Κόσμος

Διαδοχικές εκρήξεις στο κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό – Στόχος του IDF ο Νασράλα

Νέο ακριβές χτύπημα στην καρδιά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής (27/9) ο ισραηλινός στρατός. Συγκεκριμένα, ο IDF εξαπέλυσε νέα πλήγματα, λίγα λεπτά μετά την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον ΟΗΕ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από ισραηλινά ΜΜΕ, στόχος ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος φέρεται να βρισκόταν σε κάποιο από τα 6 κτήρια που συνέθεταν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. 

Με βάση τις αναφορές και του aljazeera, ο Νασράλα συνεδρίαζε με αξιωματούχους της οργάνωσης στα υπόγεια κάποιου από τα έξι κτήρια και οι αεροπορικές βόμβες «τρύπησαν» κυριολεκτικά τους τοίχους για να πλήξουν τους στόχους κάτω από τη γη.

Ο ισραηλινός στρατός «πλήττει αυτή τη στιγμή στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο», ανακοίνωσε ο στρατός. Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιχάι Αντράι δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή σε νότιο προάστιο της Βηρυτού είχε ως στόχο το κύριο αρχηγείο της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων και το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, Al Manar μετέδωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικά διαδοχικά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού σήμερα περίπου στις 18:30.

Το Al Manar μετέδωσε ότι τέσσερα κτήρια καταστράφηκαν από τις επιδρομές, ενώ μετέδωσε εικόνες από ένα τεράστιο κρατήρα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ακούστηκαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις στην πόλη και ένα τεράστιο «μανιτάρι» καπνού υψώθηκε στον ουρανό. Σειρήνες ασθενοφόρων ακούστηκαν σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

«Κατάπαυση του πυρός πριν να είναι αργά»

Λίγο νωρίτερα, έκκληση στον ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός «πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη» έκανε ο Υπουργός εξωτερικών του Λιβάνου, την ώρα που ισραηλινές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα βόρεια σύνορα με το Ισραήλ.

«Προετοιμαζόμαστε από κοινού με τη Βόρεια Διοίκηση για μια χερσαία επιχείρηση», τόνισε ο επικεφαλής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, την ώρα που Ουάσινγκτον και Παρίσι εκφράζουν δυσφορία για το «ναυάγιο» στο οποίο οδηγεί το σχέδιο εκεχειρίας είκοσι μίας ημερών η ισραηλινή στάση.

«Η πρόταση βασίστηκε σε προσεκτικές διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή του Ισραήλ. Δεν θα προχωρούσαμε αν πιστεύαμε ότι δε θα γίνει δεκτή με σοβαρότητα. Τι προκάλεσε τα σχόλια του Νετανιάχου; Μόνο αυτός μπορεί να πει», σχολίασε ενδεικτικά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι , την ώρα που και ο Εμανουέλ Μακρόν κάνει λόγο για λάθος του Ισραήλ.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-27 19:30:12

Back to top button