Οικονομία

Τι αλλάζει στην απασχόληση των συνταξιούχων ΑμεΑ – Αναλυτικά η νέα ρύθμιση

Νέο καθεστώς για στην απασχόληση και σύνταξη των ΑμεΑ φέρνει διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ήλθε σε δημόσια διαβούλευση στις 24 Σεπτεμβρίου 2024.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι ασφαλισμένοι (ΑμεΑ) του e-ΕΦΚΑ που δικαιούνται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, δεν θα χρειάζεται εφεξής να διακόπτουν την εργασία τους για να γίνουν αποδέκτες της.

Το μέτρο αυτό θα ισχύσει αναδρομικά, δηλαδή οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από 1η Ιανουαρίου 2024 και έχουν απορριφθεί λόγω μη προηγούμενης διακοπής της ασφαλιστέας απασχόλησης, υποβάλλονται εκ νέου εντός έξι μηνών και οι συνέπειές τους ανατρέχουν στον χρόνο υποβολής της αρχικής αίτησης.

Τι προβλέπει η νέα διάταξη

Αναλυτικά, η νέα διάταξη προβλέπει πως:

Οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ δικαιούνται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο για όσο χρονικό διάστημα πιστοποιούνται, ως άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, στο οποίο περιλαμβάνεται και η τυχόν προσαύξηση, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει σε κλάδο κύριας ασφάλισης:

  1. τουλάχιστον 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης, ή
  2. τουλάχιστον 5 έτη ή 1.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων τουλάχιστον 2 έτη ή 600 ημέρες ασφάλισης εντός των τελευταίων 5 ετών πριν από την ημερομηνία έναρξης της αναπηρίας ή πριν από το έτος έναρξης της αναπηρίας. Αν κατά τη διάρκεια των 5 αυτών ετών ο ασφαλισμένος έχει επιδοτηθεί για ασθένεια ή ανεργία ή έχει συνταξιοδοτηθεί, η περίοδος των 5 ετών επεκτείνεται για ίσο χρόνο με αυτόν της επιδότησης ή συνταξιοδότησης, ή
  3. τουλάχιστον 1 έτος ή 300 ημέρες ασφάλισης και δεν έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας. Οι παραπάνω 300 ημέρες ασφάλισης αυξάνονται προοδευτικά σε 1.500 ημέρες ασφάλισης με την προσθήκη 120 ημερών ασφάλισης για κάθε έτος ηλικίας πέραν του 21ου μέχρι τη συμπλήρωση του 31ου.».

Το παραπάνω καθεστώς ισχύει από 1ης.1.2024. Αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από 1ης.1.2024 μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και έχουν απορριφθεί λόγω μη προηγούμενης διακοπής της ασφαλιστέας απασχόλησης, επανυποβάλλονται 6 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος και οι συνέπειές τους ανατρέχουν στον χρόνο υποβολής της αρχικής αίτησης.

To άρθρο Τι αλλάζει στην απασχόληση των συνταξιούχων ΑμεΑ – Αναλυτικά η νέα ρύθμιση δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-27 10:11:03

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button