Συνταγές

Χταπόδι σουβλάκι με μυρωδάτη σάλτσα


Υλικά

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)

30γρ ελαιόλαδο

Ξύσμα πορτοκαλιού

Για τη σάλτσα-άλειμμα για το χταπόδι:

Τον ζωμό από το χταπόδι

10γρ ελαιόλαδο

135γρ γλυκό κρασί

60γρ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

1 φύλλο δάφνη

1 ξύλο κανέλα

Εκτέλεση

Πλένουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα , χωρίς να το κόψουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να  κατεβάσει τα νερά του και να αλλάξει χρώμα – το χταπόδι μας θα γίνει ροζ. Χαμηλώνουμε τότε τη φωτιά και ψήνουμε για 10’.

Αν θα ψήσουμε 2-3 μικρότερα χταπόδια, θα τα ψήσουμε μόνο για 2-3’. Αν το χταπόδι μας είναι μεγαλύτερο από 1 κιλό, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Ο σκοπός είναι να μισο-ψήσουμε πρώτα το χταπόδι στην κατσαρόλα.

Αφαιρούμε το χταπόδι από την κατσαρόλα, ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια και τα κόβουμε. Ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και το ξύσμα πορτοκαλιού, τα περνάμε σε ξυλάκια και τα κρατάμε στο ψυγείο, καλυμμένα με μεμβράνη.

Φτιάχνουμε στη συνέχεια την σάλτσα-άλειμμα: Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα με τον ζωμό από το χταπόδι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει (15’ περίπου).

Αλείβουμε το χταπόδι με την σάλτσα και ψήνουμε στα κάρβουνα, σχάρα ή γκριλ σε μέτρια θερμοκρασία. Εναλλακτικά μπορούμε να ψήσουμε το χταπόδι πρώτα στα κάρβουνα και μετά να το αλείψουμε με την σάλτσα.


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button