Ελλάδα

5,6 εκατ. εμβολιασμοί έως τα τέλη Μαΐου

«Έως τα τέλη Μαΐου θα έχουν διενεργηθεί περίπου 5,6 εκατ. εμβολιασμοί» ανέφερε Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα ποσοστά εμβολιασμών στις ηλικίες άνω των 60 ετών, που θα είναι περίπου 70%.

«Το 35% του πληθυσμού θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και περίπου 2 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό της τάξης του 20%. Αυτό είναι μια εκτίμηση που δίνουμε για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό δύο με τρεις εβδομάδες πριν», υπογράμμισε.

«Σίγουρα θα θέλαμε ένα καλύτερο ποσοστό, δεν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως χαμηλά τα ποσοστά, υπάρχουν ηλικιακές ομάδες που είναι καλύτερες και άλλες που είναι χειρότερες, θέλαμε να δοθεί μια έμφαση κυρίως στα άτομα άνω των 80 τα οποία είναι και τα πιο ευάλωτα και τα πιο ευπαθή και εκεί δεν υπάρχει όριο και στόχος, είναι όσα περισσότερα άτομα μπορούμε θα πρέπει να τα εμβολιάσουμε. Αυτό είναι και ο βασικός στόχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Την Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 και για τα υπόλοιπα εμβόλια εκτός της AstraZeneca».

Τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη νοσήσει

Ο κ. Θεμιστοκλέους ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο τα άτομα που έχουν νοσήσει από Covid 19, να εμβολιάζονται με μία δόση, και δήλωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει αυτή τη στιγμή για να αποφασίσει σχετικά με το θέμα και θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Επίσης τόνισε ότι «δεν υπάρχουν δεδομένα για να αποδειχτεί ότι είναι καλό να γίνουν οι δύο δόσεις με διαφορετικά εμβόλια και υπάρχει ισχυρή σύσταση να γίνεται ο εμβολιασμός των πολιτών με το ίδιο εμβόλιο και για τις δύο δόσεις».

Για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον

Σχετικά με τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, τόνισε ότι «είναι δύσκολη η επιχείρηση στην οργάνωσή της, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί πως θα μπορούν να εμβολιαστούν οι έχοντες αδυναμία μετακίνησης». Ελάχιστες χώρες έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό με αυτόν τον τρόπο όπως η Κύπρος που είναι μικρή χώρα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε κάποιες κατηγορίες (για παράδειγμα γιατροί και νοσηλευτές), ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε πως αυτό το ζήτημα θα εξεταστεί και νομικά από τον Σεπτέμβριο.

Για τα self test στα σχολεία, επεσήμανε πως ακολουθήθηκαν οι συστάσεις της επιτροπής των ειδικών, ενώ ενημέρωσε πως το καλοκαίρι, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα είναι ευρέως διαθέσιμα για όλους τους πολίτες.
Δημοσιεύτηκε ! 2021-05-18 18:09:07

Back to top button