερχείλισαν, πλημμυρίζοντας σπίτια κοντά στις όχθες.

«Είναι τρομαχτικό. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια καταστροφή», δήλωσε ο 34χρονος Μαχαμάντ Σαμπουντίν, ιδιοκτήτης συνεργείου μοτοσικλετών. Αρκετοί κάτοικοι κατέφυγαν στις στέγες κτηρίων για να γλιτώσουν από τα ορμητικά νερά.

Οι μουσώνες, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, προκαλούν θανάτους και καταστροφές κάθε χρόνο στη νότια Ασία, αλλά οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Περισσότεροι από 220 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στο Νεπάλ εξαιτίας πλημμυρών και κατολισθήσεων.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-29 07:55:51

Back to top button