Συνταγές

Χορτόπιτα με βλίτα και φέτα

Οριακά μεν αλλά με τέτοια ζέστη τα βλίτα ή βλήτα.. είναι ακόμη εδώ, σκέφτηκα λοιπόν σήμερα να σας μοιραστώ αυτή την εξαίσια συνταγή για χορτόπιτα με βλίτα και φέτα κοινώς τη βλιτόπιτα!

Τα βλίτα τα λατρεύουμε -σχεδόν- όλοι, ακόμη και αυτοί που δεν είναι φαν, όταν σε κάποιο ταβερνάκι ακούν “βραστά  βλίτα” είναι στανταράκι μέσα στην παραγγελία.

Ιδιαίτερα το ολόφρεσκο νέο βλίτο είναι όνειρο, προσωπικά τα λατρεύω και τα μαγειρεύω με κάθε ευκαιρία.

Τι άλλο, εκτός από βραστά σαλάτα, μπορείς να δοκιμάσεις με τα βλίτα;

Σημείωνε: αχνιστά, γιαχνί, φρικασέ, βλιτόρυζο, να τα μαγειρέψεις με όσπρια και φυσικά να εμπλουτίσεις την χορτόπιτα.

Κάθε φορά που φτιάχνω μια παραδοσιακή πίτα, σκέφτομαι τον πλούτο και το μεγαλείο συνταγών της Ελληνικής Πίτας!

Ένα ολόκληρο γαστρονομικό κεφάλαιο από μόνες τους, το αξίζουν ♡

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

Το φύλλο

Μια από τις τελευταίες μου εμμονές είναι το σπιτικό φύλλο με μαγιά, πραγματικά αυτό το φύλλο είναι του ονείρου.

Τραγανό, νόστιμο και εύκολο στο άνοιγμα του.

Το προτείνω ανεπιφύλακτα για όλες τις πίτες με χόρτα ή λαχανικά, και όχι μόνο.

Ενώ αυτό που μου αρέσει πολύ, εκτός από την τελική εμφάνιση είναι ότι δεν “τραβάει” πολύ λάδι για να γίνει όπως πρέπει τραγανό.

Πολλές φορές πέφτουμε σε κάποιες παγίδες με τα φύλλα – το λάδι – το ψήσιμο.

1. Δεν βαζουμε αρκετό ελαιόλαδο -για να γίνει η πίτα ελαφριά- όμως τα φύλλα αποκτούν ένα χλωμό χρώμα, η πίτα μας μοιάζει κακοψημένη και το αποτέλεσμα είναι άνοστο.

2. Τα φύλλα της πίτα δεν έχουν όμοιο πάχος, σίγουρα κάποιοι δεν είμαστε expert και δεν ανοίγουμε φύλλα σαν τη γιαγιά μας.
Το σπιτικό φύλλο θέλει υπομονή, λεπτό πλάστη και να πασπαλίζουμε με κόρν φλάουρ (το προτιμώ από το αλεύρι).

Σε κάθε περίπτωση μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φύλλο για πίτες εμπορίου, χωριάτικο, καλής ποιότητας.

Η γέμιση

Η γέμιση της χορτόπιτα με βλίτα απαιτεί μικρή προετοιμασία, τα βλίτα είναι από τα χόρτα που δεν μπορείς να φας ωμά.

Έτσι θέλουν λίγη ώρα να τα ζεματίσουμε αλλά όχι να τα βράσουμε.

Τέλος τα στραγγίζουμε καλά.

Η συγκεκριμένη χορτόπιτα αλλά και όλες οι χορτόπιτες, όπως και άλλες πίτες, θέλουν φέτα σκληρή, πικάντικη ή όχι είναι επιλογή του καθενός.

Η μαλακή φέτα θα “χαθεί”.

Την φέτα μπορούμε να την θρυμματίσουμε σε δύο μεγέθη ώστε να δώσει τη γεύση της και σε όλη την πίτα “δηλαδή” πιο λεπτοτριμμένη και κομμάτια που τα νιώθουμε στο “δόντι”.

Εμπλουτίζουμε με κρεμμυδάκι,  φρέσκο και ξερό γιατί θα δώσει “γλύκα”, μαϊντανό, ντομάτα και οπωσδήποτε μαύρο μπόλικο πιπέρι.

Το ψήσιμο

Ίσως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε με τις πίτες είναι το ψήσιμο.

Καμία πίτα με σπιτικό φύλλο δεν θα ψηθεί σωστά στα 45′, στους 180ο C, στο αερόθερμο και στο μεσαίο ράφι του φούρνο.

Ξεκινώ με το σπουδαίο βήμα, είναι αυτό της προθέρμανσης του φούρνου, δώσε βάση ο φούρνος πρέπει να “καίει”.

Επίσης το βασικό είναι ότι ο κάθε φούρνος διαφέρει οπότε λειτουργούμε ανάλογα.

Βγάλε λοιπόν τον πλάστη σου από το ντουλάπι, αφιέρωσε λίγο χρόνο φτιάχνοντας αυτή την υπέροχη σπιτική πίτα και “απόλαυσε” το μικρό ελληνικό καλοκαιράκι!


Εύα

Συνταγή για χορτοπιτα με βλίτα και φέτα

Μια χορτόπιτα είναι πάντα ευπρόσδεκτη, η εποχή μας προσφέρει ακόμη τα βλίτα που σε συνδυασμό με μπόλικα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη φέτα και το τραγανό σπιτικό φύλλο με μαγιά μπορούμε να φτιάξουμε τη λαχταριστή βλιτόπιτα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ EMAIL

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 1 hr

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 1 hr 20 mins

ΕΙΔΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ Πίτα

Για το σπιτικό φύλλο

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. σκληρό αλεύρι κίτρινο
  • 240 γρ. χλιαρό νερό
  • 3 γρ. ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κοφτό κ.γ. αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστούμε

  • Αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση

  • 1200 γρ. τρυφερά βλίτα, χοντροκομμένα
  • 400 γρ. σκληρή φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ντομάτα, τριμμένη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι

Το σπιτικό φύλλο

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα άλευρα κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε τη μαγιά, το νερό και αφήνουμε στην άκρη 10’.

  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το φύλλο ζυμώνουμε για 6-8’.

  • Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε σε δροσερό σημείο μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα.

Η γέμιση

  • Σε άφθονο νερό ζεματάμε τα βλίτα για 10’ περίπου και μόλις μαλακώσουν τα στραγγίζουμε καλά.

  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα βλίτα, αλάτι και μπόλικο πιπέρι.

  • Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά ώστε να εξατμιστούν όλα τα υγρά, αποσύρουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

  • Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, την ντομάτα, το αυγό, τη φέτα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Η χορτόπιτα

  • Λαδώνουμε ένα ταψί 32 εκ. περίπου, στρώνουμε 2 φύλλα, τα οποία ραντίζουμε κάθε φορά με ελαιόλαδο, κάνουμε στρώσεις με γέμιση και 2 φύλλα.

  • Κλείνουμε τη χορτόπιτα με 2 φύλλα, γυρίζουμε τις άκρες σχηματίζοντας κόθρο, λαδώνουμε, χαράζουμε με ένα μαχαίρι κομμάτια και αλείφουμε με το ασπράδι.

  • Ψήνουμε την πίτα σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, στο χαμηλότερο ράφι στους 200ο C για 75’-80’.

  • Σερβίρουμε τη χορτόπιτα ζεστή ή κρύα.

– Δεν αφήνουμε περισσότερο τη ζύμη σε ζεστό σημείο, ιδανικά αν θέλουμε να προετοιμάσουμε το φύλλο το αποθηκεύουμε στο ψυγείο και το βγάζουμε εκτός 40-45′ πριν το χρησιμοποιήσουμε
– Μπορούμε να φτιάξουμε τη συνταγή για χορτόπιτα και με άλλα χόρτα, όποια διαθέτει η εποχή, εμπλουτίζουμε, αν χρειαστεί, με τα μυρωδικά που ταιριάζουν όπως δυόσμο, άνηθο, κτλ.
Εδώ μπορείς να δεις και άλλες συνταγές για πίτες

Greek phyllo pie recipes_Χορτόπιτα με βλίτα


Δημοσιεύτηκε !

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button