Αθλητικά

Γιατί η Ζανκτ Πάουλι πουλάει το γήπεδό της στους οπαδούς της;

Η Ζανκτ Πάουλι δεν υπήρξε ποτέ αυτό που λέμε «μια συνηθισμένη ομάδα». Υπέροχα αιρετική, έχει εκπλήξει πολλές φορές τον ποδοσφαιρικό κόσμο με τις αποφάσεις της. Τώρα ετοιμάζεται να κάνει κάτι πρωτοφανές στα χρονικά των σπορ: να πουλήσει το γήπεδό της στους οπαδούς της.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε στη γενική συνέλευση του γερμανικού συλλόγου, το βράδυ της Τρίτης στο Αμβούργο, και εγκρίθηκε (δια βοής) σχεδόν ομόφωνα από 3.000 μέλη του.

Αρχίζοντας από τον Οκτώβριο, η Ζανκτ Πάουλι θα διαθέτει στο κοινό μετοχές του «Μίλερντορ Στάντιον», αξίας 850 ευρώ η κάθε μια. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αγοράσουν όσες μετοχές επιθυμούν, καταβάλλοντας το αντίτιμο εφάπαξ ή σε δόσεις, όμως όλοι θα έχουν μόνο μια ψήφο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το πρότζεκτ θα το «τρέξουν» τέσσερις από τους αρχαιότερους οπαδούς – μέλη του συλλόγου.

Η Ζανκτ Πάουλι επέστρεψε στην Μπουντεσλίγκα για πρώτη φορά μετά το 2011, όμως, αντιθέτως με ό,τι συμβαίνει στην Αγγλία, ο προβιβασμός της στην Α’ Κατηγορία δεν έφερε χρήμα στα ταμεία της. Είναι η φτωχή συγγενής του εφετινού γερμανικού πρωταθλήματος, με μισθολόγιο που δεν ξεπερνά το 5% του αντίστοιχου της Μπάγερν Μονάχου. Επειτα από τρεις διαδοχικές ήττες κατάφερε να πάρει τον πρώτο της βαθμό μόλις την περασμένη Κυριακή. Εφερε ισοπαλία (0-0) με τη Λειψία, που διαθέτει ρόστερ οκτώ φορές ακριβότερο από το δικό της.

Ο κανόνας του «50+1» που ισχύει στο γερμανικό πρωτάθλημα, ο οποίος επιβάλλει στους συλλόγους να ελέγχονται απολύτως από τους οπαδούς – μέλη τους, εξασφαλίζει πως δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια. Από την άλλη, όμως, δυσκολεύει τη χρηματοδότησή τους. Η Ζανκτ Πάουλι δεν έβαλε ποτέ την επιτυχία πάνω από τις αξίες της. Για παράδειγμα, αρνείται να γίνουν χορηγοί της, εταιρείες στοιχηματισμού, κρυπτονομισμάτων και άλλες, γεγονός που της έχει στερήσει σημαντικά έσοδα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιθυμεί να είναι όσο πιο ανταγωνιστική γίνεται.

Η ιδέα να αντλήσει πόρους από το σημαντικότερο περιουσιακό της στοιχείο, το γήπεδό της, το οποίο εκτιμάται ότι αξίζει περί τα 60 εκατομμύρια ευρώ, συζητήθηκε για πρώτη φορά πριν από 6-7 χρόνια, όπως ανέφερε στο Athletic ο πρόεδρος του club, Οκε Γκότλιχ. Τώρα που αγωνίζεται σε πιο δύσκολη πίστα, την Μπουντεσλίγκα, η ανάγκη να βρει χρήματα χωρίς να απαρνηθεί τη φιλοσοφία της για το ποδόσφαιρο έγινε ακόμη πιο επιτακτική. Πιστεύει ότι ο τρόπος που σκέφτηκε, μπορεί να της αποφέρει σε βάθος χρόνου έως και 30 εκατ. ευρώ. Για να αποπληρώσει τα χρέη της, να επενδύσει σε αθλητικές υποδομές και να ενισχυθεί με καλύτερους παίκτες.

Οι μέτοχοι του «Μίλερντορ Στάντιον» θα λαμβάνουν μέρισμα έως και 3%. Θα μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές τους όποτε το θελήσουν, αλλά χωρίς κέρδος – στην τιμή που τις αγόρασαν. Θα αποφασίζουν πώς θα χρησιμοποιείται το γήπεδο τις μέρες που δεν υπάρχουν αγώνες της Ζανκτ Πάουλι, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδά του. Επίσης, θα καθορίζουν το ενοίκιο που θα τους καταβάλλει η ομάδα για τη χρήση του. Θα εκλέγουν οι ίδιοι το διοικητικό τους συμβούλιο.

Το πρότζεκτ, το οποίο προωθείται ήδη μέσω των social media, έχει και τα ρίσκα του. Ισως το μεγαλύτερο είναι ότι μέτοχοι του γηπέδου μπορούν να γίνουν και μη μέλη της Ζανκτ Πάουλι, ενδεχομένως και κάποιοι που δεν είναι, καν, οπαδοί της. Γι’ αυτό, στο καταστατικό της συνεργατικής εταιρείας που θα συσταθεί, θα υπάρχει μια ασφαλιστική δικλείδα: ο σύλλογος θα έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε αποφάσεις που αφορούν την πώληση του «Μίλερντορ Στάντιον», ή οποιαδήποτε παρέμβαση θα μπορούσε να το βλάψει.

Η Ζανκτ Πάουλι, που ιδρύθηκε το 1910 από δύο εργάτες του λιμανιού του Αμβούργου, είναι ένας σύλλογος πολύ διαφορετικός.

Πρωτοπόρος στον αγώνα κατά της ομοφοβίας – ο πρώτος στην Ευρώπη που είχε πρόεδρο έναν δηλωμένο ομοφυλόφιλο και ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας: τον θεατρικό επιχειρηματία, Κόρνι Λίτμαν. Μια τοιχογραφία στο «Μίλερντορ Στάντιον», που δείχνει δυο άνδρες να φιλιούνται, αναγράφει: «Το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αγάπη».

Πρωτοπόρος στον αγώνα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το 2014 χρηματοδότησε -με το υστέρημά της- τη Λαμπεντούζα, μια ομάδα που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες που έφτασαν στο Αμβούργο.

Πρωτοπόρος και στον αντιφασιστικό αγώνα. Το γήπεδό της, αυτό που τώρα πουλάει στους οπαδούς της, κάποτε έφερε το όνομα του πρώην προέδρου της, Βίλχελμ Κοχ, ο οποίος υπήρξε ιστορική μορφή της Ζανκτ Πάουλι. Οταν αποκαλύφθηκε ότι ο Κοχ είχε συνεργαστεί με το ναζιστικό καθεστώς, οι οπαδοί της απαίτησαν να μην υπάρχει τίποτα που να τον θυμίζει. Ετσι, μετονομάστηκε σε «Μίλερντορ Στάντιον».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-27 15:15:23

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button