Ελλάδα

PIF: Οι προκλήσεις στην υγεία, με φόντο το Σύμφωνο Συνεργασίας και την έωλη ανταγωνιστικότητα

Το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ βιομηχανίας και κυβέρνησης, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, για ένα βιώσιμο και καινοτόμο σύστημα υγείας, προς όφελος του ασθενούς, της κοινωνίας και της οικονομίας, στο πλαίσιο του 23oυ HealthWorld Conference του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και των πάνελ στα οποία συμμετείχε το Pharma Innovation Forum. 

Το PIF (PhARMA Innovation Forum) ειδικότερα, συμμετείχε και φέτος στο 23ο Ετήσιο Συνέδριο HealthWorld, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (AMCHAM), προάγοντας σημαντικές συζητήσεις σχετικά με τις προοπτικές και τις προκλήσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Η εκδήλωση, η οποία αποτελεί κορυφαία πλατφόρμα διαλόγου για τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας, συγκέντρωσε υψηλόβαθμους εκπροσώπους του κλάδου και κυβερνητικούς φορείς, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για την προώθηση καινοτόμων λύσεων.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το PIF συμμετείχε σε σημαντικά πάνελ, εξετάζοντας θέματα βιωσιμότητας, καινοτομίας και συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η κυρία Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος του PIF, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, τονίζοντας τη σημασία της ενδυνάμωσης ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος καινοτομίας και την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά

«Σε μία Ευρώπη που αλλάζει ταχύτατα, θα πρέπει να γίνουν άμεσα βήματα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της και το κλείσιμο του «κενού» στην καινοτομία, κάτι που επισημαίνεται και στην πρόσφατη σχετική έκθεση του Μάριο Ντράγκι. Η έκθεση υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τον κομβικό ρόλο της φαρμακευτικής βιομηχανίας για την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. Δυστυχώς, η χώρα μας στο πεδίο αυτό φαίνεται ότι έχει μείνει πίσω».

Στο πάνελ «Συμφωνία Πλαίσιο και Υγειονομική Περίθαλψη με Βάση την Αξία στην Ελλάδα», ηΠρόεδρος του PIF, επισήμανε την ανάγκη για ένα βιώσιμο πλαίσιο ανάπτυξης της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Μαζί με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εταιρειών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σπυρίδων Γκίκα, συζήτησαν τις προκλήσεις του κλάδου, όπως οι αυξημένες επιστροφές και η ανάγκη σταθερής χρηματοδότησης.

Η κυρία Μπαρμπετάκη, τόνισε την πρόταση του PIF για ένα τριμερές Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης (Υπουργεία Υγείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης), PIF, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας και την ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή των Ενώσεων Ασθενών.

Όπως δήλωσε σχετικά: «Στόχος μας είναι το Σύμφωνο αυτό να οδηγήσει στη δημιουργία ενός προβλέψιμου, σταθερού και βιώσιμου συστήματος, στην έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες, στην εξυγίανση της φαρμακευτικής πολιτικής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.».

Και συνέχισε, στη διάρκεια της συζήτησης για την Πολιτική της Υγείας, «Συμφωνία Πλαίσιο για ένα Βιώσιμο και Ανθεκτικό Σύστημα Υγείας»

«Εκ μέρους του PIF, το Σύμφωνο Συνεργασίας προτείνουμε να βασίζεται στους εξής πέντε (5) πυλώνες: στην επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος, στις δομικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στις υποδομές του συστήματος, σε κίνητρα για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, σε συγκεκριμένους μηχανισμούς ελέγχου και στην ενίσχυση του αποτυπώματος της φαρμακευτικής καινοτομίας στη χώρα μας (το σύστημα υγείας, το οικοσύστημα καινοτομίας, την οικονομία και την αγορά εργασίας). Αυτό θα είναι και η δική μας δέσμευση προς την Πολιτεία».

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Διευθυντής του PIF, στην ενότητα «Μετασχηματισμός της Υγειονομικής Περίθαλψης για το Μέλλον: Χτίζοντας τώρα ένα υγιέστερο σύστημα για έναν υγιέστερο πληθυσμό», παρουσίασε μία σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη λειτουργία του συστήματος υγείας, τονίζοντας τη σημασία της καινοτομίας και των ψηφιακών τεχνολογιών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «Η επένδυση στη δημόσια υγεία πρέπει να είναι προτεραιότητα κάθε κυβέρνησης. Χωρίς αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης, οι ασθενείς θα επιβαρύνονται με ιδιωτικές δαπάνες, και οι επιστροφές από τη φαρμακοβιομηχανία θα επιδεινώνουν την κατάσταση. Για να ενσωματωθεί η καινοτομία, απαιτείται μία σταθερή φαρμακευτική πολιτική για τουλάχιστον τρία χρόνια».

Το PIF, εκπροσωπώντας 26 κορυφαίες παγκόσμιες φαρμακευτικές εταιρείες, θα συνεχίσει να προάγει έναν εποικοδομητικό διάλογο και τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στοχεύοντας σε ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό σύστημα υγείας.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-27 16:34:00

Back to top button