5 από τα πιο μνημειώδη αρχαία θέατρα του κόσμου που κλέβουν τις εντυπώσεις
Η εξερεύνηση των αρχαίων θεάτρων αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουμε νοερά στο παρελθόν και να δούμε την σημασία του πολιτιστικού ρόλου που διαδραμάτιζαν τα συγκεκριμένα μνημεία την εποχή των προγόνων μας.
Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, μπορούμε να κατανοήσουμε βαθύτερα την εξέλιξη της τέχνης του θέατρου στο πέρασμα των αιώνων, θαυμάζοντας, παράλληλα, την αρχιτεκτονική αρτιότητα των επιβλητικών μνημείων.
Άραγε, εσείς γνωρίζετε ποιο είναι το αρχαιότερο θέατρο στον κόσμο;
Το πρώτο θέατρο στον κόσμο βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης και θεμελιώθηκε πιθανώς τον 6ο π.Χ. αιώνα, στην περίοδο της δυναστείας των Πεισιστρατιδών.
Ας δούμε μαζί πέντε από τα πιο μνημειώδη αρχαία θέατρα του κόσμου που αξίζει να επισκεφθείτε.
Ρωμαϊκό Θέατρο της Οράνζ – Γαλλία
Ένα απ’ τα πιο επιβλητικά και καλοδιατηρημένα ρωμαϊκά θέατρα είναι το θέατρο της Οράνζ. Το Ρωμαϊκό θέατρο της Οράνζ έχει ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO μαζί με την Ρωμαϊκή Αψίδα της γαλλικής πόλης. Το αρχαίο θέατρο, χωρητικότητας 10.000 θεατών, βρίσκεται στην κοιλάδα του Ροδανού ποταμού της νότιας Γαλλίας, ενώ χρονολογείται στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ.
Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αυγούστου, ένα άγαλμα του οποίου βρίσκεται στην πρόσοψη του θεάτρου. Φημίζεται για την εντυπωσιακή πρόσοψη του, που έχει 103 μέτρα μήκος και 37 μέτρα ύψος. Ο Λουδοβίκος XIV είχε εντυπωσιαστεί με τον εξωτερικό τοίχο του θεάτρου, που είχε αναφωνήσει: «ο πιο έξοχος τοίχος στο βασίλειό μου». Το πρόγραμμα των παραστάσεων περιελάβανε: παντομίμα, ανάγνωση ποίησης, σατιρικές κωμωδίες, θεάματα με ταχυδακτυλουργούς. Το 412 οι Βησιγότθοι λεηλάτησαν την πόλη και κατέστρεψαν ένα μέρος του θεάτρου.
Έκαψαν τη στέγη της σκηνής, καταστρέφοντας τα μάρμαρα και τα μωσαϊκά. Στη διάρκεια των θρησκευτικών πολέμων στη Γαλλία αρκετοί βρήκαν καταφύγιο πίσω από το μεγάλο τείχος του θεάτρου. Σήμερα, στο αρχαίο θέατρο ανεβαίνουν αρκετές παραστάσεις, αρκετές από τις οποίες είναι δωρεάν για το κοινό.
Ρωμαϊκό Θέατρο της Μέριδα
Το Ρωμαϊκό θέατρο της Μέριδα, χωρητικότητας 6.000 θεατών, κατασκευάστηκε το 15 π.Χ.. Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται, στην τότε πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας Lusitania, στην Ισπανία.
Το θέατρο, που φημίζεται για τους κίονες του κορινθιακού ρυθμού, είναι τμήμα του αρχαιολογικού συγκροτήματος της Μέριδα, ενός από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ισπανία. Ο χώρος ανακηρύχθηκε μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1993.
Η σκηνή είναι διακοσμημένη με αγάλματα θεών και αυτοκρατόρων, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του αυτοκράτορα Αυγούστου, Λιβίας. Στο αρχαίο θέατρο διοργανώνεται κάθε χρόνο το παλαιότερο φεστιβάλ κλασικού θεάτρου της Ισπανίας.
Αρχαίο Θέατρο Ταορμίνα – Ιταλία
Το Αρχαίο θέατρο της Ταορμίνα είναι ένα αρχαίο ελληνικό θέατρο στην Σικελία, που χτίστηκε τον τρίτο αιώνα π.Χ. Με το πέρασμα των αιώνων, το θέατρο έχει υποστεί μεγάλες φθορές.
Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής εποχής, προστέθηκαν αρκετές στήλες και το θέατρο μετατράπηκε σε αρένα για μονομάχους.
Το αρχαίο θέατρο είχε διάμετρο 107 μέτρα και χωρούσε περίπου 10.000 θεατές. Είναι ένα από τα παλαιότερα θέατρα στη Μεγάλη Ελλάδα (Magna Graeca) που έχει καμπύλο κοίλο, αντί για το παλαιότερο τραπεζοειδές σχέδιο. Εκατέρωθεν της σκηνής υπήρχε μια βασιλική.
Σήμερα, το θέατρο, έχοντας επιβιώσει από σεισμούς, πολέμους και την διάβρωση, χρησιμοποιείται ως χώρος για το ετήσιο φεστιβάλ τεχνών Taormina Arte.
Αρχαίο Θέατρο Δελφών – Ελλάδα
Το Θέατρο των Δελφών, που χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. από ντόπιο ασβεστόλιθο, βρίσκεται μέσα στον ιερό του Θεού Απόλλωνα, στους αρχαίους Δελφούς. Η χωρητικότητά του φθάνει τους 5.000 θεατές. Στην αρχαιότητα φιλοξενούσε τους αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, που διεξάγονταν στο πλαίσιο των Πυθίων και διάφορων άλλων θρησκευτικών εορτών και τελετουργιών. Η όψη του πρώτου θεάτρου, που κατασκευάστηκε στο χώρο, δεν είναι γνωστή.
Είναι πιθανό ότι οι θεατές κάθονταν σε ξύλινα καθίσματα ή απευθείας στο έδαφος. Το Αρχαίο Θέατρο παραμένει ανοιχτό για το κοινό και συχνά φιλοξενεί παραστάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Θέατρο του Διονύσου – Ελλάδα
Το Θέατρο του Διονύσου χτίστηκε στους πρόποδες της Ακρόπολης τον 6ο αιώνα π.Χ. και ήταν αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο.
Θεωρείται το πρώτο θέατρο στον κόσμο. Η χωρητικότητα του θεάτρου υπολογίζεται σε 17.000 περίπου θεατές που κατανέμονταν σε κερκίδες. Περιείχε καθίσματα στην πρώτη σειρά σκαλισμένα σε περίτεχνους θρόνους.
Η σκηνή φιλοξενούσε έργα (που είναι σήμερα οι σωζόμενες τραγωδίες και κωμωδίες) αρχαίων θεατρικών συγγραφέων όπως του Σοφοκλή, του Αριστοφάνη και του Ευριπίδη.
Το Αρχαίο Θέατρο δεν φιλοξενεί πλέον παραστάσεις, αλλά παραμένει ανοιχτό για τους επισκέπτες.
To άρθρο 5 από τα πιο μνημειώδη αρχαία θέατρα του κόσμου που κλέβουν τις εντυπώσεις δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .
Δημοσιεύτηκε !